
Το Κεντρικό Εκλογικό Γραφείο της Ρουμανίας απαγόρευσε την Κυριακή στον φιλορώσο ακροδεξιό υποψήφιο Καλίν Τζορτζέσκου να συμμετάσχει στις επαναληπτικές προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν το Μάιο.
Ο Τζορτζέσκου μπορεί τώρα να προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο κατά της απόρριψης της υποψηφιότητάς του, την οποία ηγέτες σκληροπυρηνικών δεξιών κομμάτων καταδίκασαν ως αντιδημοκρατική.
Η είδηση της απόρριψης της υποψηφιότητας του Τζορτζέσκου, που μεταδόθηκε από ρουμανικά μέσα ενημέρωσης, προκάλεσε απόψε την αγανάκτηση οπαδών του στο Βουκουρέστι.
«Έπειτα από απόφαση του Εκλογικού Γραφείου, διαδηλωτές έσπασαν τον κλοιό των χωροφυλάκων επιχειρώντας να μπουν μέσα στο κτίριο», ανέφεραν οι δυνάμεις της τάξης διευκρινίζοντας στη συνέχεια ότι η κατάσταση είναι «υπό έλεγχο».
Ο Τζορτζέσκου είχε έρθει πρώτος στις περυσινές εκλογές και μέλη της κυβέρνησης Τραμπ χαρακτήρισαν την ακύρωσή τους παράδειγμα της καταστολής της ελευθερίας του λόγου και πολιτικών αντιπάλων από ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.
Η σημερινή απόφαση, την οποία ο δισεκατομμυριούχος σύμβουλος του Τραμπ, ο Ίλον Μασκ, χαρακτήρισε «τρελή» και πως πίσω από την απόφαση «κρύβεται» ο Τζορτζ Σόρος, στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης X που του ανήκει, υπάρχει κίνδυνος να βαθύνει ένα ρήγμα ανάμεσα στους διατλαντικούς συμμάχους, η σχέση των οποίων έχει ήδη κλονισθεί από την αλλαγή της πολιτικής του Λευκού Οίκου έναντι της Ουκρανίας.
Ενώ ο Μασκ και ο αμερικανός αντιπρόεδρος Τζέι Ντι Βανς επέκριναν την ακύρωση των εκλογών, αρκετοί ευρωπαίοι διπλωμάτες, μεταξύ των οποίων πρεσβευτές της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ολλανδίας και της Ισπανίας, εξέφρασαν υποστήριξη στην ανεξαρτησία των ρουμανικών δικαστηρίων.
«Απ′ ευθείας πλήγμα στη καρδιά της δημοκρατίας παγκοσμίως!», έγραψε ο Τζορτζέσκου στα αγγλικά στο X. «Η Ευρώπη είναι τώρα μια δικτατορία, η Ρουμανία τελεί υπό τυραννία!»
Η εκλογική αρχή, η οποία αποφάνθηκε 10 προς τέσσερις κατά της υποψηφιότητας του Τζορτζέσκου στις εκλογές, δήλωσε ότι θα δώσει λεπτομέρειες της απόφασής της σε κατοπινή ημερομηνία. Το Κεντρικό Εκλογικό Γραφείο ελέγχει την εγκυρότητα των εγγράφων που υποβάλλονται, τις δηλώσεις για την περιουσία και τη χρηματοδότηση της εκστρατείας των υποψηφίων, καθώς και τις υπογραφές που απαιτούνται για την υποψηφιότητα. Σύμφωνα με πληροφορίες των μέσων ενημέρωσης, δικαιολόγησε την απόρριψη της υποψηφιότητας λέγοντας ότι μερικά από τα έγγραφα που υποβλήθηκαν από τον υποψήφιο δεν ήταν πλήρη και υπογραμμίζοντας ότι οι ποινικές κατηγορίες κατά του Τζορτζέσκου δεν έπαιξαν ρόλο στην απόφαση.
Η ρουμανική εισαγγελία άσκησε ποινικές διώξεις κατά του ακροδεξιού στα τέλη του περασμένου μήνα.
Σε βάρος του Τζορτζέσκου έχουν απαγγελθεί έξι ποινικές κατηγορίες. Κατηγορείται μεταξύ άλλων ότι υποκίνησε ενέργειες κατά της συνταγματικής τάξης, έκανε ψευδείς δηλώσεις αναφορικά με τη χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας του και ίδρυσε μια φασιστική και αντισημιτική οργάνωση. Ο ίδιος απορρίπτει τις κατηγορίες και είναι ελεύθερος υπό όρους.

Δεκάδες οπαδοί του Τζορτζέσκου συγκεντρώθηκαν έξω από το Κεντρικό Εκλογικό Γραφείο φωνάζοντας «Κλέφτες!», «Προδότες!» και «Ελευθερία» και επιχείρησαν να διασπάσουν τον κλοιό ασφαλείας που είχαν σχηματίσει χωροφύλακες.
Ο Τζορτζέσκου υπέβαλε την Παρασκευή την υποψηφιότητά του για τις επαναληπτικές προεδρικές εκλογές του Μαΐου, εν μέσω αμφιβολιών ότι θα του επιτραπεί να πάρει μέρος. Το ανώτατο δικαστήριο της Ρουμανίας ακύρωσε τις εκλογές το Δεκέμβριο, δύο ημέρες πριν από το δεύτερο γύρο της ψηφοφορίας, επικαλούμενο κατηγορίες για ρωσική ανάμιξη υπέρ του Τζορτζέσκου, κάτι που η Μόσχα αρνείται.
ΓΑ
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters