«Replicator Initiative» (Πρωτοβουλία Replicator, που θα αποδιδόταν στα ελληνικά ως «αντιγραφέας») είναι το όνομα της στρατηγικής που παρουσίασε η Κάθλιν Χικς, αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, με σκοπό την αντιστάθμιση της ταχείας αύξησης της κινεζικής στρατιωτικής ισχύος.
Όπως είπε η Χικς, ενώ η Κίνα εστιάζει στην ποσότητα και τη μάζα των ενόπλων δυνάμεών της, οι ΗΠΑ θα υπερνικούν τους αντιπάλους τους σκεπτόμενες πιο έξυπνα και με καλύτερη στρατηγική. Στο πλαίσιο του Replicator, το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας θα θέσει σε υπηρεσία χιλιάδες αυτόνομα συστήματα σε πολλούς τομείς μέσα στους επόμενους 18 με 24 μήνες.
Η Χικς αποκάλυψε τη στρατηγική αυτή στο πλαίσιο σχολίων της σε συνδιάσκεψη (Emerging Technologies for Defense, από τη National Defense Industrial Association) στην Ουάσινγκτον, τονίζοντας πως «το Replicator προορίζεται να μας βοηθήσει να υπερνικήσουμε το μεγαλύτερο πλεονέκτημα της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, που είναι η μάζα...περισσότερα πλοία. Περισσότεροι πύραυλοι. Περισσότεροι άνθρωποι».
Όπως σημείωσε, στο πλαίσιο της εν λόγω πρωτοβουλίας, οι ΗΠΑ θα ενισχύσουν τις κατασκευαστικές τους δυνατότητες και τις δυνατότητες κινητοποίησής τους «με το αληθινό μας συγκριτικό πλεονέκτημα, που είναι η καινοτομία και το πνεύμα του λαού μας».
«Για να παραμείνουμε μπροστά, θα πρέπει να δημιουργήσουμε ένα νέο “state of the art”- όπως το είχε κάνει η Αμερική και στο παρελθόν- αξιοποιώντας αυτόνομα συστήματα σε όλους τους τομείς- που είναι λιγότερο ακριβά, θέτουν λιγότερους ανθρώπους στη γραμμή του πυρός και μπορούν να αλλάζουν, να αναβαθμίζονται ή να βελτιώνονται σε σημαντικά μικρότερους χρόνους» τόνισε, συμπληρώνοντας πως με αυτόν τον τρόπο οι ΗΠΑ θα αντισταθμίσουν την αύξηση της στρατιωτικής ισχύος της Κίνας με «δική μας μάζα» που θα είναι δυσκολότερο για τους εχθρούς να αντιμετωπίσουν.
Το Πεντάγωνο των ΗΠΑ επενδύει εδώ και καιρό σε αυτόνομα συστήματα, περιλαμβανομένων αυτόνομων πλοίων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Όπως τόνισε η Χικς, τα συστήματα αυτά έχει αποδειχθεί πως αποτελούν εναλλακτικές χαμηλότερου κόστους στις επανδρωμένες πλατφόρμες και μπορούν να παραχθούν «πιο κοντά στην τακτική αιχμή».
«Οπότε τώρα είναι η ώρα να πάμε την αξιόπιστη αυτονομία όλων των πεδίων στο νέο επίπεδο: Να παράγουμε και να παρέχουμε δυνατότητες στους μαχητές στον όγκο και την ταχύτητα που απαιτούνται για να αποτρέψουν την επιθετικότητα, ή να νικήσουν αν αναγκαστούμε να πολεμήσουμε».
Απώτερος στόχος όσον αφορά στην εξέλιξη τέτοιου είδους δυνατοτήτων είναι η απόκτηση και χρήση αναλώσιμων συστημάτων, που είναι μη επανδρωμένα και μπορούν να κατασκευάζονται σε χαμηλό κόστος, κάτι που καθιστά αποδεκτό έναν μεγαλύτερο βαθμό απωλειών/ φθοράς στη χρήση τους.
Στη 2022 National Defense Strategy των ΗΠΑ υπογραμμίζονται οι προσπάθειες της Κίνας να εκσυγχρονίσει και να επεκτείνει «σχεδόν κάθε πτυχή» των ενόπλων δυνάμεών της και να αντισταθμίσει τα αμερικανικά στρατιωτικά πλεονεκτήματα σε Ινδικό- Ειρηνικό.
Η Χικς υπογράμμισε πως η πρωτοβουλία δεν εστιάζει μόνο στην παραγωγή, μα στην προσέγγιση στην καινοτομία εν γένει, και τη δυνατότητα να τίθενται γρήγορα σε υπηρεσία νέες τεχνολογίες. «Πρέπει να διασφαλίσουμε πως η ηγεσία της Κίνας ξυπνά κάθε μέρα, εξετάζει το ρίσκο της επιθετικότητας και καταλήγει στο συμπέρασμα “δεν είναι σήμερα η μέρα”- και όχι μόνο σήμερα, μα κάθε μέρα, ανάμεσα στο σήμερα και το 2027, το 2035, το 2049 και παραπέρα» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Παρόλα αυτά, δεν έδωσε πολλές λεπτομέρειες ως προς το τι ακριβώς θα περιλαμβάνει η πρωτοβουλία Replicator. Ωστόσο αναφέρθηκε σε «υπεύθυνη και ηθική προσέγγιση στην Τεχνητή Νοημοσύνη», κάτι που υποδεικνύει πως το πιο πιθανό είναι πως θα υπάρχουν και πάλι άνθρωποι «στο κύκλωμα», για τη λήψη σημαντικών αποφάσεων (με χαρακτηριστικότερη την απόφαση χρήσης θανατηφόρας ισχύος). Επίσης μίλησε για τον πόλεμο στην Ουκρανία, σχολιάζοντας τον τρόπο με τον οποίο αναδυόμενες τεχνολογίες που έχουν αναπτυχθεί και εκτός ενόπλων δυνάμεων, για εμπορικούς σκοπούς, μπορούν να παίξουν αποφασιστικό ρόλο- όπως πχ οι δορυφόροι Starlink, φθηνά drones και η χρήση εικόνων από εμπορικούς δορυφόρους.