Στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Κω μεταφέρθηκαν 375 πολίτες τρίτων χωρών που επέβαιναν σε πλοίο με τουρκική σημαία που έπλεε επί μέρες σε διεθνή ύδατα, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.
Νωρίτερα, μια επιβαίνουσα αποβιβάστηκε στην Κάρπαθο, προκειμένου να της παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες λόγω αδιαθεσίας. Παράλληλα, έξι επιβαίνοντες έχουν κρατηθεί για ανάκριση.
Στο ΚΥΤ Κω, έχουν ήδη τοποθετηθεί σε οικίσκους και προχωρά η διαδικασία καταγραφής βουλήσεως ασύλου και μετά θα παραμείνουν σε καραντίνα για ένα χρονικό διάστημα.
«Επισημαίνεται ότι η παραμονή στο ΚΥΤ της Κω θα είναι προσωρινή, καθώς πρόκειται για μια ασυνήθιστη και ιδιαίτερη περίπτωση» αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, δήλωσε: «Η Ελλάδα απέδειξε για άλλη μια φορά ότι και προστατεύει ανθρώπινες ζωές στη θάλασσα και παρέχει προστασία, τη στιγμή που άλλοι αδιαφορούν για τις υποχρεώσεις τους. Θερμά συγχαρητήρια στο προσωπικό του ΚΥΤ που εργάστηκε άοκνα κατά τη διάρκεια της νύχτας».
Το σκάφος είχε ξεκινήσει από την Τουρκία. Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, για δεύτερη φορά χθες ο θάλαμος επιχειρήσεων της τουρκικής Ακτοφυλακής αρνήθηκε το ελληνικό αίτημα να επιστρέψει στο λιμάνι από το οποίο ξεκίνησε, δηλαδή στη Σμύρνη ή το Κας. Η Τουρκία μάλιστα επικαλέστηκε τις διεθνείς συμβάσεις και επέμεινε το πλοίο να αγκυροβολήσει «στο πλησιέστερο ασφαλές λιμάνι εν μέσω αντίξοων καιρικών συνθηκών».
Σύμφωνα με το υπουργείο Ναυτιλίας, επρόκειτο για μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στην ανατολική Μεσόγειο. Όπως έχει αναφερθεί, οι επιβαίνοντες είναι κυρίως Αφγανοί και Πακιστανοί.
«Η Τουρκία δεν δέχεται την επιστροφή πλοίου τουρκικής σημαίας που απέπλευσε από τουρκικό λιμάνι προφανώς και σε γνώση της τουρκικής ακτοφυλακής. Συνηθίζει να συμπεριφέρεται σαν πειρατής στην ανατολική Μεσόγειο και συνεχίζει να αδιαφορεί για την ανθρώπινη ζωή», είπε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης.