Καθώς οι δυνάμεις της μισθοφορικής Wagner του Γεβγκένι Πριγκόζιν κινούνταν προς τη Μόσχα στις 24 Ιουνίου, μία φάλαγγα στρατιωτικών οχημάτων έστριψε προς τα ανατολικά, προς την κατεύθυνση μιας βάσης του ρωσικού στρατού όπου βρίσκονται πυρηνικά όπλα, μεταδίδει το Reuters, επικαλούμενο βίντεο που αναρτήθηκαν online και συνεντεύξεις με ντόπιους.
Όσο οι μαχητές της Wagner απομακρύνονταν τα ίχνη τους χάνονταν- περίπου 100 χλμ από τη βάση, Βορονέζ-45. To Reuters δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει τι συνέβη μετά, και Δυτικοί αξιωματούχοι έχουν πει επανειλημμένα πως τα αποθέματα πυρηνικών όπλων της Ρωσίας δεν κινδύνεψαν ποτέ κατά την ανταρσία.
Ωστόσο σε αποκλειστική του συνέντευξη ο επικεφαλής των στρατιωτικών υπηρεσιών της Ουκρανίας, Κιρίλιο Μπουντάνοφ, είπε ότι οι μαχητές της Wagner πήγαν παραπέρα, φτάνοντας στη βάση με σκοπό να πάρουν στα χέρια τους πυρηνικά όπλα της σοβιετικής περιόδου για να κάνουν ακόμα πιο υψηλό το διακύβευμα στην ανταρσία τους- «επειδή αν είσαι έτοιμος να πολεμήσεις μέχρι τον τελευταίο, αυτή είναι από τις εγκαταστάσεις που αυξάνει σημαντικά το διακύβευμα» είπε ο Μπουντάνοφ, προσθέτοντας πως το μόνο εμπόδιο ήταν οι πύλες. «Οι πύλες της αποθήκης ήταν κλειστές και δεν μπήκαν στον τεχνικό τομέα» είπε.
Το Reuters δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει ανεξάρτητα αν οι μαχητές της Wagner έφτασαν όντως στη βάση, και ο Μπουντάνοφ δεν έδωσε στοιχεία για τους ισχυρισμούς του, ούτε είπε αν υπήρξαν συζητήσεις με τις ΗΠΑ και άλλους συμμάχους για το συμβάν. Επίσης δεν είπε γιατί αποσύρθηκαν εν τέλει οι μαχητές.
Πηγή κοντά στο Κρεμλίνο με στρατιωτικούς δεσμούς επιβεβαίωσε μέρος των ισχυρισμών του Μπουντάνοφ: Απόσπασμα της Wagner «κατάφερε να μπει σε μια ζώνη ειδικού ενδιαφέροντος, με αποτέλεσμα οι Αμερικανοί να αναστατωθούν επειδή εκεί είναι αποθηκευμένα πυρηνικά όπλα» είπε το άτομο αυτό, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες.
Πηγή σε κατεχόμενα από τη Ρωσία εδάφη της ανατολικής Ουκρανίας με γνώση επί του θέματος είπε ότι αυτό προκάλεσε ανησυχία στο Κρεμλίνο και αποτέλεσε κίνητρο για την ταχεία διαπραγμάτευση που έφερε το τέλος της ανταρσίας, με τη διαμεσολάβηση του Λευκορώσου προέδρου Αλεξάντερ Λουκασένκο. Αμερικανοί αξιωματούχοι εξέφρασαν αμφιβολίες για αυτές τις αναφορές. Απαντώντας σε ερώτημα για το αν οι δυνάμεις της Wagner έφτασαν στη βάση και επιχείρησαν να αποκτήσουν πυρηνικά όπλα, ο Άνταμ Χοτζ, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, είπε πως «δεν είμαστε σε θέση να επιβεβαιώσουμε αυτή την αναφορά. Δεν είχαμε ένδειξη σε κάποιο σημείο ότι πυρηνικά όπλα ή υλικά ήταν σε κίνδυνο».
Ο Ματ Κόρντα, ερευνητής και project manager στο Nuclear Information Project της Federation of American Scientists, είπε πως θα ήταν «πρακτικά αδύνατο για έναν μη κρατικό δρώντα» να παραβιάσει τα ρωσικά συστήματα πυρηνικής ασφαλείας. Η Wagner είχε χιλιάδες μαχητές στη διάθεσή της, είπε, μα είναι απίθανο οποιοσδήποτε εξ αυτών να ήξερε πώς να πυροδοτήσει μια βόμβα. «Αν είχες έναν κακόβουλο δρώντα που ήταν σε θέση να αποκτήσει ένα πυρηνικό όπλο, θα έβρισκαν τα όπλα αποθηκευμένα σε κατάσταση ατελούς αποσυναρμολόγησης» είπε. «Θα έπρεπε να ολοκληρωθούν μέσω της εγκατάστασης εξειδικευμένου εξοπλισμού και μετά να ξεκλειδώσουν συνδέσεις αδειοδότησης δράσης και για να το κάνουν αυτό θα χρειάζονταν τη συνεργασία κάποιου από το 12ο Διευθυντήριο», που είναι υπεύθυνο για την προστασία του πυρηνικού οπλοστασίου της Ρωσίας.
Ο Μπουντάνοφ είναι ο πρώτος αξιωματούχος που υποδεικνύει πως οι μαχητές της Wagner έφτασαν κοντά στην απόκτηση πυρηνικών όπλων και την περαιτέρω κλιμάκωση της ανταρσίας. Αμερικανοί αξιωματούχοι φοβούνται εδώ και καιρό το εφιαλτικό σενάριο μιας αναταραχής στη Ρωσία που θα μπορούσε να οδηγήσει σε πυρηνικά όπλα στα λάθος χέρια.
Κατά τον Μπουντάνοφ, στη βάση αυτή βρίσκονται μικρά πυρηνικά όπλα που μπορούν να μεταφερθούν σε σακίδιο. «Αυτή ήταν μια από τις αποθήκες- κλειδιά για αυτά τα σακίδια» είπε, χωρίς να δώσει περαιτέρω στοιχεία. Τα όπλα αυτά είναι από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, και ΗΠΑ και Ρωσία συμφώνησαν στις αρχές της δεκαετίας του 1990 να τα βγάλουν από τα οπλοστάσιά τους- αν και η Ρωσία κράτησε κάποια για ναρκοθέτηση λιμανιών, σύμφωνα με τον Χανς Κρίστενσεν, που ηγείται του Nuclear Information Project στη Federation of American Scientists.