Η συγκέντρωση διαμαρτυρίας από χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες στο Καρά Τεπέ με το σύνθημα «ελευθερία» είναι η πρώτη οργανωμένη αντίδρασή τους, τρία 24ωρα μετά την πυρκαγιά που άφησε πίσω της αποκαϊδια στο κέντρο υποδοχής της Μόριας, ανατρέποντας ντε φάκτο τα δεδομένα στην Λέσβο - και ενδεχομένως συνολικά στο μέτωπο του μεταναστευτικού στην Ελλάδα.
Το τέλος της Μόριας
Η διαμαρτυρία των προσφύγων/μεταναστών έγινε αμέσως θέμα στα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, που μετέδιδαν εικόνες και πληροφορίες, καθώς για μία ακόμα φορά εκατοντάδες δημοσιογράφοι από όλο τον κόσμο συρρέουν στην Λέσβο για να καταγράψουν το νέο δραματικό κεφάλαιο της ιστορίας του μεταναστευτικού.
Το ενδεχόμενο να αποτελέσει παρελθόν το ΚΥΤ της Μόριας διαφαίνεται ως το επικρατέστερο σενάριο καθώς:
- Οι πρόσφυγες και μετανάστες φωνάζουν προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν θέλουν επ′ ουδενί να επιστρέψουν εκεί, ενώ είναι γνωστό ότι στην συντριπτική πλειοψηφία τους αναζητούν οδό διαφυγής προς την Ευρώπη.
- Οι κάτοικοι της Μόριας σταθερά ζητούν να απομακρυνθεί το ΚΥΤ, παραπονούμενοι για καταστροφές στις περιουσίες τους και μικροκλοπές (σε ελάχιστες περιπτώσεις έχουν καταγραφεί σοβαρά συμβάντα) κυρίως από μετανάστες που αναζητούν τροφή και αρπάζουν ζώα από κοπάδια ή εκτροφεία για να επιβιώσουν. Με τις απόψεις τους ταυτίζεται και ο δήμος Μόριας.
- Αίσθηση προκαλεί η στάση των τοπικών φορέων, που έχει σκληρύνει περισσότερο από ποτέ, χωρίς καμία εξαίρεση. Πρακτικά, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου αρνείται να συνεργαστεί για την επιλογή ή διαμόρφωση νέου ΚΥΤ στην Λέσβο, ενώ έχει καταγραφεί και δημόσια η ακραία στάση του περιφερειάρχη Κώστα Μουτζούρη με στόχο τον πρωθυπουργό. Αντίστοιχα, πληροφορίες της Huffpost αναφέρουν ότι οι δήμαρχοι ερίζουν για το ποιός έχει σηκώσει ήδη το μεγαλύτερο βάρος και μπλοκάρουν κάθε ιδέα για νέα χωροθέτηση, ζητώντας να μεταφερθεί σε άλλο νησί το κέντρο υποδοχής.
- Η διαμόρφωση πρόχειρης εγκατάστασης με αντίσκηνα σήμερα (Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου) στο χώρο του πεδίου βολής δίπλα στο στρατόπεδο Καρά Τεπέ αποτελεί προσωρινή λύση και είναι άγνωστο εάν θα εξελιχθεί σε κάτι μονιμότερο στο κοντινό ή απώτερο μέλλον.
Ενδεικτικές των αντιδράσεων από τους ντόπιους στην Λέσβο, είναι οι συνεντεύξεις που συγκέντρωσε η τοπική εφημερίδα «Επρός» και παρουσίασε σε βίντεο που ανήρτησε στο Facebook.
Αστυνομικές πηγές διευκρινίζουν ότι στον χώρο του προσωρινού νέου καταυλισμού δίπλα στο στρατόπεδο Καρά Τεπέ δεν είναι συγκεντρωμένοι περισσότεροι από 5,000 πρόσφυγες/μετανάστες και αυτό σημαίνει πως στην πλειψηφία τους (άνω των 8,000 ίσως) κινούνται σε ορεινές περιοχές του νησιού ή αναζητούν ήδη τρόπους να εγκαταλείψουν την Λέσβο με στόχο να φτάσουν στην ηπειρωτική Ελλάδα και από εκεί να περάσουν τα σύνορα.