Ένας Γερμανός app developer υπέβαλε καταγγελία στις αρχές antitrust της ΕΕ σε βάρος της Google και της Apple, οι οποίες, όπως λέει, πέρυσι απέρριψαν ένα παιχνίδι που είχε σκοπό να ενθαρρύνει την τήρηση των κανόνων για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης της Covid-19.
Πολλοί προγραμματιστές έχουν αναλάβει δράση ενάντια σε Google και Apple για τις πρακτικές τους ως προς τις εφαρμογές, πυροδοτώντας εκκλήσεις για επιβολή κανόνων, καθώς σχεδόν όλα τα smartphones έξω από αγορές με ειδικούς περιορισμούς όπως η Κίνα έρχονται είτε με το Google Play Store είτε με το App Store της Apple.
Στις ΗΠΑ, εισαγγελείς σχεδιάζουν αγωγή σε βάρος της Google για το Play Store για τα τηλέφωνα Android, μετά από καταγγελίες, ανέφεραν πηγές στο Reuters.
Η τελευταία καταγγελία που υποβλήθηκε στην Κομισιόν προήλθε αυτή την εβδομάδα από τον Γερμανό προγραμματιστή Φλόριαν Μίλερ- επίσης λομπίστας και blogger που είχε στο παρελθόν ηγηθεί μιας επιτυχούς καμπάνιας ενάντια σε νόμο της ΕΕ.
Ο Μίλερ έχει προβεί σε παρόμοια καταγγελία στο αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης και αρμόδιες αρχές στη Γερμανία, την Ολλανδία, τη Βρετανία και την Αυστραλία. Επίσης σχεδιάζει να κάνει και άλλη μία στην Ινδία την επόμενη εβδομάδα.
Ο Μίλερ λέει πως οι κανόνες για τις εφαρμογές που έχουν θέσει οι δύο αμερικανικοί τεχνολογικοί κολοσσοί εμποδίζουν την καινοτομία, παραβιάζοντας τους κανόνες της ΕΕ, αφού οι δύο εταιρείες απέρριψαν την εφαρμογή-παιχνίδι Corona Control Game τον Νοέμβριο.
Οι κανόνες των Google και Apple λένε ότι οι εφαρμογές που σχετίζονται με την Covid-19 πρέπει να έχουν κυβερνητική έγκριση για να αποφεύγεται η προώθηση αντικρουόμενων ή λανθασμένων συμβουλών υγείας.
Η Google είπε στο Reuters πως εγκρίνει μόνο εφαρμογές που αναφέρονται στην Covid-19 ή σχετικούς όρους εάν δημοσιεύονται, ζητούνται ή έχουν άδεια από επίσημο κυβερνητικό φορέα ή οργανισμό δημόσιας υγείας. Η Apple δεν προέβη σε άμεσο σχόλιο μα παρέπεμψε σε κατευθυντήριες γραμμές που είχαν δοθεί τον Μάρτιο, σύμφωνα με τις οποίες δεν θα επιτρέπονται εφαρμογές ψυχαγωγίας ή παιχνιδιών με θέμα την Covid-19.
Η Κομισιόν δεν έχει προβεί σε σχόλια.
Σύμφωνα με την καταγγελία του Μίλερ, την οποία είδε το Reuters, «ο δηλωμένος στόχος της “εξασφάλισης της αξιοπιστίας των πληροφοριών υγείας και ασφαλείας” δεν δικαιολογεί μαζικής φύσης κανόνες με βάση τη συγγραφή ή απλά τον συνδυασμό μιας ευρείας κατηγορίας και ενός θέματος».
Ο Μίλερ είπε πως μετά την τροποποίηση της εφαρμογής του και της μετονομασίας του σε Viral Days, έτσι ώστε να μην αναφέρεται συγκεκριμένα στον κορονοϊό, τον περασμένο μήνα έλαβε έγκριση από τη Google και την Apple.
Σύμφωνα με την καταγγελία, οι κανόνες των δύο κολοσσών εμποδίζουν τους μικρούς developers να έχουν ευκαιρίες στην αγορά και τους επιβραδύνουν, περιπλέκοντας την παράδοση των pre-release εκδόσεων των εφαρμογών σε testers.