Reuters: Νέα κρούσματα της γρίπης των πτηνών σπέρνουν πανικό σε Ευρώπη, ΗΠΑ και Ασία

Το 2022 εκατομμύρια πουλερικά θανατώθηκαν όταν εντοπίστηκαν κρούσματα του ιού σε τεραστιες κτηνοτροφικές μονάδες.
via Associated Press

Ενα χρόνο μετά την θανάτωση εκατομμυρίων πουλερικών, που είχαν μολυνθεί από την γρίπη των πτηνών, νέα κρούσματα έχουν εμφανιστεί σε διάφορα σημεία του πλανήτη προκαλώντας ανησυχία για την εξάπλωσή της.

Το Reuters μίλησε με περισσότερους από 20 κτηνιάτρους και κτηνοτρόφους σε τέσσερις ηπείρους, οι οποίοι δήλωσαν ότι έχουν καταγράψει αρκετά κρούσματα του ιού στα άγρια πτηνά, γεγονός που δείχνει ότι ο ιός θα περάσει γρήγορα και στις πτηνοτροφικές φάρμες με το φόβο τα κρούσματα θα καταγράψουν νέο ρεκόρ.

Οι ειδικοί ζητούν από τους κτηνοτρόφους να λάβουν σοβαρά υπόψη τους την ασθένεια καθ′ όλη τη διάρκεια του χρόνου, κι όχι να εστιάζουν τις προσπάθειες για πρόληψη μόνο στις περιόδους μετανάστευσης των άγριων πτηνών τα οποία μεταδίδουν τον ιό.

Κρούσματα σε 4 ηπείρους

Κρούσματα του ιού έχουν εντοπιστεί ήδη σε Βόρεια και Νότια Αμερική, Ευρώπη, Ασία και Αφρική, προκαλώντας φόβους για ελλείψεις σε βασικά προιόντα διατροφής.

Πέρυσι, όταν η ασθένεια μόλυνε δεκάδες εκατομμύρια πουλερικά τα οποία θανατώθηκαν, η τιμή των αυγών εκτοξεύτηκε κάνοντας μια βασική πηγή φθηνής πρωτεΐνης απρόσιτη σε εκατομμύρια από τους φτωχότερους πληθυσμούς στον πλανήτη.

Τα άγρια πτηνά είναι κυρίως υπεύθυνα για τη διάδοση του ιού, σύμφωνα με τους ειδικούς. Τα υδρόβια πτηνά όπως οι πάπιες μπορούν να μεταφέρουν την ασθένεια χωρίς να πεθάνουν και να την περάσουν στα πουλερικά μέσα από μολυσμένα κόπρανα, σάλιο και άλλα μέσα.

Στις ΗΠΑ, η Rose Acre Farms, η δεύτερη μεγαλύτερη παραγωγός αυγών της χώρας, που βρίσκεται στην Αιόβα, έχασε περίπου 1,5 εκατομμύριο πουλερικά πέρυσι, παρά τα αυστηρά προληπτικά μέτρα.

Μια άλλη φάρμα στο Κολοράντο, μολύνθηκε δύο φορές μέσα σε περίπου έξι μήνες, θανατόνωντας περισσότερα από 3 εκατομμύρια κοτόπουλα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία, η Γαλλία και η Ιαπωνία είναι μεταξύ των χωρών που υπέστησαν απώλειες ρεκόρ πουλερικών τον περασμένο χρόνο.

«Η γρίπη των πτηνών μπορεί να μολύνει ακόμη και νέες πτηνοτροφικές μονάδες με σύγχρονο εξοπλισμό και χωρίς παράθυρα», δήλωσε ο Shigeo Inaba, ο οποίος εκτρέφει κοτόπουλα στο Ibaraki κοντά στο Τόκιο.

«Είναι ένας νέος πόλεμος που διαρκεί ολόκληρο το χρόνο», είπε ο Bret Marsh, κτηνίατρος στην πολιτεία της Ιντιάνα των ΗΠΑ.

Η Ιντιάνα έχασε περισσότερες από 200.000 γαλοπούλες και άλλα πτηνά τον περασμένο χρόνο, ενώ οι συνολικοί θάνατοι στις ΗΠΑ ξεπερνούν τα 58 εκατομμύρια πτηνά, σύμφωνα με στοιχεία της κυβέρνησης των ΗΠΑ, σπάζοντας το προηγούμενο ρεκόρ του 2015.

Ο εμβολιασμός

Ο ιός είναι θανατηφόρος για τα πουλερικά για αυτό και ολόκληρα κοπάδια θανατώνονται όταν έστω και ένα πτηνό βγαίνει θετικό.

Οι εμβολιασμοί δεν είναι μια απλή λύση. Μπορεί να μειώσουν αλλά όχι να εξαλείψουν την απειλή από τον ιό, καθιστώντας πιο δύσκολο τον εντοπισμό του άρρωστου πτηνού σε ένα κοπάδι. Ωστόσο, το Μεξικό και η ΕΕ είναι μεταξύ εκείνων που εμβολιάζουν τα πτηνά ή εξετάζουν το ενδεχόμενο εμβολιασμού.

Ενώ ο ιός μπορεί να μολύνει ανθρώπους, συνήθως εκείνους που έχουν επαφή με μολυσμένα πτηνά, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι ο κίνδυνος για τους ανθρώπους είναι χαμηλός.

Η μορφή του ιού που κυκλοφορεί μολύνει ένα ευρύτερο φάσμα άγριων πτηνών και στη συνέχεια μεταδίδεται στα οικόσιτα με συνέπεια να έχει εμφανιστεί και σε άλλα ζώα όπως αλεπούδες, αρκούδες και φώκιες.

Τους τελευταίους μήνες το Περού, ο Ισημερινός, η Βολιβία και η Βραζιλία ανέφεραν αρκετά κρούσματα, με τον Ισημερινό να έχει θέσει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολλές κτηνοτροφικές περιοχές για τους επόμενους τρεις μήνες.

Από τις 29 Νοεμβρίου που εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα, περισσότερα από 1,1 εκατομμύρια πτηνά έχουν θανατωθεί ή πεθάνει , ανέφερε το υπουργείο Γεωργίας της χώρας.

Ορισμένοι ειδικοί υποψιάζονται ότι η κλιματική αλλαγή μπορεί να συμβάλλει στην παγκόσμια εξάπλωση του ιού αλλάζοντας τα μεταναστευτικά μονοπάτια των άγριων πτηνών.

Οι αγρότες δοκιμάζουν ασυνήθιστες τακτικές για την προστασία των πουλερικών τους, με μερικούς να χρησιμοποιούν ακόμη μηχανές που κάνουν δυνατούς θορύβους για να τρομάξουν τα άγρια πτηνά.

Πηγή: Reuters

Δημοφιλή