Πρωτοποριακό φάρμακο κάνει να φυτρώνουν δόντια

Κλινικές δοκιμές στην Ιαπωνία, πότε αναμένεται να είναι διαθέσιμο.
.
.
ArtMarie via Getty Images

Πρόοδο ως προς την ανάπτυξη ενός πρωτοποριακού φαρμάκου που, αν όλα πάνε καλά, θα μπορεί να κάνει να φυτρώνουν δόντια σε ανθρώπους, σημειώνει ιαπωνική ερευνητική ομάδα, με κλινικές δοκιμές να αναμένεται να αρχίσουν τον Ιούλιο του 2024.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιαπωνικής Mainichi, σε αυτή τη φάση το φάρμακο αυτό προορίζεται για ανθρώπους που δεν έχουν πλήρες σετ δοντιών ενηλίκων, λόγω γενετικών παραγόντων. Σκοπός είναι το φάρμακο να είναι έτοιμο για χρήση το 2030.

Σε πειράματα που έγιναν σε ζώα, το φάρμακο προκάλεσε την εμφάνιση δοντιών «τρίτης γενιάς» μετά τα δόντια μωρού και μετά μόνιμων δοντιών ενηλίκων. «Η ιδέα του “φυτρώματος” νέων δοντιών είναι το όνειρο του κάθε οδοντιάτρου. Δουλεύω πάνω σε αυτό από τότε που ήμουν τελειόφοιτος. Ήμουν βέβαιος πως θα τα κατάφερνα» είπε ο Κάτσου Τακαχάσι, επικεφαλής ερευνητής και επικεφαλής του τμήματος οδοντιατρικής και στοματικής χειρουργικής στο Ινστιτούτο Ιατρικών Ερευνών του νοσοκομείου Κιτάνο στην Οζάκα.

Σε περιπτώσεις ανοδοντίας φυτρώνουν λιγότερα δόντια από ό,τι κανονικά και είναι παρούσα περίπου στο 1% του πληθυσμού. Θεωρείται πως γενετικοί παράγοντες είναι η κύρια αιτία για το 1/10 των ασθενών που δεν έχουν έξι ή παραπάνω δόντια (ολιγοδοντία). Αυτοί που μεγαλώνουν έτσι (οδοντική αγενεσία) δυσκολεύονται να μασούν, να καταπίνουν και να μιλούν από μικρή ηλικία, κάτι που επηρεάζει την ανάπτυξή τους.

Ο Τακαχάσι εργάζεται στο αντικείμενο εδώ και πολλά χρόνια- και άποτε είχε τονίσει πως ο αριθμός των δοντιών εξαρτάται από τη μετάλλαξη ενός και μόνο γονιδίου, προσθέτοντας πως εάν εστιάζονταν εκεί οι έρευνες, θα υπήρχε τρόπος να αλλάξει ο αριθμός των δοντιών που έχουν οι άνθρωποι.

Κατά το 2025 διαπιστώθηκε πως ποντίκια τα οποία δεν είχαν ένα συγκεκριμένο γονίδιο παρουσίαζαν αυξημένο αριθμό δοντιών. Μία πρωτεΐνη, η USAG-1, την οποία συνέθετε το γονίδιο, περιόριζε την ανάπτυξη των δοντιών- με άλλα λόγια, το μπλοκάρισμά της θα επέτρεπε να φυτρώσουν και άλλα δόντια. Η ομάδα του Τακαχάσι εστίασε στη USAG-1 και ανέπτυξε ένα φάρμακο εξουδετερωτικών αντισωμάτων που ήταν σε θέση να μπλοκάρει τη λειτουργία της. Σε πειράματα το 2018 δόθηκε το φάρμακο σε ποντίκια με μικρό αριθμό δοντιών εκ γενετής, με αποτέλεσμα να φυτρώσουν νέα δόντια. Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν το 2021, προκαλώντας αίσθηση. Πλέον είναι σε εξέλιξη οι διαδικασίες για να αρχίσει να χρησιμοποιείται το φάρμακο σε ανθρώπους, και όταν επιβεβαιωθεί πως δεν έχει βλαβερές παρενέργειες θα προορίζεται για παιδιά ηλικίας 2-6 ετών με ανοδοντία.

Ένα τέτοιο φάρμακο θα μπορούσε να φέρει επανάσταση στην οδοντιατρική εν γένει. Σημειώνεται πως κάποια ζώα (μεταξύ των οποίων καρχαρίες, κάποια είδη ερπετών κ.α.) είναι σε θέση να βγάζουν συνέχεια δόντια. Θεωρείται πως οι άνθρωποι βγάζουν μόνο δύο σετ δοντιών στη ζωή τους, ωστόσο υπάρχουν στοιχεία πως υπάρχουν «βάσεις» και για ένα τρίτο σετ.

Δημοφιλή