Reuters: Οι αγωνίες του Μάικ Πομπέο για τις κινήσεις της Κίνας και της Ρωσίας στα Βαλκάνια

Λίγες ώρες πριν ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών αρχίσει τις επαφές του στην Αθήνα, το Reuters καταγράφει τις προσδοκίες του από την επίσκεψη στην περιοχή.
Από την άφιξη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο και της συζύγου του Σούζαν στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος. Αθήνα 4 Οκτωβρίου 2019.
Από την άφιξη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο και της συζύγου του Σούζαν στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος. Αθήνα 4 Οκτωβρίου 2019.
Costas Baltas / Reuters

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο επισκέφθηκε το Μαυροβούνιο και τη Βόρεια Μακεδονία την Παρασκευή (4 Οκτωβρίου) και προειδοποίησε τους Βαλκάνιους ηγέτες για πιθανούς κινδύνους από κινεζικές επενδύσεις στην τεχνολογία και σε μεγάλα έργα υποδομής

«Όπως έκανα και αλλού στα ταξίδια μου στην Ευρώπη, προειδοποίησα για τους κινδύνους λόγω των κινεζικών επενδύσεων σε ευαίσθητες τεχνολογίες και της στρατηγικής της Κίνας για την ανάθεση έργων υποδομής μέσω χρηματισμού», ανέφερε ο Πομπέο, αφού συναντήθηκε με ανώτερους αξιωματούχους της Βόρειας Μακεδονίας στην πόλη της Οχρίδας .

«Θέλουμε να πετύχει η Βόρεια Μακεδονία, να μην παγιδευτεί σε έναν αγώνα με τη διαφθορά και το χρέος».

Ο Πομπέο ξεκίνησε την περιοδεία του στην περιοχή με ένα σύντομο ταξίδι σε δύο μικρές Βαλκανικές χώρες, το Μαυροβούνιο και τη Βόρεια Μακεδονία, για να συζητήσει τους ρόλους τους στη συμμαχία του ΝΑΤΟ.

Η Κίνα περιλαμβάνει τις βαλκανικές χώρες στο σχέδιο «One Belt, One Road», με στόχο να ανοίξει εμπορικούς δεσμούς για τις κινεζικές εταιρείες. Έχει χορηγήσει δάνεια αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων για την κατασκευή σιδηροδρόμων, δρόμων και σταθμών ηλεκτροπαραγωγής, χρησιμοποιώντας κυρίως κινέζους εργαζόμενους.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ , στην Οχρίδα στις 4 Οκτωβρίου 2019.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ , στην Οχρίδα στις 4 Οκτωβρίου 2019.
ASSOCIATED PRESS

Η Ρωσία, η οποία διατηρεί ισχυρούς δεσμούς με ορισμένες από τις χώρες της περιοχής, ανοιχτά αντιτίθεται στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στα έξι κράτη των Δυτικών Βαλκανίων.

«Οι καρδιές και τα μυαλά των πολιτών της Βόρειας Μακεδονίας πρέπει να καθοδηγήσουν τη χώρα προς τα εμπρός, όχι όπως επιθυμούν τα ρωσικά trolls στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης», δήλωσε ο Πομπέο.

«Έχετε συνεισφέρει στρατεύματα για να πολεμήσετε μαζί με τα δικά μας, τόσο στο Ιράκ όσο και στο Αφγανιστάν. Έχετε συνεισφέρει στον συνασπισμό ο οποίος έχει νικήσει το χαλιφάτο της ISIS. Είμαι πεπεισμένος ότι η Γερουσία των Ηνωμένων Πολιτειών θα επικυρώσει το πρωτόκολλο προσχώρησης σας αυτό το φθινόπωρο, έτσι ώστε να μπορέσουμε να σας εντάξουμε επίσημα στην ομάδα του ΝΑΤΟ».

Οι προσπάθειες της Βόρειας Μακεδονίας για ένταξη στα δυτικά θεσμικά όργανα παρεμποδίστηκαν μέχρι να καταλήξει σε συμφωνία πέρυσι με τη γειτονική Ελλάδα, σχετικά με το νέο της όνομα.

Η Ελλάδα είχε από καιρό επιμείνει ότι η ”Μακεδονία”, το όνομα που επέλεξε η χώρα μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, συνεπαγόταν εδαφική απαίτηση στην ελληνική περιφέρεια με το ίδιο όνομα.

Προσφορά αμυντικού εξοπλισμού

Πετώντας από τη Ρώμη, ο Πομπέο έγινε ο πρώτος ανώτατος αξιωματούχος των ΗΠΑ που επισκέφθηκε το Μαυροβούνιο από το 2017, όταν η χώρα εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ. Και είναι ο ανώτερος τη τάξει αξιωματούχος των ΗΠΑ που επισκέπτεται τη Βόρεια Μακεδονία από το 2001.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να συνεργάζονται μαζί σας για το καλό των πολιτών σας, για την περιοχή και για τον κόσμο», δήλωσε.

Ο Πομπέο δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πρόκειται να ολοκληρώσουν μια συμφωνία για «ελαφρά στρατιωτικά οχήματα αξίας 36 εκατομμυρίων δολαρίων» στο Μαυροβούνιο.

«Είναι στρατηγικής σημασίας για το Μαυροβούνιο να διατηρείται παρουσία των ΗΠΑ και της ΕΕ στα Βαλκάνια, ώστε να μην υπάρχει χώρος για (επιρροή) εκείνων των χωρών που δεν μοιράζονται τις ίδιες αξίες», δήλωσε ο Πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου Ντούσκο Μάρκοβιτς.

Το ταξίδι του Πομπέο στη νότια Ευρώπη έχει επισκιαστεί από την έρευνα για τις επιθέσεις που δέχεται ο Πρόεδρος Τραμπ στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι Δημοκρατικοί των ΗΠΑ προχώρησαν σε αυτή την έρευνα μετά από αποκαλύψεις από έναν μάρτυρα (whistleblower) ότι ο Τράμπ ζήτησε από την Ουκρανία τον Ιούλιο του 2019, να ερευνήσει τον βασικό πολιτικό του αντίπαλο Γερουσιαστή Τζο Μπάιντεν και το γιο του, ενώ ο Αμερικανός Πρόεδρος είχε παρακρατήσει βοήθεια που επρόκειτο να δοθεί στην Ουκρανία πριν από αυτό το αίτημα.

O υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο με τον πρωθυπουργό του Μαυροβουνίου Ντούσκο Μάρκοβιτς, στις 4 Οκτωβρίου 2019.
O υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο με τον πρωθυπουργό του Μαυροβουνίου Ντούσκο Μάρκοβιτς, στις 4 Οκτωβρίου 2019.
ASSOCIATED PRESS

Ο Πομπέο δεν έχει ακόμη σχολιάσει τα αποδεικτικά στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην έρευνα την Πέμπτη, όπου αποκαλύφθηκε ότι ο πρώην ειδικός εκπρόσωπος των ΗΠΑ για τις διαπραγματεύσεις στην Ουκρανία, Κουρτ Φόλκερ, θεώρησε ότι ήταν «τρελός» (ο Τραμπ), ο οποίος αποφάσισε να παρακρατήσει στρατιωτική βοήθεια με προορισμό το Κίεβο, καθώς η ΟΥκρανία αντιμετωπίζει απειλές από την Ρωσία.

Στην αρχή μιας συνάντησης με τον Πρωθυπουργό του Μαυροβουνίου Ντούσκο Μάρκοβιτς, ο Πομπέο ρωτήθηκε σχετικά, ωστόσο δεν απάντησε στην ερώτηση δημοσιογράφου για το αν πιστεύει ότι ο Φόλκερ είχε ενεργήσει καταλλήλως σε αυτή την υπόθεση.

Δημοφιλή