Reuters: Ρώσοι χάκερ πίσω από τις διαρροές του Brexit, λέει η Google

Δύο θύματα της διαρροής την Τετάρτη επιβεβαίωσαν ότι είχαν γίνει στόχος χάκερ και κατηγόρησαν τη ρωσική κυβέρνηση.
Dado Ruvic via REUTERS

Μια νέα ιστοσελίδα που δημοσίευσε e-mail που διέρρευσαν από αρκετούς κορυφαίους υποστηρικτές τoυ Brexit συνδέεται με Ρώσους χάκερ, σύμφωνα με αξιωματούχο κυβερνοασφάλειας της Google και τον πρώην επικεφαλής της βρετανικής υπηρεσίας εξωτερικών πληροφοριών.

H ιστoσελίδα με την ονομασία “Very English Coop d’Etat”, αναφέρει ότι έχει δημοσιεύσει προσωπικά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από τον Βρετανό πρώην Βρετανό αρχικατάσκοπο Ρίτσαρντ Ντίαρλαβ, την κορυφαία ακτιβίστρια του Brexit Γκιζέλα Στιούαρτ, τον ιστορικό και υπέρμαχο του Brexit, Ρόμπερτ Toύμπς και άλλους υποστηρικτές του ”διαζυγίου” της Βρετανίας από την ΕΕ, το οποίο οριστικοποιήθηκε τον Ιανουάριο του 2020.

Η ιστοσελίδα ισχυρίζεται ότι τα άτομα αυτά είναι μέλη μιας σκληροπυρηνικής ομάδας που ακολουθούσε σκληρή γραμμή σε ό,τι αφορά το Brexit και που επηρέαζε μυστικά τη λήψη των αποφάσεων στη χώρα.

Το πρακτορείο Reuters δεν μπόρεσε να επαληθεύσει άμεσα την αυθεντικότητα των εν λόγω e-mail, αλλά δύο από τα θύματα της διαρροής επιβεβαίωσαν την Τετάρτη ότι είχαν στοχοποιηθεί από χάκερ, κατηγορώντας μάλιστα τη ρωσική κυβέρνηση.

«Γνωρίζω καλά για μια ρωσική επιχείρηση εναντίον ενός λογαριασμού Proton που περιείχε email προς και από εμένα», είπε ο Ντιάρλαβ, αναφερόμενος στην υπηρεσία email ProtonMail που εστιάζει στο απόρρητο των επικοινωνιών.

Ο Ντίαρλαβ, ο οποίος ηγήθηκε της βρετανικής υπηρεσίας ξένων κατασκοπευτικών υπηρεσιών - γνωστή ως MI6 - μεταξύ 1999 και 2004, είπε στο Reuters ότι το υλικό που διέρρευσε πρέπει να αντιμετωπιστεί με προσοχή «δεδομένου του πλαισίου της παρούσας κρίσης στις σχέσεις με τη Ρωσία».

Ο Toύμπς είπε σε ένα email ότι ο ίδιος και οι συνάδελφοί του γνώριζαν ότι αυτή η ρωσική παραπληροφόρηση βασίζεται σε παράνομο hacking. Αρνήθηκε περαιτέρω σχόλια. Ο Στιούαρτ, ο οποίος προήδρευσε της εκστρατείας Vote Leave της Βρετανίας το 2016, δεν επέστρεψε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Ο Σέιν Χάντλεϊ, ο οποίος διευθύνει την Ομάδα Ανάλυσης Απειλών της Google, είπε στο Reuters ότι ο ιστότοπος “English Coop” ήταν συνδεδεμένος με αυτό που η εταιρεία που ανήκει στην Alphabet Inc ήξερε ως “Cold River”, μια ομάδα χάκερ με έδρα τη Ρωσία.

«Μπορούμε να το επαληθεύσουμε αυτό μέσω τεχνικών δεικτών», είπε ο Χάντλεϊ.

Το πώς ελήφθησαν τα email είναι άγνωστο και η ιστοσελίδα που τα φιλοξενούσε δεν έκανε καμία προσπάθεια να εξηγήσει ποιος ήταν πίσω από τη διαρροή. Τα μηνύματα που διέρρευσαν φαίνεται ότι ανταλλάχθηκαν κυρίως μέσω του ProtonMail. Η ProtonMail αρνήθηκε να σχολιάσει.

Το Reuters δεν μπόρεσε να επαληθεύσει ανεξάρτητα την αξιολόγηση της Google σχετικά με έναν ρωσικό σύνδεσμο στον ιστότοπο, αλλά ο Tόμας Ριντ, ειδικός στον τομέα της κυβερνοασφάλειας στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, είπε ότι ο ιστότοπος θύμιζε προηγούμενες επιχειρήσεις hack-and-leak που αποδίδονταν σε Ρώσους χάκερ.

«Αυτό που με εκπλήσσει είναι πόσο παρόμοιο είναι το M.O. με το Guccifer 2 και το DCLeaks», είπε, αναφερόμενος σε δύο από τους ιστότοπους που διέδιδαν μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που διέρρευσαν και είχαν υποκλαπεί από τους Δημοκρατικούς ενόψει των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ το 2016.

«Φαίνεται πολύ οικείο με κάποιους τρόπους, συμπεριλαμβανομένης της προχειρότητας», είπε.

Εάν τα μηνύματα που διέρρευσαν είναι στην πραγματικότητα αυθεντικά, θα ήταν η δεύτερη φορά μέσα σε τρία χρόνια που ύποπτοι κατάσκοποι του Κρεμλίνου έχουν κλέψει ιδιωτικά email από ανώτερο Βρετανό αξιωματούχο εθνικής ασφάλειας και τα δημοσιεύουν στο διαδίκτυο.

Το 2019, απόρρητα εμπορικά έγγραφα ΗΠΑ-Ηνωμένου Βασιλείου διέρρευσαν πριν από τις εκλογές στη Βρετανία μετά από υποκλοπή από τον λογαριασμό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του πρώην υπουργού Εμπορίου Λίαμ Φοξ, ανέφερε προηγουμένως το Reuters. Οι βρετανοί αξιωματούχοι δεν επιβεβαίωσαν ποτέ τις ιδιαιτερότητες της επιχείρησης, αλλά ο τότε υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ντόμινικ Ράαμπ είπε ότι η παραβίαση και η διαρροή ήταν μια προσπάθεια του Κρεμλίνου να παρέμβει στις βρετανικές εκλογές, μια κατηγορία που η Μόσχα αρνήθηκε.

Ο ιστότοπος “English Coop” κάνει διάφορους ισχυρισμούς, συμπεριλαμβανομένου ότι ο Ντιάρλαβ βρέθηκε στο επίκεντρο μιας συνωμοσίας των σκληροπυρηνικών του Brexit για την ανατροπή της πρώην πρωθυπουργού της Βρετανίας Τερέζα Μέι, η οποία είχε διαπραγματευτεί μια συμφωνία αποχώρησης με την Ευρωπαϊκή Ένωση στις αρχές του 2019, και της αντικατάστασής την με τον Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος πήρε μια πιο αδιάλλακτη θέση.

Δημοφιλή