Πτώση στα διεθνή χρηματιστήρια λόγω φόβων για νέο κύμα κορονοϊού

Αρχικά κινήθηκαν ανοδικά λόγω χαλάρωσης μέτρων.
Andriy Onufriyenko via Getty Images

Οι χρηματιστηριακές αγορές απώλεσαν τη Δευτέρα τα αρχικά τους κέρδη ύστερα από τις αναφορές για αύξηση στον αριθμό των νέων κρουσμάτων που απειλούν να επιβραδύνουν ή και να αντιστρέψουν τη χαλάρωση των μέτρων περιορισμού.

Οι μετοχές αρχικά κινήθηκαν ανοδικά, ακολουθώντας την πορεία της Ασίας, όπου οι αγορές αντέδρασαν θετικά στην περαιτέρω χαλάρωση των περιορισμών στην περιοχή - η Νέα Ζηλανδία θα χαλαρώσει κάποιους περιορισμούς από την Πέμπτη και η Ιαπωνία σχεδιάζει να τερματίσει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης για περιοχές όπου ο αριθμός κρουσμάτων έχει σταθεροποιηθεί.

Στην Ευρώπη, εκατομμύρια άνθρωποι αναμένεται να βγουν σταδιακά από ένα από τα αυστηρότερα lockdown της περιοχής, ενώ η Βρετανία ανακοίνωσε τον δικό της οδικό χάρτη για τα επόμενά της βήματα.

Ωστόσο, η Νότια Κορέα προειδοποίησε για ένα δεύτερο κύμα του νέου κορονοϊού καθώς τα κρούσματα επανήλθαν σε υψηλό μηνός ενώ η εμφάνιση νέων περιστατικών επιταχύνθηκε και στη Γερμανία, μια χώρα που έχει ήδη αρχίσει να χαλαρώνει τα μέτρα περιορισμού.

Οι επενδυτές προσπάθησαν να παραμείνουν αισιόδοξοι τις τελευταίες εβδομάδες, όμως η αύξηση του αριθμού των νέων κρουσμάτων σε χώρες που έχουν ήδη αρχίσει να χαλαρώνουν τους περιορισμούς στο εμπόριο τάραξαν την εμπιστοσύνη στην αγορά.

«Εάν έχουμε πράγματι ένα δεύτερο κύμα και lockdowns, αυτό είναι σχεδόν η χειρότερη έκβαση από οικονομικής άποψης», δήλωσε ο Γκι Μίλερ, επικεφαλής αναλυτής στην Zurich Insurance Company. Σύμφωνα με τον ίδιο αυτό θα «θέσει σε επ’ αόριστον αναστολή τις επενδύσεις των επιχειρήσεων» και θα έχει ως αποτέλεσμα οι καταναλωτές να μειώσουν τα έξοδά τους καθώς πλήττονται οι ελπίδες για γρήγορη οικονομική ανάκαμψη. «Οι επόμενες δύο με τρεις εβδομάδες θα είναι κρίσιμες», δήλωσε ο ίδιος, καθώς παρουσιάζονται στοιχεία ενδείξεις για το πώς επιχειρήσεις και καταναλωτές ανταποκρίνονται στη χαλάρωση των μέτρων που επιβλήθηκαν λόγω της πανδημίας.

Στις 13:05 ώρα Ελλάδας, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε πτώση 0,47%. Ο γερμανικός DAX σημείωσε πτώση 0,34% και ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,33%.

Ο παγκόσμιος δείκτης μετοχών της MSCI, που παρακολουθεί μετοχές σε 49 χώρες, αντέστρεψε τα αρχικά του κέρδη και ήταν νωρίτερα αμετάβλητος.

Καθώς οι επενδυτές στρέφουν την προσοχή τους στο εκ νέου άνοιγμα των οικονομιών, οι περισσότεροι αγνοούν τα απαισιόδοξα οικονομικά στοιχεία. Τα πιο πρόσφατα ήταν η έκθεση για την απασχόληση στις ΗΠΑ που ανακοινώθηκε την περασμένη Παρασκευή και αποτύπωσε τη μεγαλύτερη αύξηση στην ανεργία από τη Μεγάλη Ύφεση. Ωστόσο, οι αριθμοί δεν ήταν τόσο κακοί όσο ανέμεναν οι οικονομολόγοι και οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι οι αγορές έχουν ήδη προεξοφλήσει το τεράστιο πλήγμα στην ανάπτυξη και την απασχόληση.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύθηκε 0,2% έναντι ενός καλαθιού νομισμάτων και σημείωσε άνοδο 0,5% έναντι του ιαπωνικού νομίσματος στα 107,23 γεν. Το ευρώ υποχώρησε νωρίτερα κατά 0,2% στο 1,0827 δολάριο ενώ η στερλίνα σημείωσε πτώση 0,4% στο 1,2367 δολάριο.

Στην αγορά εμπορευμάτων, οι τιμές πετρελαίου σημείωσαν πτώση λόγω της υπερβάλλουσας προσφοράς και της περιορισμένης παγκόσμιας ζήτησης εξαιτίας της πανδημίας. Το πετρέλαιο Brent σημείωσε νωρίτερα πτώση 3,6% στα 29,86 δολάρια το βαρέλι με το αμερικανικό αργό να υποχωρεί κατά 3,7% στα 23,82 δολάρια.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters)

Δημοφιλή