Reuters: Τα 300 δισ. «παγωμένων» ρωσικών κεφαλαίων «κλειδί» για το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία

«Πρόγευση» για το πως είναι διατεθειμένη να συμβιβαστεί η Ρωσία.
Σε αυτή τη φωτογραφία που παρέχεται από τις ουκρανικές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης την 1η Ιανουαρίου 2025, ένα κτίριο κατοικιών φαίνεται να έχει υποστεί ζημιές από ρωσική επίθεση μη επανδρωμένου αεροσκάφους στο κέντρο της πόλης του Κιέβου, Ουκρανία. (Ουκρανική Υπηρεσία Έκτακτης Ανάγκης μέσω AP)
Σε αυτή τη φωτογραφία που παρέχεται από τις ουκρανικές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης την 1η Ιανουαρίου 2025, ένα κτίριο κατοικιών φαίνεται να έχει υποστεί ζημιές από ρωσική επίθεση μη επανδρωμένου αεροσκάφους στο κέντρο της πόλης του Κιέβου, Ουκρανία. (Ουκρανική Υπηρεσία Έκτακτης Ανάγκης μέσω AP)
via Associated Press

Η Ρωσία θα μπορούσε να συμφωνήσει στη χρήση 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων από κρατικά περιουσιακά στοιχεία που έχουν δεσμευτεί στην Ευρώπη για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, αλλά θα επιμείνει ότι μέρος των χρημάτων θα δαπανηθεί στο ένα πέμπτο της χώρας που ελέγχουν οι δυνάμεις της Μόσχας, αναφέρει σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο πηγές με γνώση του ζητήματος.

Η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες πραγματοποίησαν τις πρώτες τους συνομιλίες πρόσωπο με πρόσωπο για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία στις 18 Φεβρουαρίου στη Σαουδική Αραβία και τόσο ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ όσο και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχουν δηλώσει ότι ελπίζουν να συναντηθούν σύντομα.

Αφού ο Πούτιν έστειλε στρατεύματα στην Ουκρανία το 2022, οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους απαγόρευσαν τις συναλλαγές με την κεντρική τράπεζα και το υπουργείο Οικονομικών της Ρωσίας, μπλοκάροντας κρατικά ρωσικά περιουσιακά στοιχεία ύψους 300 έως 350 δισεκατομμυρίων δολαρίων, κυρίως ευρωπαϊκά, αμερικανικά και βρετανικά κρατικά ομόλογα που βρίσκονταν σε ευρωπαϊκό αποθετήριο τίτλων.

Ενώ οι συζητήσεις μεταξύ της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών βρίσκονται σε πολύ πρώιμο στάδιο, μια ιδέα που διατυπώνεται στη Μόσχα είναι ότι η Ρωσία θα μπορούσε να προτείνει τη χρήση ενός μεγάλου μέρους των παγωμένων αποθεμάτων για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας στο πλαίσιο μιας πιθανής ειρηνευτικής συμφωνίας, σύμφωνα με τρεις πηγές με γνώση του θέματος.

Πριν από ένα χρόνο, η Παγκόσμια Τράπεζα εκτιμούσε ότι η ανοικοδόμηση και η ανάκαμψη θα κόστιζαν 486 δισεκατομμύρια δολάρια.

Οι πηγές μίλησαν στο Reuters υπό τον όρο της ανωνυμίας λόγω της ευαισθησίας των συζητήσεων και επειδή οι συζητήσεις είναι μόνο προκαταρκτικές. Το Κρεμλίνο αρνήθηκε να σχολιάσει.

Η ιδέα ότι η Ρωσία μπορεί να συμφωνήσει να χρησιμοποιήσει τα παγωμένα χρήματα για να βοηθήσει στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας δεν έχει αναφερθεί προηγουμένως και μπορεί να δώσει μια εικόνα για το το πως είναι διατεθειμένη να συμβιβαστεί η Ρωσία καθώς η Μόσχα και η Ουάσινγκτον προσπαθούν να τερματίσουν τον πόλεμο, την ώρα που ο Τραμπ πιέζει για πρόσβαση των ΗΠΑ στα ουκρανικά ορυκτά για να ανταποδώσει την υποστήριξη της Ουάσινγκτον.

Το Reuters δεν μπόρεσε να διαπιστώσει αν η ιδέα της χρήσης των δεσμευμένων κεφαλαίων συζητήθηκε μεταξύ των ομολόγων της Ρωσίας και των ΗΠΑ στη συνάντηση της Σαουδικής Αραβίας.

Η Ομάδα των G-7 δήλωσε το 2023 ότι τα ρωσικά κρατικά κεφάλαια θα παραμείνουν παγωμένα έως ότου η Ρωσία πληρώσει για τις ζημιές που προκάλεσε στην Ουκρανία. Ο Τραμπ έχει δηλώσει ότι θα ήθελε η Ρωσία να επιστρέψει στην G7, μια ομάδα πλούσιων κρατών.

Η Διοικητής της Ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας Ελβίρα Ναμπιούλινα δήλωσε την Πέμπτη ότι η τράπεζα δεν συμμετέχει σε καμία συζήτηση για την άρση των κυρώσεων ή το ξεπάγωμα των αποθεματικών της Ρωσίας.

Η Ρωσία έχει δηλώσει προηγουμένως ότι τα σχέδια για τη χρήση των κεφαλαίων στην Ουκρανία ισοδυναμούν με ληστεία.

Ο επικεφαλής αναλυτής της Renaissance Capital, Ολεγκ Kούζμιν, δήλωσε ότι οι διαφορές μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρώπης, η οποία ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος των περιουσιακών στοιχείων, θα περιπλέξουν την άρση του παγώματος.

«Θα απαιτούσε η ευρωπαϊκή πλευρά να υποστηρίξει πλήρως την τρέχουσα στάση των ΗΠΑ που αποσκοπεί στον διάλογο με τη Ρωσία», δήλωσε ο Kούζμιν, χαρακτηρίζοντας ένα τέτοιο σενάριο “πολύ αισιόδοξο”.

Μια πηγή με γνώση των συζητήσεων στη Μόσχα δήλωσε ότι η Ρωσία θα μπορούσε να δεχτεί έως και τα δύο τρίτα των αποθεμάτων που θα πήγαιναν στην αποκατάσταση της Ουκρανίας στο πλαίσιο μιας ειρηνευτικής συμφωνίας, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπήρχαν εγγυήσεις λογοδοσίας.

Τα υπόλοιπα θα μπορούσαν να πάνε στα ελεγχόμενα από τη Ρωσία εδάφη στην ανατολική Ουκρανία, τα οποία η Ρωσία θεωρεί τώρα ότι αποτελούν μέρος της Ρωσίας, δήλωσε η πηγή.

Μια άλλη πηγή με γνώση των συζητήσεων δήλωσε ότι η Μόσχα θα συμφωνούσε να χρησιμοποιηθούν τα χρήματα για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, αλλά ήταν πολύ νωρίς για να πει κανείς ποια θα μπορούσε να είναι η πιθανή κατανομή. Δύο πηγές τόνισαν ότι είναι σημαντικό να συζητηθεί ποιες εταιρείες θα λάβουν μελλοντικά συμβόλαια για την ανοικοδόμηση.

Μια διαφορετική πηγή, προσκείμενη στο Κρεμλίνο αλλά μη άμεσα εμπλεκόμενη στις συζητήσεις, δήλωσε ότι η Ρωσία θα εξακολουθήσει να απαιτεί την άρση του παγώματος των περιουσιακών στοιχείων ως μέρος της σταδιακής ανακούφισης από τις κυρώσεις.

Δημοφιλή