Λεπτομερή «βιβλία οδηγιών» και βίντεο με οδηγίες για εκβιασμό σεξουαλικής φύσης (γνωστό και ως sextortion) είναι διαθέσιμα ελεύθερα online, με εγκληματίες να παρέχουν επιπλέον συμβουλές με το αζημίωτο, σύμφωνα με δημοσίευμα του βρετανικού Guardian.
Οι εγκληματίες δίνουν οδηγίες στους χρήστες μέσω διάσημων πλατφόρμων όπως το TikTok, το YouTube και Telegram για το πως να ξεγελούν εύκολα εφήβους στο διαδίκτυο. Οι οδηγίες τους γίνονται σε πολλές περιπτώσεις επί πληρωμή και καταλήγουν στα βήματα στα οποία προβούν οι επίδοξοι δράστες, προκειμένου να αποσπάσουν χρηματικά ποσά από τα θύματά τους.
Σε περιπτώσεις «sextortion» οι δράστες επιδιώκουν να λάβουν γυμνές φωτογραφίες των θυμάτων τους και στη συνέχεια να τα εκβιάσουν, αποσπώντας χρηματικά ανταλλάγματα. Σε αυτό το πλαίσιο παρέχονται εξειδικευμένες οδηγίες για τον εντοπισμό θυμάτων και την δημιουργία fake λογαριασμών. Οι απατεώνες εγκληματίεςτους «συνδρομητές» για τις σωστές τακτικές με τις οποίες θα βρίσκουν εφήβους με επιφανείς γονείς και άρα σημαντικό κοινωνικό στάτους.
Οι αρχές έχουν εντοπίσει διαδικτυακά «σεμινάρια» που παρέχουν εξειδικευμένες οδηγίες για την τιμή των 5 λιρών. Ανώνυμος χρήστης- δημιουργός ενός τέτοιου «οδηγού» υποστηρίζει ότι επιδίδεται σε τέτοιες δραστηριότητες τα τελευταία 7 χρόνια και έχει «στοχεύσει με επιτυχία» περίπου 5.000 άτομα. Το Telegram απομάκρυνε τον «οδηγό» κατόπιν σχετικής ενημέρωσης από τον Guardian, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα.
Το εν λόγω άτομο λέει ότι Βρετανία, ΗΠΑ και Καναδάς είναι οι τρεις κορυφαίες χώρες όσον αφορά στους ευκολότερους στόχους, ενώ συμβουλεύει να στοχεύονται έφηβοι και νεαροί ενήλικες και υποστηρίζει ότι οι απατεώνες μπορούν να λάβουν σεξουαλικό περιεχόμενο τουλάχιστον από 5-10 στόχους τους ανάμεσα σε 200.
Στον οδηγό αναφέρεται ότι η συγκεκριμένη πρακτική μετατοπίζεται σε διαφορετικές πλατφόρμες όταν αρχίζει να γίνεται πολύ αντιληπτή- για παράδειγμα προειδοποιεί πως «η έκθεση του στόχου στο Instagram είναι πρακτικά αδύνατη τώρα», ειδικά μετά τα τελευταία updates.
Ειδική ασφαλείας αναφέρουν ότι τουλάχιστον 276 άτομα είχαν προβεί σε παράνομες συναλλαγές με τον συγκεκριμένο χρήστη, ο οποίος μάλιστα χρέωνε τους συνδρομητές του με 50 δολάρια για να έχουν πρόσβαση σε συγκεκριμένους οδηγούς, καθώς και με 250 δολάρια για τρεις μήνες εφόσον κάποιος ήθελε «ιδιαίτερα μαθήματα».
Ένας εκπρόσωπος του YouTube δήλωσε: «Λαμβάνουμε αυτό το ζήτημα εξαιρετικά σοβαρά και εφαρμόζουμε αυστηρές πολιτικές για την προστασία των χρηστών μας από απάτες και άλλες επιβλαβείς συμπεριφορές. Το περιεχόμενο που παρέχει οδηγίες για δραστηριότητες όπως το phishing και το cryptophishing δεν επιτρέπεται στο YouTube και θα καταργηθεί». Σε αντίστοιχο πλαίσιο το TikTok ανέφερε πως μεριμνά για τον εντοπισμό και την απομάκρυνση περιεχομένου τέτοιας φύσης, ενώ εκπρόσωπος του Telegram είπε πως το sextortion απαγορεύεται ρητά στην πλατφόρμα και γίνονται συνεχείς έλεγχοι για την απομάκρυνση περιεχομένου τέτοιου είδους.