Προϋπολογισμός 2020: Ανάπτυξη και φοροελαφρύνσεις

Οι προβλέψεις της κυβέρνησης βασίζονται στην παραδοχή πως η Ελληνική Οικονομία θα καταφέρει το 2020 να τρέξει με εντυπωσιακό ρυθμό ανάπτυξης.
0
0

Βασισμένος στην ανάπτυξη, χωρίς μέτρα λιτότητας και με μια σειρά φοροελαφρύνσεις είναι ο προϋπολογισμός του 2020, ο οποίος κατατέθηκε στη Βουλή. Οι προβλέψεις της κυβέρνησης βασίζονται στην παραδοχή πως η Ελληνική Οικονομία θα καταφέρει το 2020 εν μέσω αρνητικού κλίματος στην παγκόσμια οικονομία να τρέξει με εντυπωσιακό ρυθμό ανάπτυξης που φτάνει το 2.8% του ΑΕΠ.

Αναφορικά με το 2020 η εκτίμηση είναι ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα φτάσει το 3,56% του ΑΕΠ, υπερκαλύπτοντας έτσι το στόχο κατά 164 εκατ ευρώ, ενώ ο ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ θα φτάσει το 2,8% από 2% που είναι η πρόβλεψη για το 2019.

Στο μέτωπο της ανεργίας προβλέπεται υποχώρηση από το 15,9% στο 14%, ενω σε εθνικολογιστική βάση αναμένεται επίσης μείωση της ανεργίας από το 17,4% στο 15,6% σύμφωνα με τον ορισμό της ΕΛΣΤΑΤ. Στον προϋπολογισμό προβλέπεται για το 2020 αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά 1,8%, της δημόσιας κατά 0,6%, με τις επενδύσεις να καταγράφουν ρυθμό αύξησης 13,4%. Οι εξαγωγές θα αυξηθούν κατά 5,1% οι δε εισαγωγές κατά 5,2%, ενώ ο εναρμονισμένος πληθωρισμός προβλέπεται στο 0,7%.

Αναφορικά με το χρέος, ο προϋπολογισμός εκτιμά ότι το 2020 θα υποχωρήσει στο 167% του ΑΕΠ από 173,3% που είναι φέτος. Τα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις αναμένεται να διαμορφωθούν σε 2,44 δισ. ευρώ.

Άγνωστη παραμένει η στρατηγική που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των δημοσιονομικών αναγκών που δημιουργούν οι αποφάσεις του ΣτΕ αναφορικά με τα αναδρομικά των συνταξιούχων. Στον προϋπολογισμό δεν γίνεται καμία αναφορά ούτε στο μέγεθος της δημοσιονομικής επιβάρυνσης που προκύπτει, ούτε αποκαλύπτεται ο τρόπος που θα αντιμετωπιστεί η επιστροφή των αναδρομικών, παρά το γεγονός ότι το υπουργείο Οικονομικών αναφέρει ότι σχεδιάζεται η ευθυγράμμιση με τις αποφάσεις του ΣτΕ.

Αναφορικά με το κοινωνικό μέρισμα, οι οριστικές αποφάσεις αναμένονται στο τέλος του μήνα. Ο επιπλέον δημοσιονομικός χώρος είναι 436 εκατ καθώς το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2019 έφτασε το 3,73% του ΑΕΠ, ωστόσο, δεν αναφέρεται πουθενά εάν τελικά θα δοθεί επιπλέον κοινωνικό μέρισμα.

Οι παροχές

Χωρίς αλλαγές περιλαμβάνεται στο τελικό κείμενο του προϋπολογισμού και η λίστα με τις παροχές που είχε παρουσιάσει η κυβέρνηση. Αυτές αφορούν ανά πεδίο:
· Χορήγηση επιδόματος ύψους 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που θα γεννηθεί από την 1η Ιανουαρίου του 2020.
· Μείωση από το 24% στο 13% του συντελεστή ΦΠΑ των ειδών βρεφικής ηλικίας και των κρανών ασφαλείας.
· Μείωση του εισαγωγικού συντελεστή φορολογίας εισοδήματος στο 9% και αύξηση του αφορολόγητου ορίου για κάθε παιδί.
· Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών εργαζομένων πλήρους απασχόλησης κατά περίπου μια μονάδα βάσης.
· Μείωση του φόρου εισοδήματος Νομικών Προσώπων από 28% στο 24% από τη χρήση του 2019.
· Μείωση της φορολογίας των κερδών που θα διανεμηθούν το 2020 από 10% σε 5%.
Οικοδομική Δραστηριότητα
·Αναστολή του ΦΠΑ στις νέες οικοδομές για τρία (3) έτη και του φόρου υπεραξίας ακινήτων.
· Επιστροφή μέρους των δαπανών για ανακαινίσεις, ενεργειακή, αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση κτιρίων που εξοφλούνται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής, η οποία δεν θα επιφέρει επιπλέον δημοσιονομική επιβάρυνση στον Προϋπολογισμό του 2020.

Δημοφιλή