Ρομποτικοί επιστήμονες στην «κούρσα» της επιστημονικής έρευνας

Επιστήμονες στη Βρετανία αποκάλυψαν έναν «συνάδελφο».
ipopba via Getty Images

Έναν ρομποτικό «συνάδελφο», που εργάζεται ασταμάτητα στο εργαστήριό τους, παρά το lockdown, αποκάλυψαν ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ στη Μ. Βρετανία.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC, o 100.000 λιρών προγραμματιζόμενος ερευνητές «μαθαίνει» από τα αποτελέσματά του για να βελτιώνει τα πειράματά του. «Μπορεί να λειτουργεί αυτόνομα, ώστε να κάνω πειράματα από το σπίτι» είπε ο Μπέντζαμιν Μπέργκερ, ένας εκ των ερευνητών. Επιστήμονες θεωρούν πως τέτοιου είδους τεχνολογία θα μπορούσε να επιταχύνει κατά πολύ τις επιστημονικές ανακαλύψεις.

Σε νέα αναφορά της Royal Society of Chemistry παρουσιάζεται μια εθνική στρατηγική έρευνας για την εποχή μετά την Covid, με τη χρήση ρομποτικής, τεχνητής νοημοσύνης και προηγμένων υπολογιστικών συστημάτων, που εντάσσονται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο τεχνολογιών οι οποίες θα πρέπει να υιοθετηθούν επειγόντως ώστε οι επιστήμονες να είναι σε θέση να συνεχίζουν το έργο τους παρά τα μέτρα κοινωνικής απόστασης.

Ο συγκεκριμένος ρομποτικός επιστήμονας αυτή τη στιγμή αρχίζει μια σειρά δοκιμών για να βρεθεί ένας καταλύτης που θα επιτάχυνε την αντίδραση η οποία λαμβάνει χώρα μέσα στα κύτταρα των ηλιακών κυψελών. Ωστόσο σύμφωνα με τον καθηγητή Άντι Κούπερ, επιστήμονα υλικών που έβαλε το ρομπότ να δουλέψει στο εργαστήριό του, θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί και στη μάχη κατά της Covid-19. «Είδαμε πολύ ενδιαφέρον για το ρομπότ από εργαστήρια που κάνουν έρευνες πάνω στην Covid» είπε στο BBC News.

«H Covid, η κλιματική αλλαγή- υπάρχουν πολλά προβλήματα που πραγματικά χρειάζονται διεθνή συνεργασία. Οπότε το όραμά μας είναι πως θα μπορούσαμε να είχαμε τέτοια ρομπότ ανά τον κόσμο, διασυνδεόμενα με έναν κεντρικό εγκέφαλο, που μπορεί να βρίσκεται οπουδήποτε. Δεν το κάναμε ακόμα αυτό- είναι το πρώτο παράδειγμα- αλλά είναι αυτό που θα θέλαμε να κάνουμε».

Όπως τόνισε ο Μπέργκερ, το ρομπότ «δεν βαριέται, δεν κουράζεται, δουλεύει υπερωρίες και δεν χρειάζεται διακοπές...μπορεί να εξετάζει εύκολα χιλιάδες δείγματα, οπότε μου απελευθερώνει χρόνο για να εστιάζω σε καινοτομία και νέες λύσεις».

Δημοφιλή