Προσφυγή στο ΣτΕ από ΕΛΛΕΤ και Χριστιανική Αρχαιολογική Εταιρεία για να μην αποσπαστούν οι αρχαιότητες στο σταθμό Βενιζέλου

Ενώνουμε τις δυνάμεις μας στον αγώνα για τη διάσωση των αρχαιοτήτων, αναφέρει, μεταξύ άλλων, η κοινή ανακοίνωση.
Εικόνα από παρουσίαση μελέτης για το Σταθμό Βενιζέλου με κατά χώραν διατήρηση των αρχαιοτήτων που έχουν αποκαλυφθεί.
Εικόνα από παρουσίαση μελέτης για το Σταθμό Βενιζέλου με κατά χώραν διατήρηση των αρχαιοτήτων που έχουν αποκαλυφθεί.
Eurokinissi

Προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την κατά χώραν διατήρηση των αρχαιοτήτων στον Σταθμό Βενιζέλου του μετρό Θεσσαλονίκης, κατέθεσαν στις 6 Ιουλίου 2020 από κοινού η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού και η Χριστιανική Αρχαιολογική Εταιρεία.

«Η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, μια περιβαλλοντική και πολιτισμική οργάνωση με 50 χρόνια προσφοράς και αγωνιστικής παρουσίας στον χώρο της πολιτιστικής κληρονομιάς και η Χριστιανική Αρχαιολογική Εταιρεία, ένα από τα αρχαιότερα και εγκυρότερα επιστημονικά σωματεία στην Ελλάδα, με έτος ίδρυσης το 1884, ενώνουμε τις δυνάμεις μας στον αγώνα για τη διάσωση της ακεραιότητας και της αυθεντικότητας των αρχαιοτήτων που αποκαλύφθηκαν στον σταθμό Βενιζέλου του μετρό Θεσσαλονίκης», αναφέρει η ανακοίνωση της ΕΛΛΕΤ.

«Τα ευρήματα αυτά χρονολογούνται από τον 4ο μέχρι τον 9ο μ.Χ. αιώνα και αποτελούν υλικά τεκμήρια της δομής και της οργάνωσης της δεύτερης πόλης στη βυζαντινή αυτοκρατορία, της Θεσσαλονίκης, που μόνο η Κωνσταντινούπολη θα μπορούσε να ανταγωνιστεί. Η μετατροπή του χώρου από αρχαιολογικό, με τα επάλληλα στρώματα της ιστορίας του και τα άυλα στοιχεία της ζωής των κοινωνιών που για αιώνες τα κατοίκησαν, σε απλά εκθεσιακό χώρο, θα ξεριζώσει ένα κομμάτι της πόλης και θα το μετατρέψει σε σκηνογραφική εγκατάσταση διακόσμησης των χώρων του σταθμού. Η Ελλάδα οφείλει να σέβεται και να τηρεί την ελληνική νομοθεσία και τις διεθνείς συμβάσεις, τις οποίες έχει προσυπογράψει και επικυρώσει με σχετικούς νόμους, όπως η συνθήκη της Βαλέτα (1992) που επιβάλλουν, εφόσον είναι εφικτόν, την in situ διατήρηση των αρχαιοτήτων», προσθέτει, μεταξύ άλλων, η ίδια ανακοίνωση.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Δημοφιλή