Reuters: Η Ελλάδα αποκτά επιτέλους εθνικό κτηματολόγιο

Ενα έργο που ξεκίνησε το 1998 αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2021.
Reuters Photographer / Reuters

Η Ελλάδα, η μόνη ευρωπαϊκή χώρα χωρίς κατάλληλο μητρώο ιδιοκτησίας γης, είναι βέβαιη ότι θα αποκτήσει επιτέλους τέτοιο μέχρι το 2021, αφού έχει ξοδέψει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ σε ένα έργο που ξεκίνησε πριν από 20 χρόνια, αναφέρει το Reuters σε δημοσίευμά του.

Η έλλειψη μιας ολοκληρωμένης καταγραφής της ιδιοκτησίας σε ολόκληρη τη χώρα αποτελεί σημαντικό εμπόδιο για επενδύσεις, σωστή φορολογία και ανάπτυξη. Οπως τονίζει το διεθνές πρακτορείο, επί χρόνια αποτελούσε «καραμέλα» το γραφειοκρατικό αδιέξοδο της Ελλάδας, η οποία αναγκάστηκε να ζητήσει από το 2010 έως το 2015 τρία διεθνή προγράμματα διάσωσης, συνολικού ύψους 280 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Την Τετάρτη, η χώρα άνοιξε το μεγαλύτερο γραφείο κτηματολογίου στην Αθήνα, το οποίο εξυπηρετεί σχεδόν τον μισό ελληνικό πληθυσμό.

Η κυβέρνηση ελπίζει ότι το νέο κέντρο θα συμβάλει στην επιτάχυνση της διαδικασίας κατάρτισης εθνικής βάσης, δεδομένου ότι οι κάτοικοι της Αθήνας θα μπορούν να καταχωρούν τα περιουσιακά στοιχεία που έχουν στην επαρχία, χωρίς να χρειάζεται να ταξιδεύουν εκτός πρωτεύουσας για να τα δηλώσουν.

Το νέο μητρώο είναι ένα συγκρότημα γραφείων 3.000 τετραγωνικών μέτρων στα βόρεια της Αθήνας με μια πράσινη μεταλλική οροφή που χτίστηκε για να φιλοξενήσει αγώνες γυμναστικής στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.

Το προσωπικό του νέου κέντρου και των μικρότερων γραφείων εκτός πρωτεύουσας σκοπεύει να δημιουργήσει μια ηλεκτρονική βάση δεδομένων που θα καλύπτει ολόκληρη τη χώρα μέχρι το 2021.

Η ολοκλήρωση του έργου αποτελούσε όρο για κάθε ένα από τα τρία προγράμματα διάσωσης, το τελευταίο των οποίων έληξε τον περασμένο Αύγουστο.

Ενώ η ολοκλήρωσή του απέχει δύο χρόνια ακόμη, σηματοδοτεί πρόοδο για ένα έργο που ξεκίνησε το 1998 από τη σοσιαλιστική κυβέρνηση του τότε πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, σημειώνει το Reuters.

Oταν η Ελλάδα υπέβαλε αίτηση για το πρώτο διεθνές σχέδιο διάσωσης το 2010, ήταν η μόνη χώρα στην Ευρώπη μαζί με την Αλβανία, που δεν διέθεταν μηχανογραφημένο μητρώο ιδιοκτησίας και χρήσης γης. Από τότε, όμως, η Αλβανία έχει εισαγάγει τέτοιο σύστημα.

Στην Ελλάδα, μόνο το 30% των τίτλων ιδιοκτησίας έχει εγγραφεί ηλεκτρονικά. Μερικοί Ελληνες πιστεύουν ότι χωρίς την πίεση των διεθνών δανειστών, η χώρα δεν θα είχε προχωρήσει ακόμη και τόσο μακριά, επισημαίνεται στο άρθρο.

Πολλοί, ωστόσο, δεν είναι ευχαριστημένοι με τη διαδικασία. Τα χρόνια λιτότητας έχουν ήδη δοκιμάσει την υπομονή τους και η προοπτική περαιτέρω γραφειοκρατίας και των συνοδευτικών εξόδων τους προκαλεί οργή.

Πηγή: Reuters

Δημοφιλή