Πρόταση κατασκευής «αναχαιτιστικού» διαστημοπλοίου για μυστηριώδη διαστημικά αντικείμενα

Με αφορμή δύο διαστρικά αντικείμενα.
Απεικόνιση του αντικειμένου «Ουμουαμούα».
Απεικόνιση του αντικειμένου «Ουμουαμούα».
Handout . via Reuters

Την κατασκευή ενός διαστημοπλοίου που θα περιμένει μακριά από τη Γη ώστε, αν χρειαστεί, να μπορεί να κυνηγήσει διαστρικά αντικείμενα που περνούν από το Ηλιακό Σύστημα, προτείνουν επιστήμονες.

Μέχρι τώρα έχουν εντοπιστεί δύο τέτοια αντικείμενα: Το ένα είναι το αντικείμενο «Ουμουαμούα» που είχε πρωτοεντοπιστεί τον Οκτώβριο του 2017 και αργότερα προκάλεσε διεθνές ενδιαφέρον λόγω των θεωριών πως θα μπορούσε να είναι εξωγήινο σκάφος, και ο κομήτης 2Ι/Borisov, που είχε πρωτοεντοπιστεί τον Αύγουστο του 2019.

Η αποστολή ενός σκάφους για τη διερεύνηση διαστρικών αντικειμένων (δηλαδή αντικειμένων που έρχονται από το εξωτερικό του Ηλιακού Συστήματος) θα επέτρεπε τη λεπτομερέστερη φωτογράφησή τους, ή ακόμα και τη λήψη δειγμάτων. Ωστόσο όταν τέτοια αντικείμενα εντοπίζονται από τηλεσκόπια είναι ήδη πολύ αργά για τον σχεδιασμό, την κατασκευή και την εκτόξευση ενός διαστημοπλοίου για να τα κυνηγήσει- οπότε καταλήγουν να περνάνε και να φεύγουν, παίρνοντας μαζί τους τα μυστικά τους.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Live Science, σε αυτό το πλαίσιο ερευνητές συνέταξαν και υπέβαλαν έρευνα- πρόταση στη βάση δεδομένων arXiv στις 3 Νοεμβρίου. Στο πλαίσιο της έρευνας, η οποία δεν έχει αξιολογηθεί ακόμα από ομότιμους, προτείνεται μια διαστημική υπηρεσία, όπως η NASA, να κατασκευάσει και εκτοξεύσει ένα «αναχαιτιστικό» που θα περιμένει ήδη στο Διάστημα, μακριά από τη Γη. Μόλις εντοπιστεί κάποιο αντικείμενο ενδιαφέροντος, θα μπορεί να κινηθεί άμεσα προς την κατεύθυση του «παρείσακτου».

Το καλύτερο σημείο για να περιμένει ένα τέτοιο σκάφος θα ήταν ένα από τα δύο σημεία Λαγκράνζ της Γης- σημεία όπου η βαρυτική έλξη Γης και Ήλιου αλληλοακυρώνονται, οπότε μικρά αντικείμενα, όπως δορυφόροι ή αστεροειδείς, μπορούν να μένουν σχετικά σταθερά σε μια θέση, σύμφωνα με τη NASA. Οι ερευνητές συγκεκριμένα υποδεικνύουν το σημείο Λαγκράνζ L2, που «φιλοξενεί» επίσης το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb της NASA.

Το «αναχαιτιστικό» θα περιμένει σε κατάσταση low-power πιθαώς για δεκαετίες, μέχρι τον εντοπισμό ενός αντικειμένου ενδιαφέροντος, οπότε και θα ενεργοποιηθεί ώστε να μεταβεί στο καλύτερο δυνατό σημείο για να συναντήσει τον «παρείσακτο».

Σημειώνεται πως αστρονόμοι θεωρούν ότι πολλά διαστρικά αντικείμενα περνούν απο το Ηλιακό Σύστημα χωρίς να γίνονται αντιληπτά κάθε χρόνο. Νέα τηλεσκόπια που κατασκευάζονται, όπως το Vera C. Rubin στη Χιλή, θα επιτρέπουν να εντοπίζονται περισσότερα από ποτέ άλλοτε.

Δημοφιλή