Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, από κοινού με τον Δήμαρχο Πατρέων Κωνσταντίνο Πελετίδη και τον Δήμαρχο Σπάρτης Ευάγγελο Βαλιώτη, προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας ενάντια στη μεταβίβαση μνημείων στο Υπερταμείο.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων την Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2018 κατατέθηκε «αίτηση ακύρωσης κατά:
α.) της με αριθμό 86/18.6.2018 απόφασης του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής, που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 2317/Τ. Β΄/19.6.2018 και β.) της με αριθμό 0004586 ΕΞ2018/19.6.2018 απόφασης του Υπουργού Οικονομικών περί «Μεταβίβασης κατ’ άρθρα 196 παρ. 6 και 209 του ν. 4389/2016, ακινήτων στην Ανώνυμη Εταιρεία με την επωνυμία «Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε.» (ΕΤ.Α.Δ. Α.Ε.), σύμφωνα με την αριθμ. 86/18.06.2018 απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής», που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 2320/Τ. Β΄/19.6.2018, γ.) κάθε άλλης συναφούς, προγενέστερης ή μεταγενέστερης πράξης της διοίκησης, κατά το μέρος που αφορούν τα ακίνητα αρχαιολογικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος που περιλαμβάνονται μεταξύ των 10.119 ΚΑΕΚ ακινήτων στο Παράρτημα Ι της με αριθμό 86/18.6.2018 (ΦΕΚ 2317/Β/19.6.2018) απόφασης του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής.
Επισημαίνουμε ότι έχουν παρέλθει ήδη πλέον των δύο μηνών από την πρώτη ταυτοποίηση των ακινήτων αυτού του καταλόγου και την αποκάλυψη ότι σε αυτόν συμπεριλαμβάνονται μνημεία, αρχαιολογικοί χώροι, μουσεία, ακίνητα απαλλοτριωμένα για αρχαιολογικούς σκοπούς και άλλα κτήρια που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του ΥΠΠΟΑ, και παρά τις διαβεβαιώσεις για «εξαίρεση» αυτών των ακινήτων, καμία θεσμική ενέργεια δεν έχει γίνει από το Υπουργείο Οικονομικών ή το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Αντιθέτως, καθημερινά έρχονται στο φως νέα στοιχεία για τα μνημεία που «κρύβονται» πίσω από αυτούς τους κωδικούς (ΚΑΕΚ). Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων έχει ταυτοποιήσει 587 ΚΑΕΚ από 36 νομούς της χώρας -και πιθανόν αυτά να είναι μόλις τα μισά από τα πραγματικά ακίνητα πολιτιστικού ενδιαφέροντος που περιλαμβάνονται στα 10.119 ακίνητα.
Μεταξύ των μνημείων αυτών συμπεριλαμβάνονται: ο αρχαιολογικός χώρος της Ελευσίνας (οξύμωρο, εν όψει της προετοιμασίας για την Ελευσίνα-Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2021!), ο αρχαιολογικός χώρος της Κνωσού, τα ενετικά τείχη του Ηρακλείου, ολόκληρη η Σπιναλόγκα, τα βυζαντινά τείχη της Θεσσαλονίκης, ο Λευκός Πύργος, η Ροτόντα, το Επταπύργιο, η Παναγία Αχειροποίητος, το Γαλεριανό συγκρότημα και πολλά άλλα μνημεία που βρίσκονται εντός του αστικού ιστού της Θεσσαλονίκης, το δάσος του Σέιχ Σου που είναι κηρυγμένο ως τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, ο αρχαιολογικός χώρος των βασιλικών τάφων των Αιγών (Βεργίνα), ο προϊστορικός οικισμός στο Ακρωτήρι Θήρας, το παλαιό και νέο Φρούριο στην πόλη της Κέρκυρας που έχει εγγραφεί στο σύνολό της ως Μνημείο της UNESCO, εκτεταμένα τμήματα του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων που επίσης είναι εγγεγραμμένος στον Παγκόσμιο Κατάλογο Μνημείων της UNESCO, μνημεία του Κάστρου των Ιωαννίνων (όπως το Φετιχιέ τζαμί, το τζαμί Καλούτσιανης, η οικία Μίσιου), στο Κάστρο Τρικάλων, στο Κάστρο της Άρτας, στο Κάστρο της Πάτρας, το ρωμαϊκό ωδείο και αμφιθέατρο της Πάτρας, το φρούριο Ιτζεδίν στη Σούδα Χανίων, ακίνητα εντός του κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου της αρχαίας Πλευρώνας, η οικία Μενάνδρου στην Μυτιλήνη, το ιερό της Ταυροπόλου Αρτέμιδος στη Λούτσα Αττικής, ο αρχαιολογικός χώρος στο Λευκαντί της Εύβοιας, ο αρχαιολογικός χώρος των Φθιωτίδων Θηβών στην Μαγνησία, τμήματα του αρχαιολογικού χώρου της Κυνόσουρας Σαλαμίνας, η αρχαία ακρόπολη και ο αρχαιολογικός χώρος της Σπάρτης (αρχαίο Θέατρο, ναός της Χαλκιοίκου Αθηνάς, Βασιλική του Οσίου Νίκωνος, «τάφος» του Λεωνίδα), οι αστικές πύλες του Πειραιά, η Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννη Κυνηγού στον Υμηττό, αρχαιολογικά μουσεία, όπως του Ηρακλείου, της Σπάρτης, της Καλαμάτας, του Αργοστολίου, της Πάτρας, της Μυτιλήνης, της Χαλκίδας, το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης, το Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας κ.ά.
Για τους παραπάνω λόγους, ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων προσφεύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, απαιτώντας από την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε θεσμικές πράξεις εξαίρεσης των ακινήτων αρμοδιότητας του ΥΠΠΟΑ από κάθε μεταβίβαση ακινήτων προς την ΕΤΑΔ και το Υπερταμείο, ώστε να μην έχει πλέον αντικείμενο αυτή η αίτηση ακύρωσης. Όσο όμως οι «καλές προθέσεις» της κυβέρνησης παραμένουν σε προφορικές διαβεβαιώσεις, ή, ακόμη χειρότερα, σε δηλώσεις περί «θέματος που δεν υπάρχει», ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων θα αγωνιστεί με κάθε δυνατό μέσο ώστε τα μνημεία να παραμείνουν κοινωνικό αγαθό που θα προσφέρεται σε όλους-όλες και να μην καταλήξουν στο χαρτοφυλάκιο του Υπερταμείου για «αξιοποίηση» και «ρευστοποίηση».