Ρόιτερς: Η ΔΕΗ θα αυξήσει 50% την εξόρυξη άνθρακα με στόχο την ενεργειακή επάρκεια

Η Ελλάδα καλύπτει περίπου το 40% των ετήσιων αναγκών της με ρωσικό αέριο, σημειώνει το διεθνές πρακτορείο.
Φωτογραφία αρχείου: Πτολεμαϊδα, 28 Ιανουαρίου 2007. Εξόρυξη λιγνίτη σε μονάδα της ΔΕΗ. (Photo by Athanasios Gioumpasis/Getty Images)
Φωτογραφία αρχείου: Πτολεμαϊδα, 28 Ιανουαρίου 2007. Εξόρυξη λιγνίτη σε μονάδα της ΔΕΗ. (Photo by Athanasios Gioumpasis/Getty Images)
Athanasios Gioumpasis via Getty Images

Η ΔΕΗ, η μεγαλύτερη εταιρεία ηλεκτρισμού της Ελλάδας, σχεδιάζει να αυξήσει την εξόρυξη άνθρακα φέτος για να διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξουν ελλείψεις ηλεκτρικής ενέργειας σε περίπτωση που η Ρωσία σταματήσει τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ελλάδα, ανέφεραν δύο πηγές στο πρακτορείο Reuters (Τετάρτη 6 Απριλίου).

Η Ελλάδα, η οποία καλύπτει περίπου το 40% των ετήσιων αναγκών της με ρωσικό αέριο, εξετάζει την αύξηση της παραγωγής με καύση άνθρακα, σε συνδυασμό με την προσθήκη πλωτής δεξαμενής στον μοναδικό τερματικό σταθμό αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) της Αθήνας, στο πλαίσιο ενός σχεδίου έκτακτης ανάγκης.

«Το σχέδιο ήταν να εξορύξουμε 10 εκατομμύρια τόνους λιγνίτη φέτος και αυτό θα αυξηθεί σε 15 εκατομμύρια τόνους», δήλωσε στο Reuters στέλεχος της ΔΕΗ που αρνήθηκε να κατονομαστεί.

Ο πρόσθετος άνθρακας που θα εξορυχθεί θα χρησιμοποιηθεί για την ενίσχυση της καύσης άνθρακα, σε περίπτωση που η Ρωσία σταματήσει τις ροές φυσικού αερίου και η Ελλάδα δεν εξασφαλίσει εναλλακτικούς προμηθευτές φυσικού αερίου, δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείου Ενέργειας.

Ο άνθρακαας, κάποτε κύρια εγχώρια πηγή ενέργειας της χώρας, αντιπροσωπεύει τώρα ένα μικρό μέρος της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο πλαίσιο του σχεδίου της Ελλάδας να αποδεσμεύσει πλήρως την παραγωγή ενέργειας από ορυκτά καύσιμα, έως το 2028.

Η ΔΕΗ έχει υποσχεθεί να κλείσει όλα τα εργοστάσιά της που λειτουργούν με καύση άνθρακα, εκτός από ένα, έως το 2023 και να εκσυγχρονίσει μία μονάδα που βασίζεται στην καύση άνθρακα, ώστε να λειτουργήσει με καθαρότερο καύσιμο έως το 2025.

Δημοφιλή