Ρομποτικά όπλα από το Ισραήλ στη Δυτική Όχθη

Μπορούν να ρίχνουν δακρυγόνα, χειροβομβίδες κρότου- λάμψης και σφαίρες με σφουγγάρι στη μύτη.
via Associated Press

Ρομποτικά όπλα τα οποία μπορούν να ρίχνουν δακρυγόνα, χειροβομβίδες κρότου-λάμψης και σφαίρες με σφουγγάρι στη μύτη εγκατέστησαν οι ισραηλινές αρχές σε δύο «εύφλεκτα» σημεία της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης.

Τα όπλα έχουν τοποθετηθεί πάνω από ένα συνωστισμένο στρατόπεδο Παλαιστινίων προσφύγων και σε μια «εύφλεκτη» πόλη της Δυτικής Όχθης και χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη για να ιχνηλατούν στόχους. Το Ισραήλ λέει πως η τεχνολογία σώζει ζωές, τόσο Ισραηλινών όσο και Παλαιστινίων, ωστόσο οι επικριτές βλέπουν άλλο ένα βήμα προς την κατεύθυνση μιας δυστοπικής πραγματικότητας.

Το νέο όπλο έρχεται εν μέσω μιας περιόδου αυξημένων εντάσεων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, όπου η αναταραχή είναι στα ύψη κατά τη διάρκεια του πιο πολύνεκρου έτους από το 2006. Η νίκη της δεξιάς συμμαχίας του πρώην πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει προκαλέσει ανησυχίες για περαιτέρω βία.

Συζυγείς πυργίσκοι, ο καθένας εξοπλισμένος με έναν ισχυρό φακό και μια κάννη όπλου, εγκαταστάθηκαν πρόσφατα σε πύργο με κάμερες πάνω από το στρατόπεδο προσφύγων Αλ Αρούμπ στη νότια Δυτική Όχθη. Όταν Παλαιστίνιοι διαδηλωτές βγαίνουν στους δρόμους πετώντας πέτρες και μολότοφ κατά των Ισραηλινών στρατιωτών, τα ρομποτικά όπλα εξαπολύουν δακρυγόνα ή σφαίρες με σφουγγάρι στη μύτη εναντίον τους, σύμφωνα με μάρτυρες.

Έναν μήνα περίπου πριν, οι ένοπλες δυνάμεις εγκατέστησαν επίσης τα ρομπότ στη Χεβρώνα, όπου είναι συχνές οι συγκρούσεις στρατιωτών με Παλαιστινίους. Ο ισραηλινός στρατός αρνήθηκε να προβεί σε σχόλια ως προς το αν σχεδιάζει να αναπτύξει τέτοια συστήματα αλλού στη Δυτική Όχθη.

Δεν υπάρχουν στρατιώτες κοντά στις συσκευές, οι οποίες είναι τηλεχειριζόμενες: Με το πάτημα ενός κουμπιού, οι στρατιώτες μέσα στον πύργο μπορούν να ανοίξουν πυρ κατά συγκεκριμένων στόχων. Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, το σύστημα αυτή τη στιγμή δοκιμάζεται και ρίχνει μόνο μη θανατηφόρα όπλα τα οποία προορίζονται για έλεγχο πλήθους. Ωστόσο οι κάτοικοι του Αλ Αρούμπ λένε πως οι πυργίσκοι έχουν επανειλημμένα γεμίσει το στρατόπεδο δακρυγόνα.

«Δεν ανοίγουμε το παράθυρο, δεν ανοίγουμε την πόρτα. Ξέρουμε να μην ανοίγουμε τίποτα» είπε ο καταστηματάρχης Χουσεΐν αλ Μουζιΐν. Ο ακτιβιστής Ίσα Άμρο είπε ότι οι κάτοικοι της Χεβρώνας φοβούνται ότι το νέο αυτό όπλο μπορεί να χακαριστεί ή να υποστεί κατάχρηση χωρίς λογοδοσία σε εν δυνάμει θανατηφόρες καταστάσεις. Επίσης, πρόσθεσε, ο κόσμος απεχθάνεται αυτό που χαρακτηρίζει ως δοκιμή όπλου σε αμάχους. «Δεν είμαστε εκπαίδευση και προσομοίωση για ισραηλινές εταιρείες. Αυτό είναι κάτι νέο, που πρέπει να σταματηθεί».

Οι πυργίσκοι στην Αλ Αρούμπ κατασκευάστηκαν από τη Smart Shooter, εταιρεία που φτιάχνει «συστήματα ελέγχου πυρός» για τα οποία λέει πως «αυξάνουν σημαντικά την ακρίβεια, φονικότητα και αντίληψη περιβάλλοντος των ελαφρών όπλων»

Μιλώντας στο αρχηγείο της εταιρείας στο Κιμπούτς Γιαγκούρ, η διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας, Μίχαλ Μορ, είπε πως το όπλο απαιτεί να επιλέγονται στόχοι και πυρομαχικά από ανθρώπους. «Έχουν πάντα έναν άνθρωπο στο κύκλωμα να παίρνει την απόφαση περί νόμιμου στόχου» είπε, προσθέτοντας πως ελαχιστοποιούνται με αυτόν τον τρόπο οι απώλειες και ότι σε περιοχές όπως η πυκνοκατοικημένη αλ Αρούμπ οι στρατιώτες μπορούν να παρατηρούν συγκεκριμένα άτομα σε ένα πλήθος και να «κλειδώνουν» τον πυργίσκο σε συγκεκριμένα μέλη του σώματος. Το σύστημα ρίχνει μόνο αφού αλγόριθμοι αξιολογήσουν παράγοντες όπως η ταχύτητα του ανέμου, η απόσταση και η ταχύτητα των πυρομαχικών.

Στην Αλ Αρούμπ, κάτοικοι λένε πως οι συσκευές ανοίγουν πυρ χωρίς προειδοποίηση: «Είναι πολύ γρήγορα, ακόμα πιο γρήγορα από τους στρατιώτες»είπε ο Καμέλ Αμπού Χισές, 19χρονος φοιτητής.

Με πληροφορίες από Associated Press

Δημοφιλή