Πρώτη περίπτωση ασθενούς που κολλάει για δεύτερη φορά κορονοϊο και πεθαίνει

Η περίπτωση της γυναίκας στην Ολλανδία προκαλεί σοβαρά ερωτήματα για το πόσο διαρκεί η ανοσία και για τα αντισώματα.
Δείγματα για έλεγχο αντιστωμάτων σε εργαστήριο στο Άμστερνταμ
Δείγματα για έλεγχο αντιστωμάτων σε εργαστήριο στο Άμστερνταμ
SOPA Images via Getty Images

Μια ηλικιωμένη γυναίκα στην Ολλανδία είναι η πρώτη ασθενής που πέθανε από κορονοϊό αφού μολύνθηκε δύο φορές, εγείροντας στους ειδικούς σοβαρά ερωτήματα σχετικά με τη χρονική διάρκεια της ανοσίας στον ιό και τα αντισώματα.

Η 89χρονη έπασχε επίσης από έναν σπάνιο τύποy καρκίνου του μυελού των οστών που ονομάζεται μακροσφαιριναιμία Waldenström. Το ανοσοποιητικό της σύστημα ήταν σε κίνδυνο λόγω της θεραπείας που λάμβανε για την αντιμετώπιση της νόσου όπως αναφέρουν οι ερευνητές του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου του Μάαστριχτ στην Ολλανδία σε σχετική άρθρο που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Clinical Infectious Diseases.

Ωστόσο, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η φυσική της ανοσοαπόκριση θα μπορούσε να ήταν «επαρκής» για να καταπολεμήσει το Covid-19, καθώς ο τύπος θεραπείας που λάμβανε για τον καρκίνο «δεν οδηγεί απαραίτητα σε απειλητικές για τη ζωή ασθένειες».

H ασθενής αρχικά εισήχθη στο νοσοκομείο, νωρίτερα φέτος, με βήχα και πυρετό και βρέθηκε θετική στον νέο κορονοϊό. Πήρε εξιτήριο πέντε ημέρες μετά αφού «εκτός από μία επίμονη κόπωση, τα συμπτώματά της υποχώρησαν πλήρως», σύμφωνα με την έκθεση των ιατρών.

Αλλά δύο ημέρες μετά τη χημειοθεραπεία της και 59 ημέρες μετά την πρώτη μόλυνση από κορονοϊό η γυναίκα, όπως αναφέρει και το CNN, εμφάνισε πυρετό, βήχα και δυσκολία στην αναπνοή. Υπεβλήθη ξανά σε τεστ και βγήκε πάλι θετική ενώ δεν ανιχνεύθηκαν αντισώματα στο αίμα της ούτε την τέταρτη, ούτε την έκτη ημέρα.

Η κατάστασή της επιδεινώθηκε την όγδοη ημέρα και δύο εβδομάδες αργότερα, η γυναίκα πέθανε.

Σημειώνεται βέβαια πως η γυναίκα μετά το πρώτο θετικό τεστ και μέχρι να επανεισαχθεί στο νοσοκομείο όπου έγινε το δεύτερο, το ενδιάμεσο διάστημα των 59 ημερών δεν είχε υποβληθεί σε τεστ, άρα δεν γνωρίζουμε εάν ήταν ποτέ αρνητική.

Ωστόσο, κατά την εξέταση των δειγμάτων και από τις δύο μολύνσεις οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η γενετική σύνθεση των δύο ιών ήταν διαφορετική. Κατά συνέπεια κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ”είναι πιθανό το δεύτερο επεισόδιο να ήταν μια νέα μόλυνση”.

Έτσι, η 89χρονη είναι και η πρώτη καταγεγραμμένη περίπτωση ασθενούς που κολλάει για δεύτερη φορά κορονοϊό και τελικά πεθαίνει.

Ωστόσο, έχουν αναφερθεί και άλλες περιπτώσεις επαναμόλυνσης παγκοσμίως, πιο πρόσφατα ένας 25χρονος κάτοικος της κομητείας Washoe στη Νεβάδα των Ηνωμένων Πολιτειών.

Δημοφιλή