Ρίσι Σούνακ, ετών 42, γεννημένος στο Σαουθάμπτον, ινδικής καταγωγής, πρώην ΥΠΟΙΚ επί Μπόρις Τζονσον και τώρα νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας και αρχηγός του Συντηρητικού Κόμματος.
Η έτερη υποψήγια την πρωθυπουργία, Πένυ Μόρντοντ ανακοίνωσε την απόσυρσή της από την κούρσα διαδοχής, χρίζοντας ουσιαστικά τον Σούνακ νέο ηγέτη της χώρας.
Η μετακόμιση του στην Ντάουνινγκ Στριτ, συνοδεύεται από πολλές πρωτιές για τους Βρετανούς και το πολιτικό σύστημα της χώρας: αφενός το νεαρό της ηλικίας του αφού είναι μικρότερος ακόμη και από τον Τόνι Μπλερ -του κόμματος των Εργατικών που ανέλαβε την εξουσία σε ηλικία 44 ετών (1997)- αφετέρου είναι ο πρώτος πολιτικός γιος μεταναστών, μη λευκός που θα διοικήσει τη χώρα και μάλιστα για το Συντηρητικό Κόμμα.
Βέβαια, είναι μέλος μια ευκατάστατης οικογένειας από την Ινδία και παντρεμένος με την ζάμπλουτη Αξάτα Μούρτι, κόρη επίσης ινδού επιχειρηματία, η καθαρή αξία της οποίας φτάνει τα 730εκατ. λίρες γεγονός που την καθιστά πιο πλούσια και από τον Βασιλιά Κάρολο και τον ίδιο έναν εκ των πλουσιότερων βρετανών.
Ακόμη και το Σάββατο ο Guardian αναρωτιόταν μήπως παραείναι πλούσιος για να γίνει πρωθυπουργός.
Πρακτικά πάντως είναι ένας πολιτικός που ”τικάρει” πολλά από τα κουτάκια του ”συστήματος”.
Τα πανάκριβα σχολεία και η ζάμπλουτη σύζυγος
Ο Σούνακ, γεννήθηκε στο Σαουθάμπτον το 1980 και οι γονείς, αμφότεροι Ινδοί αφίχθησαν στο Ηνωμένο Βασίλειο τη δεκαετία του 1960 από την ανατολική Αφρική και σε μια περίοδο κατά την οποία πολλοί άνθρωποι από τις πρώην αποικίες της Βρετανίας κατέφταναν στην χώρα για να βοηθήσουν στην ανοικοδόμηση της χώρας μετά τον Β′ Παγκόσμιο Πόλεμο, όπως αναφέρει το Reuters. Ο πατέρας του ήταν γιατρός και η μητέρα του διατηρούσε το δικό της φαρμακείο.
Παρακολούθησε το ιδιωτικό σχολείο Winchester College - και εργαζόταν ως σερβιτόρος σε ένα ινδικό εστιατόριο στο Σαουθάμπτον κατά τις καλοκαιρινές του διακοπές. Στη συνέχεια πήγε στην Οξφόρδη για να σπουδάσει φιλοσοφία, πολιτική και οικονομικά. Ενώ σπούδαζε για MBA στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, γνώρισε τη σύζυγό του Αξάτα Μούρτι, κόρη του Ναραγιάνα Μούρτι, Ινδού δισεκατομμυριούχου και συνιδρυτή του γίγαντα υπηρεσιών πληροφορικής Infosys.
Το ζευγάρι έχει δύο κόρες, την Κρίσνα και την Ανούσκα.
Από το 2001 έως το 2004, εργάστηκε ήταν αναλυτής της Goldman Sachs και αργότερα ήταν συνεργάτης σε δύο hedge funds ενώ από το 2015 είναι ο βουλευτής του Ρίτσμοντ στο Γιορκσάιρ για το Συντηρητικό Κόμμα και έγινε κατώτερος υπουργός στην κυβέρνηση της Τερέζα Μέι προτού αναλάβει το Υπουργείο Οικονομικών από τον διάδοχό της, Μπόρις Τζόνσον.
Υπέρ του Βrexit, οι απόψεις για την μετανάστευση και η υποστήριξη στον Τζονσον
Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί πως έκανε εκστρατεία υπέρ της αποχώρησης στο δημοψήφισμα για το Brexit (είχε ψηφίσει υπέρ και επί πρωθυπουργίας Τερέζας Μέι), λέγοντας στην Yorkshire Post ότι πίστευε ότι αυτό θα έκανε το Ηνωμένο Βασίλειο ”πιο ελεύθερο, δικαιότερο και πιο ευημερούν”. Είχε τονίσει μάλιστα πως η αλλαγή των κανόνων μετανάστευσης ήταν ένας άλλος βασικός λόγος: ”Πιστεύω ότι η κατάλληλη μετανάστευση μπορεί να ωφελήσει τη χώρα μας. Αλλά πρέπει να έχουμε τον έλεγχο των συνόρων μας”.
Πιο γνωστός έγινε στους Βρετανούς πάντως όταν ανέλαβε το Υπ.Οικονομικών τον Φεβρουάριο του 2020 και η θητεία του αναπόφευκτα συνδέθηκε με την περίοδο της πανδημίας, των αναστολών εργασίας, των ειδικών επιδομάτων για την στήριξη των νοικοκυριών.
Σε διεθνές επίπεδο όμως έγινε περισσότερο γνωστός το καλοκαίρι όταν παραιτήθηκε λέγοντας ότι ένιωθε ότι η δική του προσέγγιση στην οικονομία ήταν ”θεμελιωδώς πολύ διαφορετική” από αυτή του πρωθυπουργού.
Φυσικά υπήρξε το μπαράζ παραιτήσεων και οι εκκλήσεις στον Τζόνσον να παραιτηθεί επίσης όπερ και εγένετο.
Η πρώτη προσπάθεια για να γίνει πρωθυπουργός. Συμπάθειες και αντιπάθειες
Στη κούρσα για την διαδοχή που ακολούθησε κατάφερε να είναι επίσης ο ένας εκ των δύο τελικών διεκδικητών έχοντας απέναντι του την Λιζ Τρας, η οποία τελικά κέρδισε την εκλογική μάχη αφού την επέλεξαν τα μέλη του κόμματος. Βέβαια, έμεινε στη θέση της πρωθυπουργό μόλις έξι εβδομάδες.
Ο Σούνακ όμως φαίνεται πως με όλη αυτή την προβολή από τον Απρίλιο και μετά κέρδισε την εύνοια πολλών στο κόμμα και εντός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας αν και η αλήθεια είναι πως πως το Συντηρητικό Κόμμα δεν φαινόταν να έχει και πολλές επιλογές σε πρόσωπα.
Επίσης δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλής μεταξύ ψηφοφόρων του Κόμματος που στήριζαν τον Τζόνσον καθώς τον θεωρούν υπεύθυνο για την απομάκρυνσή του ούτε είναι ιδιαίτερα συμπαθής στους Βρετανούς.
Κατά την προηγούμενη εκστρατεία του για την διεκδίκηση της ηγεσίας αναφερόταν συχνά στις κόρες του στο πλαίσιο πολλών επισημάνσεων που έκανε για θέματα κλιματικής αλλαγής.
Απαντώντας μάλιστα σε σχετικά ερώτηση κατά την διάρκεια τηλεοπτικού ντιμπέιτ του BBC, είπε ότι έλαβε ″συμβουλές από τις δύο μικρές κόρες μου, οι οποίες είναι οι ειδικοί σε αυτό το θέμα στο σπίτι μου”.
Τα ΜΜΕ βέβαια είχαν ασχοληθεί επίσης πολύ με την οικονομική του κατάσταση και τα ιδιωτικά σχολεία τα οποία παρακολούθησε. Η παρουσιάστρια του Sky News, Kay Burley, τον είχε ρωτήσει για την «επικρατούσα αντίληψη» ότι ήταν πολύ πλούσιος για να γίνει πρωθυπουργός.
″Η ταυτότητα μετράει”. Τι έχει πει για τον ρατσισμό
Όπως ο Τζαχίντ Τζάβιντ πρώην υπουργός Υγείας, έτσι και ο Σούνακ ανήκει σε μια γενιά που γεννήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο αλλά με καταγωγή αλλού. Αυτή η ταυτότητα έχει σημασία για αυτόν, όπως λέει.
″Οι γονείς μου μετανάστευσαν εδώ, οπότε έχετε αυτή τη γενιά ανθρώπων που γεννήθηκαν εδώ, οι γονείς τους δεν γεννήθηκαν εδώ και ήρθαν σε αυτή τη χώρα για να φτιάξουν μια ζωή”, είπε σε συνέντευξή του στο BBC στο 2019.
″Σε ό,τι αφορά την πολιτιστική ανατροφή, θα ήμουν στο ναό το Σαββατοκύριακο - είμαι Ινδουιστής - αλλά θα ήμουν επίσης στο [Southampton Football Club] στον αγώνα των Saints το Σάββατο”.
Στη συνέντευξη αυτή είχε πει επίσης ότι είχε την τύχη να μην έχει υποστεί πολύ ρατσισμό μεγαλώνοντας, αλλά ότι υπήρξε ένα περιστατικό που του είχε μείνει. ”Μόλις βγήκα έξω με τον μικρότερο αδερφό μου και τη μικρότερη αδερφή μου, νομίζω ότι μάλλον ήμουν στην ηλικία της μέσης εφηβείας...Ήμασταν σε ένα ταχυφαγείο και απλώς τους πρόσεχα. Κάθονταν άνθρωποι εκεί κοντά, και ήταν η πρώτη φορά που το έζησα...άκουσα να λένε μερικά πολύ δυσάρεστα πράγματα...Το θυμάμαι ακόμα...Μπορεί να σε προσβάλλουν με πολλούς διαφορετικούς τρόπους”. Και κατέληξε λέγοντας πως ”δεν μπορεί να διανοηθεί ότι αυτό συμβαίνει σήμερα” στο Ηνωμένο Βασίλειο.