Ήταν ένα θαυμάσιο εύρημα.
Κατά τη διάρκεια ανασκαφής στο Aylesbury του Buckinghamshire στην Αγγλία, μέσα σε έναν λάκκο βρέθηκαν αντικείμενα των ρωμαϊκών χρόνων. Ανάμεσά τους, ένα καλάθι, κεραμικά σκεύη, δερμάτινα παπούτσια, οστά ζώων και τέσσερα άθικτα αυγά κότας, ηλικίας 1.700 ετών.
Αλλά προς έκπληξη των αρχαιολόγων και των φυσιοδιφών, μια σάρωση που πραγματοποιήθηκε στο «αυγό του Aylesbury» όπως αποκαλείται, αποκάλυψε ότι εξακολουθεί να έχει υγρό - που θεωρείται ότι είναι ένα μείγμα κρόκου και ασπραδιού - στο εσωτερικό του και μπορεί να δώσει πληροφορίες για το πτηνό που το γέννησε πριν από σχεδόν δύο χιλιετίες.
Οι ειδικοί προσπάθησαν να βγάλουν προσεκτικά τα τέσσερα αυγά, ωστόσο τα τρία από αυτά έσπασαν, δημιουργώντας μια αξέχαστη μυρωδιά, αναφέρει ο Guardian.
Ο Edward Biddulph, διευθυντής του έργου στην Αρχαιολογική Υπηρεσία της Οξφόρδης, που επέβλεψε την ανασκαφή, δήλωσε στον Guardian ότι ήταν εκπληκτική η εύρεση του μοναδικού άθικτου αυγού της ρωμαϊκής εποχής στη Βρετανία.
«Συχνά βρίσκουμε κομμάτια κελύφους, αλλά όχι άθικτα αυγά», είπε.
Πέρυσι γίνονταν συζητήσεις για το πώς θα παρουσιαζόταν το αυγό, όταν η Dana Goodburn-Brown, συντηρήτρια αρχαιοτήτων και επιστήμονας υλικών, πρότεινε να το σαρώσουν για να αποφασίσουν πώς θα το συντηρήσουν καλύτερα.
«Το αυγό αποδείχθηκε ακόμη πιο εκπληκτικό. Περιείχε ακόμα το υγρό του, τον κρόκο και το ασπράδι, που φαίνεται να έχουν αναμειχθεί μεταξύ τους», είπε ο Biddulph.
«Θα περιμέναμε να είχε διαλυθεί με την πάροδο των αιώνων, αλλά είναι ακόμα εκεί. Είναι απολύτως απίστευτο. Μπορεί να είναι το αρχαιότερο αυγό του είδους του στον κόσμο».
Ο Biddulph δήλωσε ότι το αυγό είχε τοποθετηθεί σκόπιμα σε ένα λάκκο που είχε χρησιμοποιηθεί ως πηγάδι για τη βυνοποίηση του κριθαριού και τη ζυθοποιία. «Αυτή ήταν μια υγρή περιοχή δίπλα σε έναν ρωμαϊκό δρόμο. Μπορεί τα αυγά να τοποθετήθηκαν εκεί ως αναθηματική προσφορά. Το καλάθι που βρήκαμε μπορεί να περιείχε ψωμί».
Το αυγό μεταφέρθηκε στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στο Λονδίνο. Ο Biddulph είπε ότι κατά τη διάρκεια της μεταφοράς τρόμαξε καθώς μετέφερε το εξαιρετικά εύθραυστό αυγό στο μέτρο.
Ο Douglas Russell, επιμελητής της συλλογής αυγών και φωλιών πουλιών του μουσείου, συμβουλεύτηκε πώς να διατηρήσει το αυγό και να αφαιρέσει το περιεχόμενο χωρίς να το σπάσει.
H Goodburn-Brown δήλωσε: «Το αυγό κατατάσσεται ως ένα από τα πιο δροσερά και πιο δύσκολα αρχαιολογικά ευρήματα για έρευνα και διατήρηση. Το να είμαι η προσωρινή φροντιστής και ερευνητής αυτού του ρωμαϊκού αυγού μετράει ως ένα από τα σημαντικότερα σημεία της 40χρονης καριέρας μου».