Το φαινόμενο της ρευματοκλοπής δεν είναι μικρό, τα 400 εκατομμύρια που στοιχίζει κάθε χρόνο δεν είναι ένα αμελητέο ποσό και αυτό μεταφέρεται επάνω στους καταναλωτές που πληρώνουν κανονικά τους λογαριασμούς τους, το πληρώνουμε δηλαδή όλοι.
Αντί να έχουμε μείωση στην τιμή του ρεύματος, σύμφωνα με τις εξελίξεις του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, δεν περνάνε ολόκληρες αυτές οι μειώσεις, με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται και αυτοί οι καταναλωτές που πληρώνουν κανονικά τους λογαριασμούς τους.
Το νομοσχέδιο που έρχεται, το πιο βασικό που αναφέρει είναι ότι, όταν επιλέγουμε κάποιον πάροχο θα πρέπει να δίνουμε επικαιροποιημένη υπεύθυνη δήλωση ηλεκτρολόγου-εγκαταστάτη, ο οποίος θα αναφέρει ρητά ότι δεν υπάρχει καμία παραποίηση, καμία μετατροπή, καμία αλλοίωση, πάνω στην μετρητή.
Όποιος ηλεκτρολόγος υπογράψει κάτι τέτοιο και φανεί μετά ότι γίνεται ρευματοκλοπή, χάνει την άδεια άσκησης επαγγέλματος και υπόκειται και σε κάποιες άλλες ποινές που υπάρχουν.
Το πλαίσιο αρχίζει πλέον και αυστηροποιείται, ελέγχονται και οι ηλεκτρολόγοι, όπου αυτοί στην ουσία κάνουνε τις μετατροπές, σε συνεννόηση με τους ιδιοκτήτες των ακινήτων.
Αναφερόμενος στο πρόγραμμα «Απόλλων» είπε ότι προβλέπει κάποια προστασία για τα ευάλωτα νοικοκυριά, ενώ υπάρχει και μια νέα ρύθμιση που αφορά τους κακοπληρωτές.
Συγκεκριμένα, δίνει τέσσερις μήνες προθεσμία για καθυστερήσεις πληρωμών σε λογαριασμούς ρεύματος. Σε περίπτωση που περάσει αυτό το όριο έχει δικαίωμα ο πάροχος να διακόψει την σύνδεση.
Αναφερόμενος στο γιατί ενώ μειώνεται η χονδρική τιμή του ρεύματος αυτό δεν «περνάει» στην λιανική τιμή που πληρώνουμε οι καταναλωτές, είπε ότι οφείλεται σε διάφορους λόγους και σε ένα μικρό ποσοστό και στις ρευματοκλοπές.
Ένας άλλος λόγος είναι το ρίσκο το οποίο παίρνουν οι πάροχοι, ιδίως στα τιμολόγια που έχουν χρώμα πράσινο, κίτρινο και μπλε. Στα τιμολόγια που περνάει η έκπτωση σε πραγματικό χρόνο είναι τα πορτοκαλί τιμολόγια, όπου χρεώνονται με βάση την ώρα κατανάλωσης.