Σφοδρός καύσωνας εξακολουθεί να πλήττει την Ούταρ Πραντές και τη Μπιχάρ, δύο από τις μεγαλύτερες σε πληθυσμό πολιτείες της Ινδίας, με αποτέλεσμα τα νοσοκομεία να έχουν «βουλιάξει» από κόσμο, η παροχή ρεύματος να έχει διακοπεί κι ένα ολόκληρο νεκροτομείο να έχει γεμίσει - ένα ακόμη δείγμα των φονικών κινδύνων που ελλοχεύουν από την κλιματική αλλαγή.
Συγκεκριμένα, ο αριθμός των νεκρών εκτιμάται ότι έχει φτάσει σχεδόν τους 170. Στα νοσοκομεία το προσωπικό αναγκάζεται να κάνει αέρα στους ασθενείς χρησιμοποιώντας βιβλία, ώστε οι συνθήκες να είναι ελαφρώς πιο υποφερτές.
Αξιωματούχοι αναφέρουν ότι 54 ηλικιωμένοι που έπασχαν ήδη από προβλήματα υγείας, δεν άντεξαν τον καύσωνα. Λόγω της κατάστασης που επικρατεί στο νεκροτομείο, κάποιες οικογένειες αναγκάστηκαν να μεταφέρουν τα άχυψα σώματα των συγγενών τους στο σπίτι. «Δεν έχουμε χρόνο να ξεκουραστούμε. Μόνο την Κυριακή, μετέφερα 26 σορούς», δήλωσε οδηγός νεκροφόρας στο Associated Press.
Τη διενέργεια ερευνών από μια διμελή ομάδα ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας της Ουτάρ Πραντές, Μρατζές Πάτακ, ώστε να διαπιστωθεί πόσοι από τους θανάτους έχουν άμεση σχέση με τη ζέστη.
Οι περιοχές της βόρειας Ινδίας είναι γνωστές για την αυξημένη ζέστη κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, ωστόσο, σύμφωνα με το Ινδικό Μετεωρολογικό Τμήμα, παρατηρήθηκαν σταθερά υψηλές, πάνω από τα κανονικά επίπεδα θερμοκρασίες, που φτάνουν τους 43,5 βαθμούς Κελσίου. Στην Ινδία θεωρείται επισήμως ότι υπάρχει κύμα καύσωνα όταν η θερμοκρασία αγγίζει τους 45 C και πάνω.
Πολλοί από τους κατοίκους αποφεύγουν να βγουν έξω από το σπίτι κατά τις μεσημεριανές ώρες. Παρόλο που υπήρξαν προειδοποιήσεις και ο αριθμός των θανόντων άρχισε να αυξάνεται δραματικά, οι κυβερνητικοί εκπρόσωποι δεν είχαν ζητήσει από τους πολίτες να λάβουν τα μέτρα τους ως την Κυριακή.
Στην ήδη δυσμενή κατάσταση έρχονται να προστεθούν διακοπές ρεύματος και νερού, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν τρόποι και μέσα ώστε ο κόσμος να δροσιστεί. Η κυβέρνηση καλεί τους πολίτες να χρησιμοποιούν το ρεύμα -όταν υπάρχει- με σύνεση.
Συνθήκες χάους επικρατούν μέσα στο νοσοκομείο της πόλης Μπάλια. Οι διάδρομοι βρώμικοι, γεμάτοι ιατρικά απόβλητα, με τους συγγενείς των ασθενών να καυγαδίζουν με τους γιατρούς, εικόνες που θυμίζουν την εποχή του κορονοϊού. «Οι γιατροί και οι νοσοκόμοι είναι εδώ για τρεις συνεχόμενες μέρες, εντελώς εξαντλημένοι», δήλωσε γιατρός έκτακτης ανάγκης του νοσοκομείου. Τα πιο σοβαρά περιστατικά μεταφέρονται σε πιο μεγάλες πόλεις και στα νοσοκομεία της περιφέρειας καταφθάνουν επιπλέον ιατρικό προσωπικό και ιατρικοί πόροι.
Οι επιστήμονες μιλούν ξανά για τα αποτελέσματα της κλιματικής αλλαγής, εξαιτίας της οποίας το σφοδρό κύμα καύσωνα του Απριλίου σε περιοχές της Νότιας Ασίας, κατέστη 30 φορές πιο πιθανό.
«Κρίνεται απαραίτητη η δημιουργία σχεδίου αντιμετώπισης κάθε κύματος καύσωνα, προκειμένου να μειωθούν οι επιπτώσεις τους και να προστατευθεί η ζωή. Πρωταρχικοί στόχοι θα πρέπει να είναι οι καμπάνιες για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κόσμου, η πρόβλεψη για τη δημιουργία κέντρων κλιματισμού και η επένδυση στην υγειονομική περίθαλψη», δήλωσε συνεργάτης επιστημονικού επιτελείου του Κέντρου Έρευνας και Πολιτικής στο Νέο Δελχί.
(με πληροφορίες από Associoated Press)