Οι ρωσικές αρχές υποσχέθηκαν ότι θα διορθώσουν τα «λάθη» που έκαναν στο πλαίσιο της μερικής επιστράτευσης που κήρυξε ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, καθώς κλήθηκαν να υπηρετήσουν στον στρατό άνθρωποι που θα έπρεπε να είχαν απαλλαγεί.
Ανακοινώνοντας αυτήν τη «μερική» επιστράτευση εφέδρων για να πολεμήσουν στην Ουκρανία, την περασμένη Τετάρτη, ο Πούτιν υπογράμμισε ότι θα κληθούν μόνο όσοι έχουν στρατιωτική εμπειρία ή «σχετικές» δεξιότητες. Όμως οι πολλές περιπτώσεις ανθρώπων που είχαν ξεπεράσει το όριο ηλικίας, ασθενών ή που θα έπρεπε να εξαιρεθούν για άλλους λόγους, προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης, φέρνοντας σε δύσκολη θέση τις αρχές.
Στην περιοχή του Βόλγκογκραντ κλήθηκε να υπηρετήσει ένας απόστρατος ηλικίας 63 ετών, που πάσχει από σοβαρή μορφή διαβήτη και προβλήματα στον εγκέφαλο. Παρουσιάστηκε στο κέντρο εκπαίδευσης αλλά τον έστειλαν στο σπίτι του. Στην ίδια περιοχή, ο διευθυντής ενός μικρού αγροτικού σχολείου, ο 58χρονος Αλεξάντερ Φάλτιν, επιστρατεύτηκε αν και δεν έχει υπηρετήσει στον στρατό. Αφού η κόρη του δημοσιοποίησε την υπόθεση με ένα βίντεο σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης, κατάφερε και αυτός να επιστρέψει στην οικογένειά του.
Κάνοντας μια ασυνήθιστη παραδοχή των «δυσλειτουργιών», η πρόεδρος της Άνω Βουλής, Βαλεντίνα Ματβιένκο, επέκρινε τις περιφερειακές αρχές που επιβλέπουν την επιστράτευση. «Ορισμένοι πιστεύουν, φαίνεται, ότι είναι σημαντικότερο να δώσουν γρήγορα αναφορά παρά να υλοποιήσουν σωστά μια σημαντική κρατική αποστολή. Τέτοιες υπερβολές είναι απολύτως απαράδεκτες», σχολίασε. «Φροντίστε η μερική επιστράτευση να ολοκληρωθεί με πλήρη σεβασμό των κριτηρίων. Και χωρίς να διαπράξετε ούτε ένα λάθος!» διέταξε.
Αυτά τα προβλήματα είναι άλλο ένα παράδειγμα των οργανωτικών δυσκολιών που εμφανίστηκαν μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Το Σάββατο, το υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι ο αρμόδιος για επιμελητειακά ζητήματα αντικαταστάθηκε από τον συνταγματάρχη Μιχαήλ Μιζίντσεφ.
Μολονότι οι αρχές παρουσιάζουν ως «μεμονωμένες περιπτώσεις» την επιστράτευση ανθρώπων που θα έπρεπε να έχουν εξαιρεθεί, οι δηλώσεις τους υποδηλώνουν μια ανησυχία για τις αντιδράσεις ενός μέρους του πληθυσμού. Το Σάββατο, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Κρεμλίνου, ο Βαλέρι Φαντέγιεφ, κάλεσε τον υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού να «επιλύσει κατεπειγόντως τα προβλήματα» ώστε «να μην υπονομεύεται η εμπιστοσύνη των πολιτών». Ανέφερε ως παράδειγμα την επιστράτευση 70 οικογενειαρχών στην Μπουριάτα, στην ανατολική Σιβηρία, καθώς και νοσηλευτριών και μαιών, χωρίς καμία στρατιωτική εμπειρία, στην περιοχή του Σβερντλόφσκ, στα Ουράλια, τις οποίες απείλησαν με «δικαστικές διώξεις» αν αρνούνταν να παρουσιαστούν. Ο Φαντέγιεφ επέκρινε επίσης εκείνους που «παραδίδουν τις εντολές επιστράτευσης στις 2 τα ξημερώματα, λες και όλοι μας είμαστε» λιποτάκτες. Η μέθοδος αυτή προκαλεί «δυσαρέσκεια», προειδοποίησε.
Οι κυβερνήτες των περιοχών του Βλαντίμιρ και του Λένινγκραντ υποσχέθηκαν ότι όσοι επιστρατεύτηκαν «κατά λάθος», θα επιστρέψουν στα σπίτια τους. Ο κυβερνήτης του Λένινγκραντ Αλεξάντρ Ντοζντένκο ζήτησε από τους επικεφαλής των περιφερειών «να εξετάσουν προσωπικά τα αιτήματα των κατοίκων και να ασχοληθούν με κάθε υπόθεση».
Πολλοί φοιτητές είπαν επίσης ότι τους επιστράτευσαν αν και οι αρχές δήλωναν ότι θα εξαιρεθούν.
Το βράδυ του Σαββάτου ο Πούτιν υπέγραψε ένα διάταγμα που προβλέπει την εξαίρεση όσων σπουδάζουν σε πανεπιστήμια ή σε επαγγελματικές, κρατικές σχολές.
Μια άλλη αμφιλεγόμενη περίπτωση είναι εκείνη των διαδηλωτών που διαμαρτύρονταν για την επίθεση στην Ουκρανία και επιστρατεύτηκαν ενώ ήταν υπό κράτηση. Το Κρεμλίνο είπε ότι δεν βλέπει τίποτα το «παράνομο».
Οι Ουκρανοί χλευάζουν: «Πώς πάει αυτό;»
Το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας χλεύασε σήμερα τη μερική επιστράτευση της Μόσχας για την ενίσχυση των δυνάμεών της στην Ουκρανία, αναρτώντας στο twitter ένα μονταρισμένο βίντεο με πλάνα που εμφανίζουν μεταξύ άλλων τη ρωσική αστυνομία να χτυπά και να συλλαμβάνει άνδρες που διαδηλώνουν κατά της επιστράτευσης και μεθυσμένους Ρώσους στρατιώτες.
«Η Ρωσία έχει ακόμα απομεινάρια ενός επαγγελματικού στρατού» που ο ουκρανικός στρατός «δεν έχει ακόμη καταστρέψει», ανέφερε το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας στο βίντεο με αναφορές γραμμένες στα αγγλικά για την κατατρόπωση ρωσικών δυνάμεων αυτόν τον μήνα από μεγάλο μέρος της βορειοανατολικής περιοχής του Χαρκόβου.
Χρησιμοποιώντας βίντεο σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης που υποτίθεται ότι δείχνουν Ρώσους κληρωτούς να λιποθυμούν από υπερβολική κατανάλωση βότκας, το βίντεο μοντάζ του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας συνεχίζει: «Ξέρουμε επίσης ότι σύντομα αυτοί οι ”στρατιώτες” θα είναι στο μέτωπο και με τέτοια αγάπη για αλκοόλ, θα είναι πιο εύκολο για αυτούς να πεθάνουν στη γη μας».
Στο βίντεο εμφανίζονται επίσης τάφοι Ρώσων στρατιωτών, ένας χάρτης με έκταση άνω των 8.500 τετραγωνικών χιλιομέτρων που ανακτήθηκαν από τις δυνάμεις της Μόσχας, ουκρανικά στρατεύματα εν κινήσει και κατεστραμμένα ρωσικά άρματα μάχης.
«Τώρα άρχισαν τη ”μερική επιστράτευση”. Πώς πάει αυτό;» συνέχισε το βίντεο προτού δείξει έναν Ρώσο στρατιώτη να χτυπά το κεφάλι του σε ένα καπό αυτοκινήτου σε συνδυασμό με εικόνες με τη ρωσική αστυνομία να χτυπά τους διαδηλωτές κατά της επιστράτευσης.
Μαυροφορεμένοι αστυνομικοί με κράνη φαίνονται να χτυπούν με γκλομπ και να σέρνουν διαδηλωτές.
Στη συνέχεια, το βίντεο μοντάζ δείχνει Ρώσους κληρωτούς να μοιράζονται ποτά και να πέφτουν λιπόθυμοι στο έδαφος.
«Φαίνεται ότι θα ”αποστρατεύσουμε” αυτούς τους Ρώσους πριν από το χρονοδιάγραμμα», τελειώνει το βίντεο.
Νταγκεστάν: Συγκρούσεις αστυνομικών και πολιτών κατά της επιστράτευσης
Αστυνομικές δυνάμεις συγκρούστηκαν σήμερα με πολίτες που αντιτίθενται στην επιστράτευση, στη νότια ρωσική περιοχή Νταγκεστάν, σε μια ακόμη ένδειξη της δυσαρέσκειας για την απόφαση του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν να στείλει εκατοντάδες χιλιάδες ακόμη άνδρες να πολεμήσουν στην Ουκρανία.
Η πρώτη επιστράτευση της Ρωσίας μετά τον Β′ Παγκόσμιο Πόλεμο, που ανακοίνωσε ο Πούτιν την Τετάρτη, έχει προκαλέσει διαδηλώσεις σε δεκάδες πόλεις σε όλη τη χώρα. Η δημόσια οργή φαίνεται να είναι ιδιαίτερα έντονη σε φτωχές εθνοτικές μειονότητες, όπως το Νταγκεστάν, μια περιοχή με πλειοψηφία κατοίκων μουσουλμάνους, που βρίσκεται στις ακτές της Κασπίας Θάλασσας στον ορεινό βόρειο Καύκασο.
Δεκάδες βίντεο που αναρτήθηκαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν αψιμαχίες μεταξύ κατοίκων με την αστυνομία στην περιφερειακή πρωτεύουσα Μαχατσκαλά σήμερα, καθώς διαδηλωτές φώναζαν «όχι στον πόλεμο».
Ένα βίντεο εμφανίζει μια ομάδα γυναικών να απωθούν έναν αστυνομικό, ενώ πολλά σύντομης διάρκειας βίντεο δείχνουν βίαιες συγκρούσεις, όπως αστυνομικούς να κάθονται πάνω σε διαδηλωτές, καθώς η αστυνομία προσπάθησε να προβεί σε συλλήψεις.
Το Reuters δεν μπόρεσε να επαληθεύσει τη γνησιότητα των βίντεο, τα οποία διαδόθηκαν ευρέως σε ρωσικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης και από ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης. Το Reuters δεν μπόρεσε να επικοινωνήσει με την αστυνομία στο Νταγκεστάν.
Η μη κυβερνητική οργάνωση OVD-Info εξέφρασε ανησυχία για τα πλάνα με «συλλήψεις με πολύ σκληρά μέσα» που σημειώθηκαν στην Μαχατσκαλά.
Νωρίτερα σήμερα, αστυνομικοί πυροβόλησαν στον αέρα αφού δεκάδες διαδηλωτές σε ένα χωριό στο Νταγκεστάν είχαν αποκλείσει έναν κεντρικό δρόμο σε ένδειξη διαμαρτυρίας ενάντια σε αστυνομικούς που φέρεται να πήγαιναν να δώσουν φύλλα πορείας σε περισσότερους από 100 άνδρες από το χωριό, με πληθυσμό 8.000 κατοίκους, σύμφωνα με βίντεο.
Το Νταγκεστάν έχει ήδη πληρώσει βαρύ ανθρώπινο τίμημα κατά τη διάρκεια του επτάμηνου πολέμου. Σύμφωνα με καταμέτρηση της ρωσικής υπηρεσίας του BBC, τουλάχιστον 301 στρατιώτες από το Νταγκεστάν έχουν σκοτωθεί - οι περισσότεροι από οποιαδήποτε άλλη ρωσική περιοχή και πάνω από 10 φορές ο αριθμός των θανάτων από τη Μόσχα, η οποία έχει πέντε φορές μεγαλύτερο πληθυσμό.
Το υπουργείο Άμυνας, το οποίο ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι σχεδόν 6.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί από τις 24 Φεβρουαρίου, δεν έχει δώσει απολογισμό των θυμάτων ανά περιφέρεια.
Συλλήψεις
Οι μη εξουσιοδοτημένες συγκεντρώσεις είναι παράνομες σύμφωνα με τη ρωσική νομοθεσία κατά των διαδηλώσεων και είναι σπάνιες εκτός μεγάλων πόλεων.
Περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι έχουν τεθεί υπό κράτηση σε συγκεντρώσεις κατά της επιστράτευσης στη Ρωσία από τότε που ο Πούτιν ανακοίνωσε την κίνηση, την οποία το Κρεμλίνο αποκαλεί «μερική επιστράτευση», δήλωσε η OVD-Info, η οποία παρακολουθεί τις διαδηλώσεις και παρέχει νομική βοήθεια σε όσους κρατούνται.
Σε μια προσπάθεια να κατευνάσει την οργή των πολιτών, ο κυβερνήτης του Νταγκεστάν, Σεργκέι Μελίκοφ δήλωσε σήμερα ότι «έγιναν λάθη» στην εκτέλεση της επιστράτευσης στην περιοχή, σε μια ανάρτησή του στη σελίδα του στο Telegram.
Υπήρξαν αρκετές αναφορές από όλη τη Ρωσία για άτομα χωρίς στρατιωτική θητεία ή γονείς μικρών παιδιών που κλήθηκαν στο στρατό - παρά τις εγγυήσεις του υπουργού Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου ότι αυτοί θα απαλλαγούν.
Πηγή: ΑΠΕ, Reuters