Τουλάχιστον 8 τόνοι χρυσού απομακρύνθηκαν από θησαυροφυλάκια της κεντρικής τράπεζας της Βενεζουέλας μέσα σε μία περασμένη εβδομάδα στα τέλη Φεβρουαρίου, αναφέρει σε αποκλειστικό ρεπορτάζ το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο ένα βουλευτή της αντιπολίτευσης και τρεις κυβερνητικές πηγές. Σύμφωνα με όσα είπαν στο Reuters, πρόκειται για το τελευταίο σημάδι της απελπισίας του προέδρου Νικολάς Μαδούρο, που πασχίζει να στηρίξει το νόμισμα εν μέσω ασφυκτικών κυρώσεων.
Ο χρυσός φορτώθηκε σε κυβερνητικά οχήματα μεταξύ της Τετάρτης και της Παρασκευής (20-22 Φεβρουαρίου 2019), όταν δεν υπήρχαν τακτικοί φρουροί στην τράπεζα(!) και ενώ ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας Calixto Ortega ήταν στο εξωτερικό σε ένα ταξίδι, δήλωσαν οι ίδιες πηγές.
«Σχεδιάζουν να τον πουλήσουν στο εξωτερικό παράνομα», δήλωσε ο βουλευτής Άνχελ Αλβαράντο σε συνέντευξή του.
Η κεντρική τράπεζα δεν απάντησε σε αιτήματα για σχολιασμό.
Είπαν ότι η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε ενώ ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας Καλίστο Ορτέγκα ήταν στο εξωτερικό σε ένα ταξίδι.
Το 2018, 23 τόνοι χρυσού μεταφέρθηκαν από τη Βενεζουέλα στην Κωνσταντινούπολη με αεροπλάνο, σύμφωνα με πηγές και στοιχεία της τουρκικής κυβέρνησης.
Η κεντρική τράπεζα αγόρασε μέρος αυτού του χρυσού από πρωτόγονα στρατόπεδα εξόρυξης χρυσού στο νότιο τμήμα της Βενεζουέλας. Στη συνέχεια αντάλλαξε τον χρυσό με την Τουρκία και άλλες χώρες για να χρηματοδοτήσει την αγορά βασικών προμηθειών τροφίμων, δεδομένης της εκτεταμένης έλλειψης...
Περίπου 20 τόνοι χρυσού αφαιρέθηκαν επίσης από τα θησαυροφυλάκια της κεντρικής τράπεζας το 2018, σύμφωνα με τα στοιχεία της τράπεζας, αφήνοντας πίσω μόνο 140 τόνους - στο χαμηλότερο επίπεδο εδώ και 75 χρόνια.
Η επενδυτική εταιρεία Noor Capital του Αμπού Ντάμπι δήλωσε την 1η Φεβρουαρίου ότι αγόρασε 3 τόνους χρυσού στις 21 Ιανουαρίου από την κεντρική τράπεζα της Βενεζουέλας και ότι δεν θα αγόραζε περισσότερο μέχρι να σταθεροποιηθεί η κατάσταση στη Βενεζουέλα.
Η Noor Capital ανακοίνωσε ότι η αγορά αυτή ήταν σύμφωνη με τα «διεθνή πρότυπα και τους ισχύοντες νόμους».
Η κυβέρνηση του Mαδούρο επιδιώκει ταυτόχρονα, να «επαναπατρίσει» περίπου 31 τόνους χρυσού που βρίσκονται σε θησαυροφυλάκια της Τράπεζας της Αγγλίας, υπό τον φόβο ότι θα υποστεί διεθνείς κυρώσεις και θα χάσει αυτή τη δυνατότητα.
«Όπως θα περίμενε κανείς, η Τράπεζα δεν σχολιάζει μεμονωμένες συναλλαγές με τους πελάτες», ανέφερε η Τράπεζα της Αγγλίας ως απάντηση σε αίτημα για σχολιασμό.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας, Χόρχε Αρεάσα, δήλωσε κατά τη διάρκεια συνόδου των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη, ότι η Τράπεζα της Αγγλίας είχε αποκλείσει τα περιουσιακά στοιχεία της κυβέρνησης.
Η κυβέρνηση Mαδούρο κατέφυγε στην πώληση χρυσού μετά την πτώση της παραγωγής πετρελαίου, που δεν επιτρέπει στη χώρα του να έχει πρόσβαση σε πίστωση.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες υποστηρίζουν τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊντό, που πιέζει τον Μαντούρο να παραιτηθεί και να προκηρύξει νέες εκλογές, προειδοποίησαν τους τραπεζίτες και τους εμπόρους πολύτιμων μετάλλων να μην ασχοληθούν με τον χρυσό της Βενεζουέλας.