Αν και η Ελλάδα και η Κύπρος ανέφεραν πως θα επιδιώξουν κυρώσεις από την ΕΕ σε βάρος της Τουρκίας, η Ένωση φαίνεται πως δεν θα προβεί σε τέτοια κίνηση, σύμφωνα με το Reuters- που αναφέρει πως οι υπουργοί που θα έχουν συνάντηση την Τρίτη, καθώς και οι ηγέτες που θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες την Πέμπτη και την Παρασκευή, θα απευθύνουν προειδοποίηση προς την Άγκυρα.
Σύμφωνα με το προσχέδιο της διακήρυξης των υπουργών, που συναντιούνται στο Λουξεμβούργο για συζητήσεις πάνω στην ένταξη της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ, η Τουρκία «συνεχίζει να απομακρύνεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση» και η Άγκυρα καλείται να σταματήσει τις παράνομες γεωτρήσεις. Διπλωματικές πηγές ανέφεραν πως η Κύπρος επιδιώκει μια πιο ξεκάθαρη απειλή πως, αν η Τουρκία δεν αλλάξει πορεία, θα λάβουν επίσημα τέλος οι συζητήσεις επί της τελωνειακής ένωσης και ταξιδιών άνευ βίζας, καθώς και ότι θα υπάρχουν περικοπές στη χρηματοδότησή της. Σημειώνεται πως η ενταξιακή διαδικασία έχει «παγώσει» ούτως ή άλλως λόγω της καταστολής αντιφρονούντων από την κυβέρνηση Ερντογάν μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, ωστόσο η ΕΕ εξακολουθεί να χρειάζεται συνεργασία με την Τουρκία σε θέματα ασφαλείας και στο μεταναστευτικό.
Σύμφωνα με το Reuters, η Κύπρος έχει απειλήσει με υποβολή βέτο σε οποιαδήποτε συμφωνία διεύρυνσης εάν η ΕΕ δεν σκληρύνει τη στάση της ως προς τις τουρκικές γεωτρήσεις.
Σε σχετικό προσχέδιο που είδε το Reuters (το οποίο όμως εξετάζεται ακόμα) φαίνεται πως η λήψη οποιασδήποτε απόφασης περί Αλβανίας και Βόρειας Μακεδονίας θα αναβληθεί ως τον Οκτώβριο και αφού το γερμανικό κοινοβούλιο ασχοληθεί με το θέμα.