Ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι συνάντησε τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στη Μόσχα την Τρίτη, επιδιώκοντας την εμβάθυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών- πυρηνικών δυνάμεων σε μία περίοδο που οι ηγέτες του ΝΑΤΟ συγκεντρώνονταν στην Ουάσινγκτον με τη Ρωσία να εξαπολύει φονικές πυραυλικές επιθέσεις στην Ουκρανία που έπληξαν, μεταξύ άλλων, ένα παιδιατρικό νοσοκομείο.
«Η σχέση μας είναι μία ιδιαίτερα προνομιακής στρατηγικής συνεργασίας» είπε ο Πούτιν στον Μόντι, που έκανε το πρώτο του ταξίδι στη Ρωσία από τότε που άρχισε η εισβολή στην Ουκρανία.
O Μόντι έχει αποφύγει να καταδικάσει τη Ρωσία, δίνοντας έμφαση στη σημασία ενός ειρηνικού συμβιβασμού. Η συνεργασία τους, ωστόσο, έχει γίνει πιο πολύπλοκη, καθώς η Ρωσία έχει έρθει πιο κοντά στην Κίνα εν μέσω της διεθνούς απομόνωσης της Μόσχας λόγω της Ουκρανίας. Ο Μόντι δεν συμμετείχε στη σύνοδο της περασμένης εβδομάδας στο Καζακστάν ενός οργανισμού ασφαλείας που ιδρύθηκε από τη Μόσχα και το Πεκίνο.
Ο Μόντι κατέφθασε τη Δευτέρα λίγο αφού ρωσικοί πύραυλοι χτυπούσαν ανά την Ουκρανία, προκαλώντας σοβαρές ζημιές στο μεγαλύτερο παιδιατρικό νοσοκομείο του Κιέβου και σκοτώνοντας 42 άτομα ανά τη χώρα, περιλαμβανομένων παιδιών, είπαν αξιωματούχοι.
Μετά τη συνάντηση των δύο ηγετών η Ινδία είπε ότι πολίτες της που «παραπλανήθηκαν» ώστε να ενταχθούν στον ρωσικό στρατό θα απολύονταν.
Το Νέο Δελχί είχε θέσει το ζήτημα αυτό τον Μάρτιο, όταν η ομοσπονδιακή υπηρεσία ερευνών της είπε ότι είχε εξαρθρώσει κύκλωμα το οποίο προσείλκυε ανθρώπους στη Ρωσία με το πρόσχημα της εύρεσης εργασίας, με τουλάχιστον 35 Ινδούς να πηγαίνουν. Όπως αναφέρθηκε, είχαν λάβει στρατιωτική εκπαίδευση και απεστάλησαν στην Ουκρανία παρά τη θέλησή τους, με κάποιους από αυτούς να τραυματίζονται σοβαρά.
Σημειώνοντας τη θερμή υποδοχή του Μόντι από τον Πούτιν μετά την επίθεση στο Κίεβο, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι δήλωσε μέσω Twitter πως «είναι μεγάλη απογοήτευση και καταστροφικό πλήγμα στις ειρηνευτικές προσπάθειες να βλέπεις τον ηγέτη της μεγαλύτερης δημοκρατίας του κόσμου να αγκαλιάζει τον πιο ματωμένο εγκληματία του κόσμου στη Μόσχα μια τέτοια ημέρα».
Ο Μόντι αναφέρθηκε στην αιματοχυσία: «Είτε είναι πόλεμος, αγώνας ή τρομοκρατική επίθεση, κάθε άτομο που πιστεύει στην ανθρωπότητα, όταν υπάρχει απώλεια ζωής, πονά» είπε ο Ινδός πρωθυπουργός. «Όταν σκοτώνονται αθώα παιδιά, όταν βλέπουμε αθώα παιδιά να πεθαίνουν, η καρδιά πονά. Και αυτός ο πόνος είναι φρικτός».
Ο Μόντι είπε ότι οι δύο ηγέτες μοιράστηκαν τις απόψεις τους για την Ουκρανία με «ανοιχτή καρδιά» και λεπτομέρεια. Επίσης πρόσθεσε ότι «μια λύση δεν είναι δυνατή στο πεδίο της μάχης. Ανάμεσα σε βόμβες, όπλα και σφαίρες, μια λύση και ειρηνευτικές συνομιλίες δεν μπορούν να πετύχουν. Και πρέπει να υιοθετήσουν το μονοπάτι της ειρήνης μόνο μέσω συνομιλιών».
Ο Μάθιου Μίλερ, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σημείωσε την επίσκεψη Μόντι σε συνέντευξη Τύπου στην Ουάσινγκτον, λέγοντας πως «αποσαφηνίσαμε ευθέως στην Ινδία τους προβληματισμούς μας για τη σχέση τους με τη Ρωσία. Και θα ελπίζαμε πως η Ινδία και οποιαδήποτε άλλη χώρα, όταν αλληλεπιδρούν με τη Ρωσία, να ξεκαθαρίζουν πως η Ρωσία θα έπρεπε να σέβεται τη Χάρτα του ΟΗΕ, να σέβεται την κυριαρχία της Ουκρανίας και την εδαφική της ακεραιότητα».
Ενώ οι χώρες της Δύσης έχουν επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία, ο Πούτιν τόνισε ότι το εμπόριο μεταξύ Ρωσίας και Ινδίας αυξήθηκε κατά 66% πέρυσι, προσθέτοντας πως αυτό ήταν ένα από τα οποία στα οποία εστίασε το ταξίδι του Μόντι. Ο Μόντι είπε πως εξαιτίας της στήριξης της Ρωσίας «ήμασταν σε θέση να σώσουμε Ινδούς πολίτες από δυσκολίες σχετικά με απαιτήσεις σε βενζίνη και πετρέλαιο», προσθέτοντας πως οι συμφωνίες των δύο χωρών στην ενέργεια «βοήθησαν στην παροχή σταθερότητας στις αγορές στον κόσμο εμμέσως». Ρωσικά κρατικά ΜΜΕ ανέφεραν πως θα συζητούσαν επίσης ενδεχόμενη βοήθεια της Μόσχας προς την Ινδία για κατασκευή περισσότερων πυρηνικών σταθμών.
Με πληροφορίες από Associated Press