Οι δικαστές του ΟΗΕ για εγκλήματα πολέμου επικύρωσαν την Τρίτη την καταδίκη σε ισόβια κάθειρξη για γενοκτονία εναντίον του πρώην Σερβοβόσνιου στρατιωτικού διοικητή, Ράτκο Μλάντιτς, απορρίπτοντας όλες τις ενστάσεις του κατά της απόφασης του δικαστηρίου.
Ο διαβόητος «χασάπης της Βοσνίας», 78 ετών πλέον, ηγήθηκε των Σερβοβοσνιακών δυνάμεων κατά τη διάρκεια του πολέμου της Βοσνίας το διάστημα 1992-95.
Καταδικάστηκε το 2017 για γενοκτονία, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου, συμπεριλαμβανομένης της τρομοκρατίας του άμαχου πληθυσμού της βοσνιακής πρωτεύουσας Σεράγεβο κατά τη διάρκεια πολιορκίας 43 μηνών και της δολοφονίας περισσότερων από 8.000 μουσουλμάνων ανδρών και αγοριών στην ανατολική πόλη Σρεμπρένιτσα το 1995.
Είχε καταδικαστεί σε ισόβια, αλλά άσκησε έφεση κατά της απόφασης και της ποινής.
Το τμήμα προσφυγών «απορρίπτει την έφεση του Μλάντιτς στο σύνολό της... επιβεβαιώνει την ποινή ισόβιας κάθειρξης που επιβλήθηκε στον Μλάντιτς από το δικαστικό τμήμα», ανέφερε η απόφαση για την προσφυγή.
Η ετυμηγορία δίνει τέλος σε μια 25ετή δίκη στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την Πρώην Γιουγκοσλαβία, το οποίο καταδίκασε 90 άτομα. Το ICTY είναι ένας από τους προκατόχους του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, του πρώτου μόνιμου δικαστηρίου εγκλημάτων πολέμου στον κόσμο.
Οι δικαστές δήλωσαν ότι ο Μλάντιτς θα παραμείνει υπό κράτηση στη Χάγη, ενώ έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες για τη μεταφορά του σε κράτος όπου θα εκτίσει την ποινή του. Δεν είναι ακόμη γνωστό ποια χώρα θα τον δεχτεί. Ο πρώην Σερβοβόσνιος πολιτικός ηγέτης Ράντοβαν Κάρατζιτς μεταφέρθηκε σε βρετανική φυλακή τον περασμένο Μάιο.
Οι δικηγόροι του Μλάντιτς υποστήριξαν ότι ο πρώην στρατηγός δεν μπορούσε να θεωρηθεί υπεύθυνος για πιθανά εγκλήματα που διαπράχθηκαν από τους υφισταμένους του και ζήτησαν αθώωση του ή νέα δίκη.
Οι εισαγγελείς ζήτησαν από την επιτροπή προσφυγών να διατηρήσει στο ακέραιο την καταδίκη του Μλάντιτς και την ισόβια ποινή. Ζήτησαν επίσης να κριθεί ένοχος για μια πρόσθετη κατηγορία γενοκτονίας αναφορικά με μια εκστρατεία εθνοκάθαρσης στα πρώτα χρόνια του πολέμου της Βοσνίας που περιελάμβανε στρατόπεδα κράτησης που συγκλόνισαν τον κόσμο.
Ο Μλάντιτς, σύμφωνα με το ICTY, διαδραμάτισε ηγετικό ρόλο σε μερικά από τα πιο φρικτά εγκλήματα στο ευρωπαϊκό έδαφος μετά το Ολοκαύτωμα του Β′ Παγκοσμίου Πολέμου.
Για τη γενοκτονία της Σρεμπρένιτσα, οι δικαστές αποφάσισαν ότι ο Μλάντιτς είχε έναν απολύτως καθοριστικό ρόλο καθώς ήλεγχε τόσο τις στρατιωτικές όσο και τις αστυνομικές μονάδες που εμπλέκονταν στις σφαγές.