Όλοι μας κάποια φορά θελήσαμε να φτερνιστούμε και το συγκρατήσαμε, αν ξέραμε όμως ότι μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο μάλλον θα το ξανασκεφτόμασταν. Ένας άνδρας, που το έκανε έσκισε την τραχεία του δημιουργώντας μια τρύπα στο σημείο κι αποτέλεσε την πρώτη τέτοια περίπτωση που γίνεται παγκοσμίως γνωστή.
Το περίεργο αυτό γεγονός συνέβη όταν ο άνδρας οδηγούσε το αυτοκίνητό του. Ξαφνικά ένιωσε την ακατανίκητη ανάγκη να φτερνιστεί, λόγω μιας αλλεργικής ρινίτιδας, αλλά αντί να αφήσει το φτέρνισμα να ξεσπάσει, το έπνιξε σφίγγοντας τη μύτη του και κλείνοντας το στόμα του.
Σύμφωνα με το Live Science, εάν κατά τη διάρκεια ενός φτερνίσματος, το στόμα και η μύτη είναι κλειστά, η πίεση που δημιουργείται στους ανώτερους αεραγωγούς του αναπνευστικού μπορεί να υπερβεί περισσότερο από 20 φορές την πίεση που κανονικά δημιουργείται κατά τη διάρκεια ενός φτερνίσματος.
Στην περίπτωση του άνδρα, η πίεση ήταν τόσο μεγάλη που άνοιξε μια τρύπα 2 επί 2 χιλιοστά στην τραχεία του. Όταν ο άνδρας έφτασε στα επείγοντα του νοσοκομείου, πονούσε έντονα, είχε πρησμένο λαιμό και στις δύο πλευρές και δυσκολευόταν να τον κινήσει. Οι γιατροί εξετάζοντάς τον εντόπισαν επίσης έναν αχνό ήχο τριξίματος.
Ωστόσο, ο άνδρας δεν είχε κανένα πρόβλημα με την αναπνοή, την κατάποση ή την ομιλία. Μια ακτινογραφία λαιμού αποκάλυψε ότι αυτό που είχε ήταν υποδόριο εμφύσημα, μια κατάσταση κατά την οποία ο αέρας παγιδεύεται κάτω από τα βαθύτερα στρώματα των ιστών κάτω από το δέρμα. Μια αξονική τομογραφία έδειξε τότε ότι το σχίσιμο ήταν μεταξύ του τρίτου και του τέταρτου οστού ή σπονδύλου του λαιμού του. Ο αέρας είχε επίσης συσσωρευτεί στον χώρο που υπάρχει στο στήθος μεταξύ των πνευμόνων.
Οι γιατροί έκριναν ότι ο άνδρας δεν χρειαζόταν χειρουργική επέμβαση. Ωστόσο, παρέμεινε στο νοσοκομείο για δύο ημέρες για να διασφαλιστεί ότι τα επίπεδα του οξυγόνου του παρέμεναν σταθερά. Πέντε εβδομάδες αργότερα το σχίσιμο είχε επουλωθεί πλήρως.
Οι γιατροί συμβουλεύουν
Οι γιατροί συνέταξαν μια έκθεση περιγράφοντας το περιστατικό για να προειδοποιήσουν για τους κινδύνους.
«Κανείς δεν πρέπει να καταπνίγει το φτέρνισμα πιέζοντας τη μύτη και κρατώντας το στόμα κλειστό, καθώς αυτό μπορεί να οδηγήσει σε διάτρηση της τραχείας. Αυτό είναι σπάνιο αλλά δυνητικά θανατηφόρο. Μόνο λίγες περιπτώσεις έχουν αναφερθεί και συνήθως προκαλούνται από σωματικό τραύμα ή τραυματισμούς μετά από ιατρική επέμβαση, όπως η χειρουργική αφαίρεση του θυρεοειδούς αδένα ή η εισαγωγή σωλήνα στην τραχεία. Ανάλογα με το πού βρίσκεται η ρήξη και αν τα ζωτικά σημεία του ασθενούς είναι σταθερά, συνήθως απαιτείται χειρουργική επέμβαση για την αποκατάσταση της βλάβης», έγραψαν οι γιατροί.