Ψηφιακά νομίσματα: Κερδοσκοπεί ή επενδύει ο Έλον Μασκ;

Tα ψηφιακά νομίσματα είναι εδώ και απασχολούν το παγκόσμιο συναλλακτικό γίγνεσθαι.
ASSOCIATED PRESS

Προ τετραετίας, ο οικονομικός Τύπος (και όχι μόνο) αναζητούσε τον ιδρυτή του bitcoin, αντιμετωπίζοντας την ύπαρξη του και την αντι-συστημική ανάπτυξη του ως μια «τρομοκρατική» διαταραχή της παγκόσμιας οικονομικής ισορροπίας.

Στην εποχή της απόλυτης τεχνολογικής κυριαρχίας, των πλατφορμών κοινωνικής- και όπως φαίνεται κάθε είδους – δικτύωσης, ο χρόνος έχει «πυκνώσει» και ως εκ τούτου το Φεβρουάριο του 2021, έχουν πλέον εκλείψει οι «θεωρίες συνωμοσίας». Οι κεντρικές τράπεζες σχεδιάζουν τα δικά τους ψηφιακά νομίσματα, και το bitcoin έχει γίνει σύμβολο μιας νέας συναλλακτικής αντίληψης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Blockchain: Αποκρυπτογραφώντας την τεχνολογία- «κλειδί» των κρυπτονομισμάτων

ψηφιακά νομίσματα – είτε Bitcoin, είτε Ethereum, είτε το εφεύρημα του Dogecoin, οι όποιες άλλες εκδοχές του δημιουργηθούν- είναι εδώ και απασχολούν το παγκόσμιο συναλλακτικό γίγνεσθαι, πολύ πριν ο Έλον Μασκ, προβεί σε δηλώσεις και μετέπειτα δεσμευτικές κινήσεις υπέρ των ψηφιακών νομισμάτων. Ήδη η PayPal, αποδέχεται συναλλαγές σε bitcoin, ενώ έπονται σύμφωνα με δημοσιεύματα του διεθνούς τύπου, και άλλοι οργανισμοί όπως η Visa.

Συνεχίζει ωστόσο να αποτελεί ένα εξαιρετικά ευμετάβλητο ενεργητικό, και ως εκ τούτου «ευάλωτο» σε κάθε κερδοσκοπική κίνηση. Δεν είναι τυχαίο πως δεν αποτελεί έως σήμερα «εργαλείο» αντιστάθμισης κινδύνου (hedging) , όπως άλλα καθιερωμένα νομίσματα ή εμπορεύματα, όπως ο χρυσός ή το πετρέλαιο.

ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΑ

Ως εκ τούτου, η κατάσταση αφήνει τεράστια περιθώρια κερδοσκοπίας. Άνθρωποι, όπως ο Έλον Μασκ, αλλά και άλλοι της γενιάς του και της συγκρότησης του, έχουν απόλυτη άγνοια του «καπιταλιστικού ήθους» του 19ου αιώνα, και προχωρούν μόνο με ένα τους tweet σε πλατφόρμες, όπως η Reddit να κάνουν «θραύση» στη Wall Street.

zz/Wil R/STAR MAX/IPx

O ίδιος επίσης την προηγούμενη εβδομάδα χαρακτήρισε το Dogecoin (δημιούργημα του μπασίστα του ροκ συγκροτήματος KISS, Gene Simmons και του ράπερ Snoop Dogg), ως «το κρυπτονόμισμα του λαού», οδηγώντας το σε ράλι που απέδωσε 1.000% αύξηση της αξίας του. ’Αραγε σε σχέση με τι; Οι δηλώσεις Musk και διαφόρων άλλων stars της νέας γενιάς επιχειρηματιών έχει προκαλέσει την μήνιν του «πόπολου», δηλαδή του λαού, η οποία μπορεί να κλιμακωθεί στο άμεσο μέλλον.

Από την άλλη, η απόφαση της Tesla, του Elon Musk να αγοράσει Bitcoin αξίας 1,5 δισ. δολαρίων και να επιτρέψει εν καιρώ τη χρήση του στην αγορά των προϊόντων της, δίνει ένα διαφορετικό σήμα για τις εξελίξεις.

ΤΑ ΔΙΑΘΕΣΙΜΑ

Η απόφαση του Μασκ να επενδύσει στο Bitcoin (o οποίος μέσα σε μια διετία έχει επιβάλλει μια έως πρότινος βαριά ζημιογόνο επιχείρηση όπως η Tesla, ως το απόλυτο trend για την παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία), δεν άφησε κανέναν ασυγκίνητο. Η Tesla είναι σήμερα η τέταρτη μεγαλύτερη, βάσει κεφαλαιοποίησης, επιχείρηση του S&P 500 και έχει τον πλουσιότερο άνθρωπο του πλανήτη στο «τιμόνι» της. Πριν τον Μασκ, δηλωμένοι θιασώτες ήταν η MicroStrategy και η Square Inc, που μετέτρεψαν το σύνολο των διαθεσίμων τους σε κρυπτονόμισμα Bitcoin.

Η Tesla είχε διαθέσιμα 19 δις.δολάρια σε μετρητά και ισοδύναμα στο τέλος του 2020, σύμφωνα με το Bloomberg. Μετά τη κίνηση της Tesla, είναι σχεδόν μοιραίο βαθμηδόν, εταιρείες που διαπραγματεύονται στη Wall Street, και που συνολικά κατέχουν 5 τρισεκατομμύρια δολάρια σε διαθέσιμα, να στραφούν σε κρυπτονομίσματα.

Κι αυτή η τάση, θα νομιμοποιήσει πλέον τα κρυπτονομίσματα ως τη νέα χρηματική πραγματικότητα. Αναλυτές σημειώνουν πως το Internet στην εποχή της διαμόρφωσης του, αποτελούσε μια «εισβολή» για τις συνθήκες επικοινωνίας. Μέχρι που μπήκαν κανόνες….

Δημοφιλή