ΡΑΕ: Νέες χρεώσεις για το δίκτυο ηλεκτροδότησης από το 2023

Πως θα γίνεται η διακοπής τροφοδοσίας της βιομηχανίας με φυσικό αέριο σε περίπτωση κρίσης.
Φωτογραφία αρχείου
Φωτογραφία αρχείου
Eurokinissi

Νέα μεθοδολογία για τον υπολογισμό των χρεώσεων για το δίκτυο διανομής ρεύματος (ΔΕΔΔΗΕ) τίθεται σε εφαρμογή από 1ης Ιανουαρίου με απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας που προκρίνει τη χρέωση των καταναλωτών με κριτήριο (κατά κύριο λόγο) την ισχύ των εγκαταστάσεών τους και λιγότερο το ύψος της κατανάλωσης.

Συνολικά, το ποσό που θα εισπράξει ο Διαχειριστής από τους καταναλωτές δεν αλλάζει.

Όμως η νέα μεθοδολογία υπολογισμού των χρεώσεων - όπως εξηγεί ο πρόεδρος της ΡΑΕ Αθανάσιος Δαγούμας - μπορεί να δημιουργήσει κίνητρο σε καταναλωτές που έχουν υπερδιαστασιολογήσει τις παροχές τους (π.χ. έχουν τριφασικές παροχές ενώ θα μπορούσαν να καλύψουν τις ανάγκες τους με μονοφασικές), να προχωρήσουν στις απαιτούμενες τροποποιήσεις ώστε να έχουν χαμηλότερες χρεώσεις στους λογαριασμούς ρεύματος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΡΑΕ, στις ευρωπαϊκές χώρες εφαρμόζονται και τα δύο μοντέλα για τον υπολογισμό των χρεώσεων δικτύου: από χρεώσεις με βάση αποκλειστικά την ενέργεια που καταναλώνεται (Κύπρος, Λιθουανία, Ρουμανία) μέχρι αποκλειστικά την ισχύ (Ιταλία).

Όμως η τάση σύμφωνα με τις εκθέσεις την ευρωπαϊκών αρχών κατατείνει σε χρεώσεις με βάση την ισχύ της εγκατάστασης, εξέλιξη που επηρεάζει άμεσα και τις χρεώσεις δικτύου για τους φορτιστές ηλεκτρικών οχημάτων που πολλαπλασιάζονται στους ευρωπαϊκούς και ελληνικούς δρόμους.

Στην Ελλάδα οι χρεώσεις δικτύου σήμερα αντιστοιχούν κατά 80 % στην ενέργεια, ποσοστό που από το 2023 σύμφωνα με την απόφαση της ΠΑΕ θα περιοριστεί σε 10 % με το υπόλοιπο 90 % να συναρτάται με την ισχύ της εγκατάστασης.

Αυτήν την εβδομάδα εξάλλου, η Αρχή αναμένεται να ξεκινήσει ενημερωτική εκστρατεία για την εξοικονόμηση ενέργειας σε συνεργασία με καταναλωτικές οργανώσεις που θα περιλαμβάνει βίντεο, φυλλάδιο και δικτυακό τόπο στον οποίο οι καταναλωτές θα μπορούν να δηλώνουν τις οικιακές συσκευές (κουζίνα, κλιματιστικό, θερμοσίφωνα κλπ.) και τις ώρες ημερησίως που τις χρησιμοποιούν, το τιμολόγιο του προμηθευτή τους και να βλέπουν το κόστος χρήσης ανά συσκευή αλλά και την εξοικονόμηση που μπορούν να έχουν αντικαθιστώντας τις συσκευές τους με ενεργειακά αποδοτικές ή μεταφέροντας την κατανάλωση στις νυχτερινές ώρες (εφόσον έχουν μετρητή νυχτερινής κατανάλωσης).

Για τους μεγάλους καταναλωτές, επίκειται η ενεργοποίηση πλατφόρμας από τον ΑΔΜΗΕ για την υποβολή προσφορών μείωσης της ζήτησης κατά τις ώρες αιχμής (6-9 μ.μ.) προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος που έχει θέσει η ΕΕ για περιορισμό της κατανάλωσης ρεύματος τις συγκεκριμένες περιόδους κατά 5 %.

Η σειρά διακοπής τροφοδοσίας της βιομηχανίας με φυσικό αέριο σε περίπτωση κρίσης

Την σειρά διακοπής τροφοδοσίας των βιομηχανικών καταναλωτών φυσικού αερίου, σε περίπτωση κρίσης εφοδιασμού καθορίζει η ΡΑΕ με σχέδιο απόφασης που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση.

Σύμφωνα με το σχετικό κείμενο, οι βιομηχανικές εγκαταστάσεις που χαρακτηρίζονται ως υψηλότερης σπουδαιότητας και θα υποστούν τελευταίες διακοπή τροφοδοσίας είναι εκείνες που σχετίζονται με την προστασία του ενεργειακού εφοδιασμού (καύσιμα), της δημόσιας υγείας, ασφάλειας και άμυνας της χώρας. Στην κατάταξη ακολουθούν οι εξής περιπτώσεις:

-Εγκαταστάσεις που σε περίπτωση διακοπής της παροχής θα υποστούν καταστροφικές ζημιές σε εξοπλισμό ή υποδομή.

-Βιομηχανίες τροφίμων, φαρμάκων, ειδών ατομικής υγιεινής και της αλυσίδας εφοδιασμού των παραπάνω.

-Βιομηχανίες που σε περίπτωση διακοπής της παροχής θα υποστούν απώλεια πρώτων υλών ή παραγωγή ακατάλληλου τελικού προϊόντος.

-Βιομηχανίες που η διακοπή της παροχής θα επιφέρει διακοπή της γραμμής παραγωγής.

-Βιομηχανίες που έχουν δυνατότητα μείωσης της κατανάλωσης φυσικού αερίου κατά ένα ποσοστό, κατόπιν έγκαιρης ενημέρωσης.

-Παροχές φυσικού αερίου με δυνατότητα άμεσης εναλλαγής καυσίμου και λοιπές παροχές.

Η ΡΑΕ διευκρινίζει ότι από τον κατάλογο εξαιρούνται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις με ετήσια συμβολαιοποιημένη κατανάλωση μικρότερη των 10.000 ΜWh ετησίως, οι οποίες υπάγονται στην κατηγορία των προστατευόμενων καταναλωτών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δημοφιλή