Ροδάκινο: Σύμμαχος ή ύπουλος εχθρός στην προσπάθεια απώλειας βάρους

Εξαρτάται από πολύ συγκεκριμένους παράγοντες. Ειδικός τους αποκαλύπτει έναν προς έναν.
Η τακτική κατανάλωση ροδάκινων υποστηρίζει την προσπάθεια απώλειας βάρους, την καλή υγεία της καρδιάς, την πέψη, το ανοσοποιητικό μας σύστημα και να μας προστατέψει από προβλήματα όπως οι καρδιακές παθήσεις, ο διαβήτης, το Αλτσχάιμερ και ορισμένα είδη καρκίνου.
Dreet Production via Getty Images
Η τακτική κατανάλωση ροδάκινων υποστηρίζει την προσπάθεια απώλειας βάρους, την καλή υγεία της καρδιάς, την πέψη, το ανοσοποιητικό μας σύστημα και να μας προστατέψει από προβλήματα όπως οι καρδιακές παθήσεις, ο διαβήτης, το Αλτσχάιμερ και ορισμένα είδη καρκίνου.

Η εποχή με τα τέλεια ροδάκινα είναι εδώ! Και οι αγρότες προβλέπουν ότι η φετινή χρονιά, θα είναι εξαιρετική για τις καλλιέργειες ροδάκινου μετά την περσινή έλλειψη.

Και δηλαδή, αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να προσθέσουμε περισσότερα ροδάκινα στο καλάθι της λαϊκής φέτος το καλοκαίρι;

Για να δούμε...

Είναι τα ροδάκινα ευεργετικά για την υγεία μας;

Από διατροφικής άποψης, η διαιτολόγος Mιράντα Γαλάτη, επισημαίνει πως έρευνες έχoυν αποδείξει ότι η τακτική κατανάλωση ροδάκινων μπορεί κάλλιστα να υποστηρίξει την προσπάθεια απώλειας βάρους, την καλή υγεία της καρδιάς, την πέψη, το ανοσοποιητικό μας σύστημα και να μας προστατέψει από προβλήματα όπως οι καρδιακές παθήσεις, ο διαβήτης, το Αλτσχάιμερ και ορισμένα είδη καρκίνου.

«Τα ροδάκινα είναι ευεργετικά για την υγεία της καρδιάς και τη διαχείριση του βάρους μας, επειδή έχουν λίγες θερμίδες και χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο. Περιέχουν επίσης φυτικές ίνες και υγρά, που βελτιώνουν την πέψη και υποστηρίζουν την υγεία του παχέος εντέρου. Επιπλέον, τα ροδάκινα περιέχουν πολυφαινόλες, καροτενοειδή, βιταμίνη Α και βιταμίνη C, ένα κι ένα για την προστασία από ασθένειες και ιούς», τονίζει η Γαλάτη.

Ωστόσο, η κατανάλωση ενός μόνο ροδάκινου δεν είναι η πιο χορταστική επιλογή. Aντίθετα ο συνδυασμός του με τροφές όπως το γιαούρτι ή οι ξηροί καρποί, μπορεί να μας κρατήσει χορτάτους και να μας βοηθήσει να μην ενδώσουμε στη λιγούρα που μας χτυπά την πόρτα λίγο μετά την κατανάλωση του σκέτου φρούτου.

«Εκτός αυτού, ο συνδυασμός των φρούτων με μια πηγή πρωτεΐνης ή/και υγιεινών λιπαρών, όπως τα Ω3 λιπαρά οξέα, βοηθά στην απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών και προκαλεί αίσθημα κορεσμού. Αυτό συμβαίνει επειδή τα φρούτα περιέχουν λιποδιαλυτά θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνες A, D, E και K, που απορροφώνται πιο άμεσα όταν συνοδεύονται από καλά λιπαρά και πρωτεΐνες», συμπληρώνει η Γαλάτη.

Ένα μεγάλο «αλλά»

Ωστόσο, τα ροδάκινα μπορεί να μην είναι η καλύτερη επιλογή για άτομα με σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου (IBS) ή ευαίσθητο στομάχι, διότι είναι ένα «φρούτο υψηλής FODMAP». Αυτό σημαίνει ότι περιέχουν ορισμένους υδατάνθρακες που μπορούν να προκαλέσουν πεπτικές διαταραχές.

Το ζουμί... για το πιο ζουμερό φρούτο

Το ροδάκινο είναι ένα φρούτο με άφθονες θρεπτικές ιδιότητες, υπέροχη γεύση και ελάχιστες θερμίδες. Αν μάλιστα, το συνδυάσουμε σωστά, με λίγο τυρί ή γιαούρτι και μερικούς ξηρούς καρπούς, μπορεί να μας εξασφαλίσει την αίσθηση ότι είμαστε χορτάτοι και γεμάτοι ενέργεια για ώρες. Και κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, που είναι η εποχή του, είναι ακόμα πιο ωφέλιμο να το καταναλώνουμε. Διότι όπως σημειώνει η διατροφολόγος, κανένα φρούτο δεν είναι πιο υγιεινό από τα φρέσκα φρούτα εποχής.

Επιπλέον, το ροδάκινο είναι τόσο ευέλικτο και ταιριάζει σε ένα σωρό γλυκά σνακ με λίγες θερμίδες, ενώ αποτελεί τη βάση πολλών light καλοκαιρινών γλυκών ψυγείου.

Τέλος, για τους πιο τολμηρούς, το ροδάκινο δένει υπέροχα και στις καλοκαιρινές σαλάτες μας, με αποξηραμένα σύκα, καρύδια και πράσινα φυλλώδη λαχανικά. Γιατί να μην το δοκιμάσουμε;

(Με πληροφορίες από usatoday).