Δύο πολεμικά πλοία των ΗΠΑ διέπλευσαν τα διεθνή ύδατα στα στενά της Ταϊβάν την Κυριακή, για πρώτη φορά μετά την επίσκεψη της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων στην χώρα και την σφοδρή αντίδραση της Κίνας σε διπλωματικό και στρατιωτικό επίπεδο.
Το Πολεμικό Ναυτικό, επιβεβαιώνοντας δημοσίευμα του Reuters, ανέφερε ότι τα καταδρομικά Chancellorsville και Antietam ήταν αυτά που κλήθηκαν να πραγματοποιήσουν τον διάπλου που απαιτεί συνήθως 12 ώρες και φυσικά παρακολουθούνται πολύ στενά από τις κινεζικές ένοπλες δυνάμεις.
Τα τελευταία χρόνια αμερικανικά πολεμικά πλοία και μερικές φορές πλοία από συμμαχικά κράτη όπως η Βρετανία και ο Καναδάς, διέπλευσαν τακτικά από το στενό, προκαλώντας την οργή της Κίνας ενώ το ταξίδι της Νάνσι Πελόζι στην Ταϊβάν στις αρχές Αυγούστου ανέβασε κατακόρυφα την ένταση στην περιοχή με το Πεκίνο να διεξάγει πολυήμερες στρατιωτικές ασκήσεις με πραγματικά πυρά και τις δυνάμεις του να περικυκλώνουν το νησιωτικό κράτος.
«Τα (αμερικανικά) πλοία διήλθαν μέσω ενός θαλάσσιου διαδρόμου στο στενό που βρίσκεται πέρα από τα χωρικά ύδατα οποιουδήποτε παράκτιου κράτους», αναφέρει ανακοίνωση του αμερικανικού ΠΝ.
Τονίστηκε δε πως τα μέσα που διαθέτουν οι ένοπλες δυνάμεις δραστηριοποιούνται σε αέρα και θάλασσα όπου το επιτρέπει το διεθνές δίκαιο.
Το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν ανέφερε ότι τα πλοία έπλεαν προς τα νότια και ότι οι δυνάμεις του παρακολουθούσαν, αλλά και ότι «εξελίσσονταν κανονικά».
Αυτή η κίνηση των ΗΠΑ εκτιμάται πως καταδεικνύει τη δέσμευση της Ουάσιγκτον για έναν ελεύθερο και ανοιχτό Ινδο-Ειρηνικό αλλά και την συνεχιζόμενη στήριξη προς την Ταϊβάν.
Το στενό της Ταϊβάν είναι συχνά εστία στρατιωτικής έντασης από τότε που η ηττημένη κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Κίνας κατέφυγε στο νησί το 1949 μετά την ήττα στον εμφύλιο πόλεμο με τους κομμουνιστές, οι οποίοι νίκησαν και ίδρυσαν τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν επίσημες διπλωματικές σχέσεις με την Ταϊβάν, αλλά έχουν δεσμευτεί να παρέχουν στο νησιωτικό κράτος τα μέσα για να αμυνθεί ενώ η Κίνα δεν αποκλείει το ενδεχόμενο χρήσης βίας για να θέσει την Ταϊβάν υπό τον έλεγχό της.
Η κυβέρνηση της Ταϊβάν από την πλευρά της επιχειρηματολογεί, υποστηρίζοντας πως η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας δεν κυβέρνησε ποτέ το νησί και έτσι δεν έχει καμία αξίωση σε αυτό τονίζοντας πως μόνο τα 23 εκατομμύρια πολιτών που ζουν σε αυτή μπορούν να αποφασίσουν για το μέλλον τους.
Το ”γενναίο” ταξίδι του αντιπροέδρου του Κουομιντάνγκ στην Κίνα
Ανώτατο στέλεχος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Ταϊβάν (Κουομιντάνγκ -KMT) επισκέφθηκε το Πεκίνο, προκαλώντας φυσικά αντιδράσεις στην κυβέρνηση του νησιωτικού κράτους. Ο επικεφαλής του κόμματος όμως υπερασπίστηκε ανοιχτά την κίνηση αυτή χαρακτηρίζοντάς ως «γενναία» την προσέγγιση με την Κίνα.
Το ΚΜΤ είχε καταδικάσει τις στρατιωτικές ασκήσεις της Κίνας που ακολούθησαν της επίσκεψης της Πελόζι ωστόσο η αποφάσισε να στείλει να στείλει στον Πεκίνο τον αντιπρόεδρό του, Άντριου Χσια στο πλαίσιο προκαθορισμένης επίσκεψη στην επιχειρηματική κοινότητα της Ταϊβάν. Υπάρχουν ωστόσο πληροφορίες πως συναντήθηκε και με ανώτερους κινέζους αξιωματούχους όπως με έναν αναπληρωτή επικεφαλής του Γραφείου Υποθέσεων της Ταϊβάν.
Αργά το Σάββατο μετά την επιστροφή του, το Συμβούλιο Υποθέσεων Ηπειρωτικής Πολιτικής της Ταϊβάν είπε ότι η κίνηση αυτή ήταν λάθος και ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης πρέπει να αναγνωρίσουν ότι η Κίνα είναι «ο υποκινητής της καταστροφής της ειρήνης στο στενό της Ταϊβάν».
Ο πρόεδρος του ΚΜΤ όμως, μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο του κόμματος στο Ταογιουάν, υποστήριξε πως η κίνηση του αντιπροέδρου και άλλων στελεχών του κόμματος δείχνει πως είναι «πολύ γενναίοι και αποφασιστικοί» τονίζοντας πως είναι σημαντικό να διατηρηθούν ανοιχτές οι γραμμές επικοινωνίας με το Πεκίνο για να αποφεύγονται οι συγκρούσεις.
«Γνωρίζουμε ότι θα υπάρξουν διαφορετικές απόψεις και αντιδράσεις, αλλά το KMT πρέπει να επιμείνει. Να κάνει το σωστό», είπε. «Επιπλέον, εάν οι δύο πλευρές βρίσκονται σε συνεχή αντιπαλότητα κανείς δεν μπορεί να ξεφύγει από τον κίνδυνο του πολέμου».
Ο δήμαρχος της Νέας Ταϊπέι, Χου Γιου - γι που είναι ανώτερο μέλος του KMT έχει αναφερθεί στα πλεονεκτήματα της επίσκεψης στην Κίνα αρνήθηκε να απαντήσει στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων σχετικά με το ταξίδι του αντιπροέδρου κατά την διάρκεια της διεξαγωγής του συνεδρίου.
Στο μεταξύ, η Ταϊβάν προετοιμάζεται για τις δημοτικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 26 Νοεμβρίου. Οι τοπικές εκλογές παραδοσιακά αφορούν περισσότερο εσωτερικά θέματα όπως η ρύπανση και τα κοινωνικά ζητήματα και όχι τα εθνικά θέματα ή τους δεσμούς της Ταϊβάν με την Κίνα.
Τώρα όμως η προεκλογική εκστρατεία διεξάγεται υπό τη σκιά της νέας μεγάλης έντασης με την Κίνα και των στρατιωτικών ασκήσεων και οι όροι έχουν αλλάξει.
Το KMT δεν είχε καταφέρει να αποτινάξει τις κατηγορίες του Δημοκρατικού Προοδευτικού Κόμματος (DPP) ότι θα πουλούσε την Ταϊβάν στην Κίνα ενόψει των προεδρικών και κοινοβουλευτικών εκλογών του 2020. Το KMT κυβέρνησε την Κίνα μέχρι που κατέφυγε μαζί με την ηττημένη κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Κίνας στην Ταϊβάν το 1949, αφού έχασε έναν εμφύλιο πόλεμο από τους κομμουνιστές του Μάο Τσε Τουνγκ, οι οποίοι ίδρυσαν τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας.