Η ομάδα ”Σκύρος 2018″ του Πανεπιστημίου Αιγαίου και του Λιμενικού Ταμείου Σκύρου που αποτελεί αγγελιοφόρο περιβαλλοντικής προστασίας, προτρέποντας και άλλους να ευαισθητοποιηθούν για τα θέματα περιβάλλοντος και σεβασμού προς την ζωή, συμμετέχει στο διαγωνισμό βίντεο I LIVE GREEN του European Environment Agency, και χρειάζεται την ψήφο όλων μας για να διεκδικήσει το βραβείο κοινού!
Υποστηρίζουμε την εθνική συμμετοχή των φοιτητών του Πανεπιστημίου Αιγαίου ώστε να ακουστεί παντού η φωνή μας για ένα περιβάλλον που να μας αξίζει! Επιλέγουμε με τικ το κουτί “Vote for entry number 59” και έπειτα πατάμε “done” στο τέλος της σελίδας Εδώ
Δείτε το βίντεο που συμμετέχει στον διαγωνισμό:
Τι είναι το πρόγραμμα ”ΣΚΥΡΟΣ”
Το καλοκαίρι του 2015, το μοναδικό θεσμοθετημένο στην Ελλάδα Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Επικοινωνίας, Αγωγής και Εκπαίδευσης, του Τμήματος Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου κοινοποιεί την έναρξη της επίσημης συνεργασίας του με το Λιμενικό Ταμείο Σκύρου, τον φορέα Διοίκησης και εκμετάλλευσης του Λιμένα της Σκύρου. Η συνεργασία αυτή πυροδοτήθηκε από την αναζήτηση του Εργαστηρίου για μια συνεργασία όπου η ακαδημαϊκή θεωρία θα εφαρμόζεται σε πραγματικές συνθήκες.
Το πρόγραμμα «ΣΚΥΡΟΣ», είναι το αποτέλεσμα αυτής της συνεργασίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου με το Λιμενικό Ταμείο Σκύρου και καταχωρείται ως σταθερός πυλώνας περιβαλλοντικής έμπνευσης. Είναι πλέον μόνιμος και επαναλαμβανόμενος θεσμός, με σταθερή βάση το Λιμάνι της Λιναριάς στην Σκύρο. Μέσα από ένα ταξίδι σε εθνικούς και διεθνείς προορισμούς, το πρόγραμμα «ΣΚΥΡΟΣ» γίνεται αγγελιοφόρος περιβαλλοντικής προστασίας, προτρέποντας και άλλους να ευαισθητοποιηθούν για τα θέματα περιβάλλοντος και σεβασμού προς την ζωή.
Μετά από τρία χρόνια δράσης, αποδεικνύεται ότι την επιτυχία δεν την καθορίζουν τα μέσα, τα χρήματα και οι δομές, Δημόσιες η Ιδιωτικές, άλλα η πρόθεση για προσφορά και οι προσωπικές δεσμεύσεις στο όνομα εκπαιδευτικών - κοινωνικών αξιών και ωφελημάτων. Σε αυτή την προσπάθεια, οι φοιτήτριες/ες και ερευνητές του Εργαστηρίου έχουν αγκαλιάσει το μικρό Λιμάνι και την τοπική κοινωνία και συμπορεύονται και καινοτομούν πλάι σε αυτά. Περίπου 50 φοιτητές κάθε χρόνο πραγματοποιούν δίμηνη πρακτική άσκηση. Φιλοξενούνται στο νησί και έρχονται αντιμέτωποι με τις πραγματικές συνθήκες ενός λιμένα, μετατρέποντας έτσι έναν λιμένα σε ανοικτό βιωματικό εργαστήριο μέσα από δράσεις, όπως:
Το Τουριστικό Παρατηρητήριο και Το Παρατηρητήριο Θαλάσσιου Τουρισμού
Το 2015, πραγματοποιήθηκε από φοιτητές-ερευνητές του προγράμματος «ΣΚΥΡΟΣ» η πρώτη μελέτη για την ίδρυση Τουριστικού Παρατηρητηρίου στο νησί της Σκύρου. Το Τουριστικό Παρατηρητήριο είναι το μέσον παρακολούθησης και αξιολόγησης του τουρισμού, συλλογής, ανάλυσης και διαχείρισης των σχετικών δεδομένων προκειμένου να αναπτυχθεί και να δημιουργηθεί μια ελκυστική εικόνα της περιοχής στους αγοραστές και τους επενδυτές. Έτσι, για την σωστή λειτουργία του τουριστικού παρατηρητηρίου, είναι απαραίτητη η συνεργασία των τοπικών αρχών, των τοπικών τουριστικών επιχειρήσεων και η συγκέντρωση των απαραίτητων πληροφοριών από τους τουρίστες. Σκοπός αυτής της μελέτης είναι η ανάλυση της κατάστασης του τουρισμού στη Σκύρο για την παροχή επαρκών πληροφοριών για την οικοδόμηση ενός στρατηγικού σχεδίου για τον τουρισμό της Σκύρου.
Το πρώτο στην Ελλάδα Παρατηρητήριο Θαλάσσιου Τουρισμού, ιδρύεται στην Σκύρο και ερευνάται από τους φοιτητές-ερευνητές του Προγράμματος «ΣΚΥΡΟΣ». Η Συλλογή τέτοιου είδους δεδομένων είναι ζωτικής σημασίας για την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη του νησιού. Η αξιολόγηση των αποτελεσμάτων μιας τέτοιας έρευνας προωθεί μια πράσινη λιμενική κοινότητα όπου οι τοπική κοινωνίας ισορροπεί με το περιβάλλον. Η ίδρυση του μόνιμου Θαλάσσιου Τουριστικού Παρατηρητήριου τιμήθηκε με Βραβείο Τουρισμού 2017 και 2018 και ο σχεδιασμός και η συμβολή του παρουσιάστηκε στο Διεθνές Συνέδριο Innovation Arabia 10, στο Ντουμπάι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, τον Μάρτιο του 2017
Η Ημερήσια Περιβαλλοντική Κατασκήνωση του Λιμένα
Η δράση της «Ημερήσιας Περιβαλλοντικής Κατασκήνωσης του Λιμένα» στοχεύει στην περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης της νέα γενιά της χώρας μας. Φοιτητές και ερευνητές εκπαιδεύονται ως πρεσβευτές του περιβάλλοντος και δύο μήνες τον χρόνο (Ιούλιο-Αύγουστο) εκπαιδεύουν παιδιά της τοπικής κοινωνίας αλλά και των επισκεπτών του νησιού της Σκύρου, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο εντός του λιμένα. Ο χώρος αυτός θεωρείται το κατάλληλο πεδίο εφαρμογής ενός προγράμματος περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, καθώς τα παιδιά λειτουργούν σε ένα μέρος όπου καλούνται να λάβουν αποφάσεις για οικονομικά, τουριστικά, εμπορικά και αναπτυξιακά ζητήματα ενώ αξιολογούν το περιβαλλοντικό κόστος. Η δράση της «Ημερήσιας Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης» έχει καταφέρει να ταξιδεύσει το μήνυμα της προστασίας της φύσης, με εργαλείο επικοινωνίας τους το μικρό πρότυπο λιμάνι της Λιναριάς μέσα από προσκλήσεις που δέχεται για την δημιουργία workshops. Σκοπό έχει την δημιουργία μιας πράσινης κοινωνικής αλυσίδας από άκρη σε άκρη όλη την Ελλάδα και τον πλανήτη.
Το καλοκαίρι του 2016 πραγματοποιήθηκε η πρώτη στην χώρα Θερινή Ακαδημία Περιβαλλοντικών Εκπαιδευτών στο λιμάνι της Λιναριάς Σκύρου και μάλιστα με την αναγνώριση των Ηνωμένων Εθνών. Η δράση αυτή βραβεύτηκε στα βραβεία ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2017. Στόχος της Ακαδημίας Περιβαλλοντικών Εκπαιδευτών είναι η χάραξη ενός νέου δρόμου εκπαίδευσης που πρωτοπορεί για τα ελληνικά δεδομένα και βασίζεται στις ανάγκες εξειδίκευσης όσων εκπαιδεύουν σε θέματα Περιβαλλοντικής Επικοινωνίας.
Το Πρόγραμμα «ΣΚΥΡΟΣ» έχει καταφέρει να αποσπάσει Τιμητικά Βραβεία, πολλά συγχαρητήρια από κρατικούς φορείς, πολιτική ηγεσία, πανεπιστημιακή κοινότητα και την τοπική κοινωνία του νησιού. Η εξωστρέφεια του «ΣΚΥΡΟΣ» συνεχίζει με συμμετοχή σε εθνικά και διεθνή Συνέδρια, καθώς και με ένα πλήθος συνεργασιών με άλλα Πανεπιστήμια, φορείς και συλλόγους. Η «ΧΡΥΣΗ» συνεργασία του Πανεπιστημίου Αιγαίου με το Λιμενικό Ταμείο Σκύρου επιβεβαιώνεται από τις δράσεις που επιλέγει. Οι περισσότερες από αυτές έχουν βραβευτεί από αξιόλογους φορείς, με κορυφαία την επισφράγιση του Προγράμματος από τα Ηνωμένα Έθνη. Σε μια δύσκολη εποχή για τη Ελλάδα, το Πρόγραμμα «ΣΚΥΡΟΣ» γεμίζει με ελπίδα και υπερηφάνεια την τοπική κοινωνία της Σκύρου και δίνει κίνητρα στους νέους μας, χαρίζοντας παράλληλα πολλές διακρίσεις στη Χώρα!