Qatargate: Στο μικροσκόπιο των αρχών οι αντιφάσεις της Εύας Καϊλή

Η κατάθεση του συντρόφου της και τα «πλοκάμια» στο Μαρόκο .
via Associated Press

Την ύπαρξη μεγάλων χρηματικών ποσών στο σπίτι όπου διέμεναν με τον σύντροφό της Φραντσέσκο Τζόρτζι φέρεται να επιβεβαιώνει η Εύα Καϊλή και αυτό θεωρείται στοιχείο που ενδέχεται να λειτουργήσει επιβαρυντικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εκπομπής Live News του MEGA, στην πρώτη της κατάθεση, φέρεται να ανέφερε ότι είχε δει και παλιότερα μεγάλα χρηματικά ποσά μέσα στο σπίτι όπου έμεναν η ίδια και ο Φραντσέσκο Τζόρτζι, ο Ιταλός σύντροφός της.

«Μετά την προσαγωγή του Παντσέρι πανικοβλήθηκα. Επικοινώνησα με τον πατέρα μου, που βρισκόταν στις Βρυξέλλες με τη σύζυγό του και του ζήτησα να μεταφέρει τα χρήματα που υπήρχαν στο σπίτι μου σε ασφαλές σημείο και να τα παραδώσει στον πραγματικό δικαιούχο τους. Εκείνος ήρθε, πήρε τη βαλίτσα με τα λεφτά και επέστρεψε στο ξενοδοχείο που έμενε. Προφανώς, όμως, τον παρακολουθούσαν ήδη αστυνομικοί. Έκαναν έφοδο στο δωμάτιό του και κατέσχεσαν τα χρήματα» φέρεται να σημείωσε στην κατάθεσή της η Εύα Καϊλή.

Οι αναφορές της ευρωβουλευτή προκαλούν όμως προβληματισμό γιατί δεν ενημέρωσε άμεσα τις Αρχές για τα χρήματα στο σπίτι της, αλλά προτίμησε να ζητήσει από τον πατέρα της να τα απομακρύνει από εκεί και κυρίως πως ήξερε ποιος ήταν ο τελικός δικαιούχος των χρημάτων.

Σύμφωνα με ανταπόκριση του ΣΚΑΙ στις Βρυξέλλες, η Εύα Καϊλή, κατά την προσαγωγή της, ανακρινόταν για τουλάχιστον πέντε ώρες από τις βελγικές αρχές. Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής φέρεται να βρισκόταν σε καθεστώς σύγχυσης και σε πολύ άσχημη ψυχολογική κατάσταση, όμως, δεν επικαλέστηκε τη βουλευτική της ασυλία – γεγονός που εκτιμάται ότι μπορεί να «μετρήσει» στην εικόνα που διαμορφώνουν οι δικαστές.

Το στοιχείο, ωστόσο, που ενδέχεται να λειτουργήσει επιβαρυντικά για την κυρία Καϊλή, είναι, σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, αλλά και με πληροφορίες της εκπομπής Live News του MEGA, ότι, σε αυτήν ακριβώς την πρώτη της κατάθεση, φέρεται να ανέφερε ότι είχε δει και παλαιότερα μεγάλα χρηματικά ποσά μέσα στο σπίτι όπου έμεναν η ίδια και ο Φραντσέσκο Τζιόρτζι, ο Ιταλός σύντροφός της.

Οι αποκαλύψεις και η κατάθεση Τζόρτζι

Νέες αποκαλύψεις όπως αναφέρει το ertnews.gr από την κατάθεση του συντρόφου της Καϊλή στις βελγικές αρχές φέρνει στο φως η ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera. Επί δέκα ώρες φέρεται να κατέθετε ο Φραντζέσκο Τζόρτζι λεπτομέρειες και στοιχεία για το πώς είχε στηθεί η εγκληματική οργάνωση -που ομολόγησε ότι συμμετείχε- με στόχο να αφεθεί ελεύθερη η Καϊλή για να φροντίσει το παιδί τους.

Η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ έκανε λόγο για «μία επιχείρηση» στην οποία ο καθένας είχε τον δικό του ρόλο. Όπως είπε «από τη μία ο Ιταλός πρώην ευρωβουλευτής Παντσέρι ο οποίος φαίνεται ότι είχε τον ηγετικό ρόλο. Από την άλλη, ο σύντροφος της Εύας Καϊλή, επίσης Ιταλός, Φραντσέσκο Τζόρτζι, ο οποίος φαίνεται ότι ήταν ο συνδετικός κρίκος και τρίτον η Εύα Καϊλή η οποία ως ευρωβουλευτής και αντιπρόεδρος τελευταία μπορούσε να περνάει και να πείθει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αμφιλεγόμενες απόψεις και ψηφίσματα για συγκεκριμένες χώρες.

Ο σύντροφος της Εύας Καϊλή, ο Φρανσέσκο Τζόρτζι, να θυμίσουμε ότι δούλευε στον Κοτσολίνο, δηλαδή στον ευρωβουλευτή, ο οποίος τώρα είναι επικεφαλής της αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για Μαρόκο, Αλγερία, Μαυριτανία, θέση την οποία προηγουμένως είχε ο Παντσέρι. Άρα βλέπουμε τη σύνδεση. Τον εμπιστεύονται όλοι και επίσης ήταν ιδρυτικό μέλος της “Fight Impunity”, της μη κυβερνητικής οργάνωσης, πρόεδρος της οποίας ήταν ο Παντσέρι. Το αναφέρει μάλιστα ο Τζόρτζι και στο Linkedin του. Δηλαδή δεν είναι κάτι κρυφό αυτό».

Η διασύνδεση Μαρόκου – Κατάρ

Όπως σημειώνεται, «οι ρίζες σε σχέση με το Μαρόκο είναι πολύ πιο βαθιές από το Κατάρ. Υπάρχουν οι συμφωνίες για την αλιεία, υπάρχει το μεταναστευτικό, ζητήματα που απασχολούν και χρειάζεται ώθηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Από την άλλη πλευρά, κάτι το οποίο δεν το συζητάμε πάρα πολύ, αλλά εδώ στο Βέλγιο συζητιέται πολύ έντονα, είναι ο ρόλος των ιμάμηδων, οι οποίοι Μαροκινοί ιμάμηδες σε μεγάλο βαθμό -πάλι δεν τσουβαλιάζουμε τους πάντες- αλλά είναι άνθρωποι οι οποίοι θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως καθηγητές.

Μπορούν να μπουν στα ανώτερα στρώματα, στα κατώτερα στρώματα, να επηρεάσουν τον κόσμο και ουσιαστικά να στείλουν τα δικά τους μηνύματα και να εισχωρήσουν εκεί που άλλοι δεν μπορούν.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι υπηρεσίες εστιάζουν πάρα πολύ στον ρόλο των ιμάμηδων και αναμένεται να εστιάσουν και πολύ περισσότερο στο ρόλο του Μαρόκου από ότι στο Κατάρ το διάστημα που μας έρχεται».

Η ποινική αντιμετώπιση

Κατηγορίες συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση φέρεται να αντιμετωπίζει η Εύα Καϊλή, σύμφωνα με τον δικηγόρο των Βρυξελλών, Ορέστη Ορμάν, για τις οποίες προβλέπονται ποινές από έξι έως δέκα έτη, όπως είπε μιλώντας στον ΑΝΤ1.

«Για την κ. Καϊλή, το ζήτημα είναι για ποια ποινικά αδικήματα θα κατηγορηθεί, αν πρόκειται για ξέπλυμα μαύρου χρήματος για δωροληψία ή άλλο αδίκημα» είπε και πρόσθεσε: «Οι ποινές που προβλέπει ο βελγικός ποινικός κώδικας για μια τέτοια συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση είναι από 6 μήνες έως 10 έτη ανάλογα με το βαθμό συμμετοχής της. Αν δηλαδή κάποιος διευθύνει την εγκληματική οργάνωση, η ποινή που επαπειλείται είναι περίπου στα 10 χρόνια. Αν συμμετέχει και βοηθάει στην οργάνωση τότε η ποινή είναι μικρότερη», ανέφερε.

Αναφορικά με το κατά πόσο, είναι ελαφρυντική η ομολογία του συντρόφου της, εκτίμησε ότι αυτό «θα εξαρτηθεί από το περιεχόμενο της δικογραφίας καθώς ο σύντροφός της φέρεται ότι προσπαθεί να εκμεταλλευτεί μια ευνοϊκότερη διαχείριση που προβλέπεται στο βελγικό δίκαιο για κάποιον που συνεργάζεται με τις αρχές, και αν προφανώς δώσει στοιχεία που αθωώνουν τη σύντροφό του σε μεγάλο βαθμό, τότε είναι πιθανό η ποινική μεταχείριση να είναι καλύτερη από του ιδίου ή άλλων συμμετεχόντων στην υποτιθέμενη οργάνωση».

Στην ερώτηση αν θεωρεί πιθανό να αφεθεί ελεύθερη με βραχιολάκι δεδομένου ότι είναι μητέρα ανήλικου παιδιού υπογράμμισε: «Είναι πολύ συγκεκριμένες οι προϋποθέσεις της βελγικής ποινικής δικονομίας για να αφεθεί κάποιος ελεύθερος: Πρώτον ότι δε συντρέχει πιθανότητα φυγής του και δεύτερον δεν συντρέχει η πιθανότητα βγαίνοντας από τη φυλακή να καταστρέψει αποδεικτικό υλικό».

Ωστόσο, σημείωσε: «Το ότι έχει ανήλικο τέκνο δε βοηθάει στην όλη εκδίκαση αυτής της διαδικασίας. Σε ανθρωπιστικό επίπεδο μπορεί ο δικαστής να λάβει υπόψιν για το βραχιολάκι ώστε να είναι περιορισμένη στο σπίτι της».

Πηγή: dikastiko.gr

Δημοφιλή