Η παραίτηση που υπέβαλε η Κατερίνα Παπακώστα στον Αλέξη Τσίπρα είναι η πρώτη «σκηνή» - από τις πολλές που θα ακολουθήσουν μέχρι τα μεσάνυχτα - της δεύτερης ημέρας στη μάχη για την ψήφο εμπιστοσύνης που θα ολοκληρωθεί απόψε στη Βουλή.
Αναμφίβολα έχει έντονα επικοινωνιακή διάσταση. Δεν υποβλήθηκε για να γίνει δεκτή, αλλά για να γίνει γνωστή. Ακόμα κι έτσι, όμως, τίθεται γενικότερα ένα ζήτημα τις τελευταίες 48 ώρες, καθώς οι δρόμοι της Θεσσαλονίκης γέμισαν αφίσες με τα πρόσωπα και τα ονοματεπώνυμα βουλευτών που προτίθενται να ψηφίσουν «ναι» στη συμφωνία των Πρεσπών. Είναι μία άθλια πρακτική, από αγνώστους που παραμένουν κρυπτόμενοι (αφού οι αφίσες είναι ανυπόγραφες) και με πρακτική «κουκούλας» επιχειρουν να τρομοκρατήσουν τους συγκεκριμένους βουλευτές (ΣΥΡΙΖΑ, Ποτάμι, ΑΝΕΛ).
Ανάλογες αθλιότητες έχουν διαπραχθεί κατά κόρον και εναντίον βουλευτών της ΝΔ, όπως φώναζε το πρωί ο Αδωνις Γεωργιάδης σε τηλεοπτικό πάνελ.
Η διαφορά που κάνει μία ψήφος
Το Σύνταγμα και ο κανονισμός της Βουλής δίνουν πολύ καθαρή απάντηση για το εάν μπορεί ή δεν μπορεί να περάσει η συμφωνία των Πρεσπών με λιγότερες από 151 ψήφους. Ασφαλώς μπορεί, αρκεί να συγκεντρωθεί πλειοψηφία επί των παρόντων βουλευτών.
Ωστόσο, η αίσθηση ότι απαιτείται πολιτική νομιμοποίηση - δηλαδή τουλάχιστον να βρεθούν 151 για να ψηφίσουν «ναι» στη συμφωνία - ενισχύεται ταχύτατα.
Ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης απάντησε για τις 151 ψήφους: «Δεν πρέπει, αλλά πρέπει, είναι πολιτικό το θέμα», προβλέποντας ότι σε διαφορετική περίπτωση η αντιπολιτευση θα κάνει τις δικές της ερμηνείες, θέτοντας ζήτημα περιορισμένης ισχύρος της συμφωνίας.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Open ανέφερε ότι «δεδηλωμένος στόχος της κυβέρνησης είναι να αποσπάσει πάνω από 151 ψήφους».
Ο «μαγικός» αριθμός 151 είναι το ζητούμενο και στην αποψινή ψηφοφορία (μεσάνυχτα) για την ψήφο εμπιστοσύνης. Η Ντόρα Μπακογιάννη στο Twitter προέβλεψε απευθυνόμενη στην κυβέρνηση: Θα πάρετε την ψήφο εμπιστοσύνης - αλλά δώσατε ανταλλάγματα...
Ταυτόχρονα, η ΝΔ καταγγέλει ότι επιχειρείται κάτι σαν «κοινοβουλευτικό πραξικόπημα» από την κυβέρνηση, που παρά την έξοδο των ΑΝΕΛ επιχειρεί να διαμορφώσει πλειοψηφίες στις επιτροπής της Βουλής αθροίζοντας την πλειοψηφία που εκτιμά ότι θα προκύψει από την ψήφο εμπιστοσύνης.
Από τη ΝΔ μιλούν για αυθαίρετη ερμηνεία του κανονισμού της Βουλής, η οποία δεν προκύπτει από πουθενά.
Και αυτά είναι μόνο η αρχή...γιατί μετά την αποψινή ψηφοφορία το «σκληρό ροκ» αναμένεται να εξελιχθεί σε «χέβι μέταλ»...
Το Ποτάμι μπροστά στο αναπόφευκτο(;)
Mετά την διάσπαση των ΑΝΕΛ (το μισό έστριψε για ΣΥΡΙΖΑ...) το Ποτάμι είναι το δεύτερο κόμμα μέσα σε λίγα 24ωρα που έρχεται αντιμέτωπο με την αδυσώπητη πραγματικότητα: η ψήφος εμπιστοσύνης οδήγησε στην έξοδο του Σπύρου Δανέλλη - η ψήφος για τη συμφωνία των Πρεσπών ίσως σημάνει το τέλος της διαδρομής του κόμματος, όπως το γνωρίσαμε μέχρι σήμερα.
Ορισμένα από τα παλαιότερα στελέχη εξομολογούνται στη HuffPost ότι «ο Σταύρος Θεοδωράκης και οι πολλοί στο Ποτάμι θέλουν να τελειώνουμε, αλλά στον αντίποδα υπάρχουν εκείνοι που φωνάζουν ότι το κόμμα κινδυνεύει να εξελιχθεί σε παρακολούθημα του ΣΥΡΙΖΑ».
Ο χρόνος κυλά και κάθε ώρα που μας φέρνει πιο κοντά στην ψηφοφορία για την συμφωνία των Πρεσπών (την ερχόμενη εβδομάδα, λένε όλες οι πηγές) πιέζει το Ποτάμι να λάβει τις αποφάσεις του.
Αύριο το απόγευμα θα συνεδριάσει το Πολιτικό Συμβούλιο - εκτός συγκλονιστικού απροόπτου. Δεν θα ληφθεί εκεί η τελική απόφαση, εκτιμούν οι συνομιλητές μας. Αλλά πιθανώς να τεθούν αύριο συγκεκριμένες προθεσμίες, ή να διαφανεί ποιά είναι η προθεσμία... για το ίδιο το Ποτάμι.
Διαβάστε, τί είπαν το πρωί της Τετάρτης τρία στελέχη και θα βγάλετε εύκολα συμπέρασμα:
- Μίλτος Κύρκος: «Ο Σταύρος Θεοδωράκης έχει δηλώσει καθαρά ότι η στάση του θα καθοριστεί από εθνικά κριτήρια. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για αλλαγή στάσης από τη στιγμή που η συμφωνία των Πρεσπών είναι επωφελής για τη χώρα... Δεν μπορώ να πιστέψω ότι ο Σπύρος Λυκούδης, με την ιστορία που έχει δεν θα υπερψηφίσει τη συμφωνία των Πρεσπών και θα ακολουθήσει τη στάση του Γρηγόρη Ψαρριανού που είναι σαν να έχει καταπιεί τον βάκυλο του αντιΣΥΡΙΖισμού».
- Γιώργος Αμυράς: «Λυπάμαι γιατί «με ολίγη από Ποτάμι», αυτή η κυβέρνηση θα έχει ψήφο εμπιστοσύνης και σας κάνω μία πρόγνωση. Και όχι πρόβλεψη. Μπορεί να βρήκατε 151 για την ψήφο εμπιστοσύνης, αλλά δεν θα βρείτε 151 ψήφους για την Συμφωνία των Πρεσπών».
- Γιώργος Γραμματικάκης: «Δεν ξέρω αν θα με χωράει η Ελλάδα. Κινδυνεύουμε να πάμε προς τα πίσω. Οι κραυγές να μην ψηφιστεί η συμφωνία των Πρεσπών δεν είναι καθόλου πατριωτικές».