Απευθείας ανάλυση της συνέντευξης Τσίπρα στη ΔΕΘ: Εκλογές τον Οκτώβριο του 2019 (με δύο αστερίσκους)

Πρώτη ανάλυση: Οι απαντήσεις Τσίπρα στην συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ
Eurokinissi

13:50 Συμπέρασμα πρώτο: Όσοι θεωρούσαν ότι υπάρχει η παραμικρή πιθανότητα να παραμείνει ανοιχτό το θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών για τον Αλέξη Τσίπρα, έπεσαν έξω.

Η τοποθέτησή του απέναντι στο χθεσινό παμμακεδονικό συλλαλητήριο και στους διοργανωτές του δεν επιδέχεται πολλών ερμηνειών: «Ακραία στοιχεία» πήγαν χθες στη Θεσσαλονίκη, κατά τον πρωθυπουργό, και όχι άνθρωποι με ευαισθησίες που θα ήθελαν να διαμαρτυρηθούν για το θέμα της ονομασίας...

Και η δεύτερη ερώτηση, επίσης «στα βαθιά», καθώς ο κύριος Τσίπρας εκμεταλλεύεται την ευκαιρία για να καταγράψει το νέο «ψύχραιμο και συγκρατημένο» στίγμα του σε σχέση με το πως βλέπε ο ίδιος την «έξοδο από τα μνημόνια».

Η έξοδος από τα μνημόνια «θα είναι πραγματικότητα όταν θα τη δει στην καθημερινή του ζωή ο τελευταίος πολίτης», λέει, επιχειρώντας να εμφανιστεί ενωτικός και ήπιος - αντί να το «πανηγυρίσει».

Με αυτό τον τρόπο, είναι σαφές ότι απευθύνεται σε προβληματισμένους πολίτες, στους πολλούς που δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα, για να τους πει ...«σας καταλαβαίνω, έχουμε δρόμο ακόμη, αλλά το παλεύουμε».

Και επανέρχεται στο θέμα του κοινωνικού μερίσματος τέλη του 2018 - βλέπε...13η σύνταξη: «Τέλος του έτους θα δούμε εάν υπάρχει επιπλέον χώρος για κοινωνικό μέρισμα. Εκτίμηση μας είναι ότι θα υπάρχει, πάει καλά η οικονομία (δις...) και το 2019».

Eurokinissi

14:20 Οι πρώτες ονομαστικές αναφορές και απαντήσεις Τσίπρα.

Για Καμμένο και Σκοπιανό: Ο πρωθυπουργός, εν ολίγοις, επιχειρεί να δώσει απάντηση - εξήγηση... Είναι μία απάντηση που ακόμα και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ έχουν ζητήσει πολλοί να δοθεί. Πως γίνεται να βαδίζει το κυβερνητικό σχήμα με συνοδοιπόρο τον Πρόεδρο των ΑΝΕΛ που διαφωνεί εξαρχής με τη συμφωνία των Πρεσπών και στέκεται κάπου στο...άλλο άκρο του πολιτικού φάσματος.

Ο Τσίπρας χαμηλώνει τη φωνή του και προσπαθεί επί της ουσίας να δικαιολογήσει τον Καμμένο - αλλά και να κρατήσει απόσταση ασφαλείας. Είναι κάτι πολύ σχετικό...το εάν μπορεί να πετύχει μία τέτοια πολιτική ισορροπία.

Και η απάντηση είναι «Όχι μεν, αλλά...»

Λέει ο πρωθυπουργός: «Διαφωνώ με τον κύριο Καμμένο, του το έχω εκφράσει και το έχω πει.
Όμως σέβομαι το γεγονός ότι είναι δεσμευμένος σε μία θέση και στάση αρχής. Εδώ και πολλά χρόνια λέει ότι η όποια λύση δεν πρέπει να εμπεριέχει το όνομα Μακεδονία. Ωστόσο είναι σαφές, με βάση τους διεθνείς συσχετισμούς ότι δε θα μπορούσε ποτέ να υπάρξει μία τέτοια λύση. Ας μη λετουργούμε, λοιπόν, σα να έχουμε το κεφάλι μας στην άμμο...»

Και για Μητσοτάκη:

«Ο κύριος Μητσοτάκης πάει να αλιεύσει στα θολά νερά της ακροδεξιάς. Αν ο κύριος Μητσοτάκης πιστεύει σε αυτό που λέει, ότι η συμφωνία είναι εθνικά επιζήμια, τότε γιατί αντί να κάνει τον τζάμπα μάγκα - γιατί αυτό κάνει όταν πηγαίνει και λέει ότι ‘θα την καταψηφίσουμε αλλά θα την εφαρμόσουμε’ και
τους κοροϊδεύει ψιλό γαζί - γιατί δεν λέει; Θα ακυρώσω τη συμφωνία!»

SOOC
SOOC

14:35 Ο Τσίπρας επιχειρεί να «κλείσει» με καθαρό τρόπο τη σεναριολογία για την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Στην ευθεία ερώτηση δημοσιογράφου για το πρόσωπο του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, η απάντηση του πρωθυπουργού είναι αρνητική.

«Έχουμε εξαιρετικό Πρόεδρο της Δημοκρατίας που τιμά τη χώρα και δεν καταλαβαίνω γιατί έχει ξεκινήσει αυτή η συζήτηση...Δε βλέπω λοιπόν λόγο να πάρω μέρος», λέει.

Σταδιακά, ο κύριος Τσίπρας ανεβάζει τόνους έναντι της ΝΔ, καθώς επιχειρεί - είναι ορατό και λογικό - να «χτίσει» εμμέσως το προεκλογικό του αφήγημα. «Εγώ είμαι το μέλλον» προσπαθεί να πει με τον τρόπο του και να κάνει μία αντιδιαστολή με την κριτική που ασκεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Εκείνος έρχεται από το παρελθόν», αναφέρει το νέο αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ για τον αρχηγό της ΝΔ.

«Ο κύριος Μητσοτάκης σχεδιάζει ένα μέλλον που μας γυρίζει στις αιτίες, που μας οδήγησαν στις χρεοκοπίες, στα μνημόνια και στο ΔΝΤ με τις άδικες επιλογές...»

Και λίγο παρακάτω, σπεύδει να αποκρούσει τα πυρά που δέχεται η κυβέρνηση για τα προβλήματα συντονισμού και για την έλλειψη αποτελεσματικότητας στις πρόσφατες πυρκαγιές στο Μάτι. Αντί να μπει στην ουσία, ο κύριος Τσίπρας απαντά μόνο πολιτικά (παρακάμπτοντας την παραίτηση Τόσκα...): «Η ΝΔ να σταματήσει να παίζει το παιχνίδι της πολιτικής υπεραξίας πάνω σε μία εθνική τραγωδία...»

SOOC

14:45 Πολυαναμενόμενο ερώτημα και αυτό: Πότε θα πάμε στις κάλπες;

O κύριος Τσίπρας δεν λέει κάτι καινούριο. Αντίθετα, επιχειρεί να πείσει ότι το εννοεί - ότι θέλει να εξαντλήσει την τετραετία του.

Μάλιστα, προσθέτει ένα επιχείρημα: ότι μέσω της ψήφου στις ευρωεκλογές θα «διορθωθεί» μία εσφαλμένη εικόνα στην κοινή γνώμη για τη δύναμη των πολιτικών παρατάξεων: «Οι ευρωπαϊκές εκλογές θα δώσουν τη δυνατότητα να αποκατασταθεί η πραγματική εικόνα, που μέρος των ΜΜΕ την παραμορφώνουν. Το γνωρίζουμε πολύ καλά αυτό. Δεν δίνουν πραγματική εικόνα της τάσης στην ελληνικής κοινωνία», λέει.

Ταυτόχρονα, επιχειρεί να τονώσει το ηθικό των στελεχών και ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ: «Ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει τις εκλογές του Οκτωβρίου του 2019, γιατί είναι η δύναμη που πέτυχε εκεί όπου απέτυχαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, να βγάλουν την ελληνική κοινωνία από τα μνημόνια», είναι η φράση του.

Αφήνει ένα μικρό «παραθυράκι» μόνο, λέγοντας ότι «όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία των πραγμάτων τους επομενους μήνες».

Eurokinissi

15:10 Μήνυμα Τσίπρα για ένα πρόβλημα πραγματικό και πάρα πολύ σοβαρό: την διαρροή νέων, ικανών, εξειδικευμένων επιστημόνων. Το λεγόμενο «brain drain».

«Ένας από τους εθνικούς στόχους είναι να σταματήσουμε τη διαρροή νέων ανθρώπων που φεύγουν στο εξωτερικό για να χτίσουν καλύτερο μέλλον...Χρειαζόμαστε τους νέους επιστήμονες υψηλής εξειδίκευσης», αναφέρει στην απάντησή του.

Το πιο ενδιαφέρον είναι ότι στο σχόλιό του, που ακολουθεί, ο πρωθυπουργός δείχνει «ρεαλισμό», απέναντι σε αυτό το τόσο πραγματικό και δισεπίλυτο πρόβλημα... «Η συνολική μας παρέμβαση το επόμενο διάστημα θα αφορά αυτό τον κόσμο, ακόμα και η μείωση ασφαλιστικών εισφορών για νέους μηχανικούς γιατρούς δικηγόρους... Είναι στοχευμένη η πολιτική μας - σε αυτές τις δυνατότητες, στα όρια που έχουμε - για να ανατρέψουμε το brain drain και να το μετατρέψουμε σε brain gain».

Είναι μία απάντηση που, σε γενικές γραμμές, δύσκολα θα πει κανείς ότι είναι παράλογη ή κομματικά χρωματισμένη. Αλλά δεν είναι και ορατό ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, ενώ το ζήτημα «καίει» την ελληνική κοινωνία. Ίσως οι δημοσιογράφοι έπρεπε να επανέλθουν - ειδικά σε αυτό το θέμα.

Eurokinissi

15:30 Η ώρα της ερώτησης για το Μάτι. Και η απάντηση Τσίπρα για το εάν έκρυψε ή δεν έκρυψε κάτι η κυβέρνηση και ο ίδιος το βράδυ της φοβερής τραγωδίας με την εκατόμβη θυμάτων...

«Θα έπρεπε να ήμασταν πολύ ανόητοι εκείνο το βράδυ της τραγωδίας, για να κρύψουμε τους νεκρούς. Πώς να κρύψεις τους νεκρούς;» διερωτάται.

Και συνεχίζει επιχειρηματολογώντας: Η κριτική διαψεύδεται από την εξέλιξη των πραγμάτων, καθώς δύο ώρες μετά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ο ίδιος - για πρώτη φορά συμβαίνει αυτό, συνήθως κρύβονται πίσω από υπηρεσιακούς σε αυτές τις περιπτώσεις - ανέλαβε με δική μου εντολή να βγει σε εθνικό δίκτυο και να ανακοινώσει τον αριθμό των νεκρών που είχαμε μέχρι εκείνη τη στιγμή.

Στη συνέχεια περνά στον απολογισμό ενεργειών, με στόχο να στηρίξει τη θέση του για τα αυθαίρετα - ένα βασικό στρατήγημα της κυβέρνησης, ως απάντηση στην σφοδρή κριτική που δέχεται πανταχόθεν για τα λάθη χειρισμών τη νύχτα της 23ης Ιουλίου:

«Οι υπουργοί μου είναι από την πρώτη ημέρα εκεί (στο Μάτι). Όχι όταν έρχονται οι κάμερες για σόου...Δούλεψαν και δουλεύουν ακόμα. Δύσκολη μάχη. Κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας...Πέρα από τα ανθρώπινα λάθη υπάρχουν και διαχρονικές αδυναμίες και παθογένειες. Για πρώτη φορά έχει κινητοποιηθεί σε τόσο μεγάλο εύρος η διαδικασία του γκρεμίσματος αυθαιρέτων, της ενίσχυση του ελέγχου, της απλοποίησης και ψηφιοποίησης παραβάσεων, του ελέγχου σε ρέματα», δηλώνει ο πρωθυπουργός.

Eurokinissi

15:40 Νέες ερωτήσεις και απαντήσεις για Καμμένο:

Θα ρίξει άραγε την κυβέρνηση αν πάει να κυρωθεί η συμφωνία για το Σκοπιανό;

«Η συμφωνία των Πρεσπών είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι θα έρθει και θα υπερψηφιστεί από την πλειοψηφία των Ελλήνων βουλευτών», είναι η απάντηση. Αλλά παραπέμπει στον ίδιο τον αρχηγό των ΑΝΕΛ για τα περαιτέρω...

Αμέσως μετά, λέει ότι πήγε «μια χαρά» η συνεργασία με τον Καμμένο για μία σειρά άλλων ζητημάτων, πέρα από το ονοματολογικό της πΓΔΜ.

Συμπληρώνει ότι εύχεται να κερδίσει ο Ζάεφ το δημοψήφισμα και να ολοκληρωθεί περί τα μέσα Ιανουαρίου η διαδικασία συνταγματικής αλλαγής στη γειτονική χώρα. Τέλος, η ένταξη στο ΝΑΤΟ. «Συμπερασματικά, θα αποφασίσω τον Φλεβάρη ποιά θα είναι η παραπέρα πορεία των πραγμάτων...» καταλήγει στην απάντησή του.

Αυτή η διατύπωση, ωστόσο, μοιάζει με δεύτερο αστερίσκο σε σχέση με το πότε μπορεί να διεξαχθούν τελικά οι εκλογές το 2019...

Eurokinissi
Eurokinissi

16:05 Δυόμιση ώρες έχουν μεσολαβήσει από την αρχή της συνέντευξης Τύπου του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ. Η επόμενη ερώτηση πηγαίνει στον απεσταλμένο του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ... Σα να «ξεχάστηκε» αυτή η ερώτηση. Εκτός εάν άργησε ο συγκεκριμένος, έμπειρος δημοσιογράφος να ζητήσει να την υποβάλει.

Είναι μία ακόμη ερώτηση για το Μάτι, την παραίτηση Τόσκα και τους κυβερνητικούς χειρισμούς.

«Και στην πολιτική, τα συναισθήματα των ανθρώπων παίζουν ρόλο, Δεν είναι όλα πολιτικό κόστος και πολιτικό όφελος...Και θέλω να πω για τον πρώην υπουργό Προστασίας του Πολίτη, που ήταν πολύ καλός υπουργός...Εκτιμώ το γεγονός ότι την αμέσως επόμενη ώρα έθεσε στη διάθεσή μου την παραίτησή του», λέει ο κύριος Τσίπρας υπερασπιζόμενος τον παραιτηθέντα πλέον Νίκο Τόσκα.

Μου είπε: «Δεν μπορώ να συνεχίσω έχοντας 96 νεκρούς... Δε θα θυμάστε πολλούς υπουργούς και πολλές κυβερνήσεις που να έχει συμβεί αυτό. Και σε ανάλογες τραγωδίες...Αυτό που διαφοροποιεί εμάς είναι το ηθικό πλεονέκτημα και πιστεύω σωστά έκανε να δώσει την παραίτησή του σε εμένα. Και σωστά εγώ του ζήτησα να μείνει εκείνες τις ώρες για να συμμαζέψουμε την κατάσταση. Και σωστά προχωρήσαμε», σημειώνει ο πρωθυπουργός.

Η λογική του είναι απλή: Είναι ένα θέμα στο οποίο «μειονεκτεί» εκ των πραγμάτων, λόγω του αριθμού των θυμάτων και των αμφιλεγόμενων (επιεικώς) χειρισμών του κρατικού μηχανισμού - ή και των αρμόδιων υπουργών.

Δεν μπαίνει στη διαδικασία να δικαιολογήσει τα λάθη. Επιλέγει να δείξει σοβαρότητα σε επίπεδο λόγων.

Δημοφιλή