Προϋπολογισμός 2020: Στοίχημα η ανάπτυξη

H εκτίμηση για το 2019 είναι ότι η ανάπτυξη θα κλείσει με ρυθμό 2% του ΑΕΠ.
Η κυβέρνηση επιμένει ότι το 2020 η Ελληνική Οικονομία θα επιτύχει ρυθμό ανάπτυξης 2,8%.
Η κυβέρνηση επιμένει ότι το 2020 η Ελληνική Οικονομία θα επιτύχει ρυθμό ανάπτυξης 2,8%.
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Δημοσιονομικό χώρο 436 εκατ. ευρώ δημιουργεί η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,73% του ΑΕΠ για το 2019, όπως καταγράφεται στον προϋπολογισμού του 2020, ο οποίος κατατέθηκε στη Βουλή. Αντίστοιχα, η εκτίμηση για το 2020 είναι ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα φτάσει το 3,56% του ΑΕΠ, υπεκαλύπτωντας έτσι το στόχο κατά 164 εκατ ευρώ.

Η κυβέρνηση, παρά τις χαμηλότερες προβλέψεις των διεθνών οργανισμών, επιμένει ότι το 2020 η Ελληνική Οικονομία θα επιτύχει ρυθμό ανάπτυξης 2,8% του ΑΕΠ. H εκτίμηση για το 2019 είναι ότι η ανάπτυξη θα κλείσει με ρυθμό 2% του ΑΕΠ.

Στο μέτωπο της ανεργίας προβλέπεται υποχώρηση από το 15,9% στο 14%. Σε εθνικολογιστική βάση αναμένεται, επίσης, μείωση της ανεργίας από το 17,4% στο 15,6% σύμφωνα με τον ορισμό της ΕΛΣΤΑΤ.

Στον προϋπολογισμό προβλέπεται για το 2020 αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά 1,8%, της δημόσιας κατά 0,6%, με τις επενδύσεις να καταγράφουν ρυθμό αύξησης 13,4%. Οι εξαγωγές θα αυξηθούν κατά 5,1% οι δε εισαγωγές κατά 5,2%, ενώ ο εναρμονισμένος πληθωρισμός προβλέπεται στο 0,7%.

Αναφορικά με το χρέος ο προϋπολογισμός εκτιμά ότι το 2020 θα υποχωρήσει στο 167% του ΑΕΠ από 173,3% που είναι φέτος. Τα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις αναμένεται να διαμορφωθούν σε 2,44 δισ. ευρώ.

Κοινωνικές Παρεμβάσεις

Αξίζει να τονισθεί ότι ο προϋπολογισμός περιλαμβάνεις τις αναπτυξιακές και Κοινωνικές Παρεμβάσεις του 2020, τις οποίες είχε εξαγγείλει η κυβέρνηση και αφορούν ανά πεδίο:

Οικογένεια και Υπογεννητικότητα

  • Χορήγηση επιδόματος ύψους 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που θα γεννηθεί από την 1η Ιανουαρίου του 2020, με εξαιρετικά διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια που καλύπτουν τουλάχιστον το 90% των οικογενειών.

  • Μετάπτωση στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ του 13% των ειδών βρεφικής ηλικίας και των κρανών ασφαλείας

Φυσικά Πρόσωπα

  • Μείωση του εισαγωγικού συντελεστή φορολογίας εισοδήματος στο 9% και αύξηση του αφορολόγητου ορίου για κάθε παιδί.

  • Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών εργαζομένων πλήρους απασχόλησης κατά περίπου μια μονάδα βάσης.

Επιχειρήσεις

  • Μείωση του φόρου εισοδήματος Νομικών Προσώπων από 28% στο 24% από τη χρήση του 2019.

  • Μείωση της φορολογίας των κερδών που θα διανεμηθούν το 2020 από 10% σε 5%.

Οικοδομική Δραστηριότητα

  • Αναστολή του ΦΠΑ στις νέες οικοδομές για τρία (3) έτη και του φόρου υπεραξίας ακινήτων.

Επιστροφή μέρους των δαπανών για ανακαινίσεις, ενεργειακή, αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση κτιρίων που εξοφλούνται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής, η οποία δεν θα επιφέρει επιπλέον δημοσιονομική επιβάρυνση στον Προϋπολογισμό του 2020.

Ανοιχτό το ζήτημα των αναδρομικών

Ανοιχτό παραμένει το μέτωπο των αναδρομικών στους συνταξιούχους μετά τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας. Ο προϋπολογισμός αναφέρει ότι σχεδιάζεται η ευθυγράμμιση με τις αποφάσεις του ΣτΕ σχετικά με τον νόμο Κατρούγκαλου, ωστόσο δεν «αποκαλύπτει» τον τρόπο θα αντιμετωπίσει την επιστροφή των αναδρομικών.

Οπως αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών το 2020 σχεδιάζεται, σε ευθυγράμμιση και με τις συναφείς αποφάσεις του ΣτΕ, να υλοποιηθούν αλλαγές οι οποίες εκτός των άλλων, θα οδηγήσουν στην απλοποίηση του συστήματος, στην ελαχιστοποίηση της πολυπλοκότητάς του, στην αποκατάσταση της ανταποδοτικότητας και στην ενίσχυση της βιωσιμότητας του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, στην καλλιέργεια ασφαλιστικής συνείδησης και στην εμπέδωση της εμπιστοσύνης στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης. Οι πρόσφατες αποφάσεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), όπως τονίζει το ΥΠΟΙΚ, με τις οποίες κρίθηκαν ως αντισυνταγματικές βασικές διατάξεις του ν.4387/2016 που, κατά κύριο λόγο, αφορούν στην περικοπή των επικουρικών συντάξεων, το σύστημα υπολογισμού εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες και το έλλειμμα ανταποδοτικότητας των κύριων συντάξεων, επιβεβαιώνουν την ανάγκη για μια δίκαιη και ορθολογική αναμόρφωση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης.

Το χρονοδιάγραμμα στη Βουλή

Ο προϋπολογισμός θα εισαχθεί για συζήτηση στη διαρκή επιτροπή οικονομικών υποθέσεων της Βουλής στις 25 Νοεμβρίου και θα γίνουν τέσσερις συνεδριάσεις, δηλαδή στις 25, 26, 27 και 28 Νοεμβρίου.

Ο προϋπολογισμός θα συζητηθεί και θα ψηφιστεί από την Ολομέλεια προτού η Βουλή διακόψει τις εργασίες της για τις γιορτές των Χριστουγέννων. Τον προϋπολογισμό παρέδωσε ο κ. Σταϊκούρας στον Πρόεδρο της Βουλής σε στικάκι.

Δημοφιλή