«Η Ελλάδα θα προσφέρει βοήθεια στη Βουλγαρία αφού η Ρωσία ανέστειλε τις προμήθειες φυσικού αερίου στη χώρα». Αυτό δήλωσε την Τετάρτη, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης στον Kίριλ Πέτκοφ, όπως αναφέρει το Reuters.
Οι δυο τους είχαν τηλεφωνική επικοινωνία όπως επιβεβαίωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας.
Η βουλγαρική κυβέρνηση λέει ότι ήταν προετοιμασμένη για τη σημερινή κίνηση της Ρωσίας να αναστείλει την παροχή φυσικού αερίου.
Ο Πρωθυπουργός Kίριλ Πέτκοφ έχει διαβεβαιώσει τους Βούλγαρους ότι δεν θα υπάρξει έλλειψη και μίλησε με τη γειτονική ελληνική κυβέρνηση για να εξασφαλίσει εναλλακτικές προμήθειες.
«Η Ελλάδα θα βοηθήσει τη Βουλγαρία να αντιμετωπίσει τη νέα κατάσταση που προκλήθηκε από τις ενεργειακές αποφάσεις της Ρωσίας», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ωστόσο, δεν έχουν δοθεί περισσότερες λεπτομέρειες. Προς το παρόν, είναι σαφές ότι η Ελλάδα εγγυάται ότι η διασύνδεση για την προμήθεια φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν θα ολοκληρωθεί πλήρως τον Ιούνιο.
Σύμφωνα με πηγή του Reuters που επικαλείται πηγές από την ελληνική κυβέρνηση, ο Ελληνας πρωθυπουργός είπε την Τετάρτη στον Πέτκοφ ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να βοηθήσει τη Βουλγαρία να αντιστρέψει τη ροή του αγωγού φυσικού αερίου Turkish Stream 1. Μέσω αυτού του αγωγού διέρχεται το ρωσικό αέριο προς τη Βουλγαρία και την Ελλάδα.
Ο κ. Πέτκοφ ξεκίνησε αμέσως συνομιλίες με την ελληνική κυβέρνηση, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να επιβεβαιώνει ότι μια κρίσιμη γραμμή διασύνδεσης, που θα μεταφέρει αζέρικο αέριο από την Κομοτηνή στη Στάρα Ζαγόρα στη Βουλγαρία, θα ανοίξει - όπως είχε άλλωστε προγραμματιστεί - τον Ιούνιο.
Η ελληνική κυβέρνηση πρόσφερε επίσης προμήθειες υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Βουλγαρία, εφόσον χρειαστεί.
Η Βουλγαρία λαμβάνει το 90% του φυσικού της αερίου από τη Ρωσία - καθιστώντας την πιο ευάλωτη στη ρωσική διακοπή από ότι την Πολωνία.
Όμως η πολιτική αντίδραση στην πρωτεύουσα Σόφια ήταν έντονη, αναφέρει ο ανταποκριτής του BBC για την Κεντρική Ευρώπη, Νικ Θορπ.
Ο πρωθυπουργός Πέτκοφ κατηγόρησε το Κρεμλίνο για εκβιασμό.
Το BBC αναφέρει εξάλλου, πως η ρωσική απόφαση θα μπορούσε να αυξήσει τις εντάσεις στη βουλγαρική κυβέρνηση, όπου δύο από τους τέσσερις εταίρους του συνασπισμού στην κυβέρνηση είναι φίλα προσκείμενοι στους Ρώσους.
Από την πλευρά του ο υπουργός Ενέργειας της Βουλγαρίας, Αλεξάντερ Νικόλοφ δήλωσε στο CNN έκανε λόγο για κάποια πρόοδο στον Διασυνδετήριο αγωγού φυσικού αερίου Ελλάδας - Βουλγαρίας (Gas Interconnector Greece - Bulgaria (IGB), παρόλο που ο αγωγός αναμενόταν να είναι έτοιμος προςς χρήση τον Δεκέμβριο του 2014.
«Πρακτικά, το να έρθουμε από το 90% σε μηδενικά αποθέματα από τη Ρωσία, θα είναι φυσικά δύσκολο και φυσικά θα έχουμε ένα τίμημα να πληρώσουμε, αλλά στο τέλος της ημέρας, η κυριαρχία και η αλληλεγγύη είναι πολύ πιο σημαντικές», τόνισε.
Πηγή: BBC, novinite.com