Η αιφνιδιαστική μείωση της ημερήσιας παραγωγής πετρελαίου κατά 2εκατ. βαρέλια από τον ΟΠΕΚ + που συμφωνήθηκε αυτή την εβδομάδα πρόκειται να ωφελήσει πρωτίστως τη Ρωσία ενώ παράλληλα θα περιορίσει ακόμη περισσότερο τη προσφορά στη Δύση που ήδη καταγράφει τιμές ρεκόρ στον τομέα της ενέργειας.
Ο ΟΠΕΚ + και η Δύση αλληλοκατηγορούνται μετά την σχετική απόφαση που μειώνει τη παγκόσμια προσφορά κατά 2% με την Σαουδική Αραβία να δηλώνει πως απλώς αντιδρά στην άνοδο των επιτοκίων στη Δύση, όπου οι κεντρικές τράπεζες όπως η αμερικανική Federal Reserve μειώνει «καθυστερημένα» τη ρευστότητα, προκαλώντας άνοδο του δολαρίου και καθιστά το πετρέλαιο φθηνότερο.
Η Ουάσιγκτον από την πλευρά της κατηγόρησε τον ΟΠΕΚ ότι συντάσσεται με τη Ρωσία και χαρακτήρισε την απόφαση κοντόφθαλμη λέγοντας ότι ο κόσμος ήδη υποφέρει από τις υψηλές τιμές στον τομέα της ενέργειας μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Ο ΟΠΕΚ+ αποτελείται από 13 μέλη του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και 11 συμμάχους με επικεφαλής τη Ρωσία.
Την Πέμπτη, οι παρατηρητές της αγοράς πετρελαίου δήλωσαν ότι με βάση τα καθαρά μαθηματικά και τα τελευταία δεδομένα παραγωγής του ΟΠΕΚ+, η Ρωσία θα επωφεληθεί όντως από την απόφαση του καρτέλ.
Η Μόσχα δεν θα χρειαστεί να μειώσει ούτε ένα βαρέλι από την παραγωγή της παραγωγής καθώς παράγει ήδη πολύ κάτω από τον συμφωνημένο στόχο, ενώ επωφελείται παράλληλα από την υψηλότερη τιμή του πετρελαίου που έρθει ως συνέπεια της μείωσης της παραγωγής, που αφορά κυρίως του παραγωγούς του ΟΠΕΚ στον Κόλπο.
«Ο κερδισμένος είναι η Ρωσία ενώ ο χαμένος είναι ο παγκόσμιος καταναλωτής που το τελευταίο που χρειάζεται είναι ακόμη υψηλότερες τιμές ενέργειας που επίσης οδηγούν σε οικονομική επιβράδυνση», σχολίασε ο Όλε Χάνσεν από την Saxo Βank.
Καμία μείωση για την Ρωσία
Το Κρεμλίνο δήλωσε την Πέμπτη ότι οι περικοπές στοχεύουν στη σταθεροποίηση της αγοράς και τόνισε πως ο ΟΠΕΚ+ είναι ο μόνος οργανισμός υπεύθυνος για τη σταθερότητα της αγοράς.
Οι περικοπές κατά 2εκατ. βαρέλια μεταφράζεται σε πάνω από το 4%της συνολικής παραγωγής-στόχου του ΟΠΕΚ+ στα 43,8 εκατομμύρια.
Ωστόσο, ο ΟΠΕΚ+, ήδη πριν από την μείωση δεν ανταποκρινόταν στον στόχο αντλώντας 3,6 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα λιγότερα από τους στόχους παραγωγής του τον Αύγουστο.
Οι κύριες καθυστερήσεις τα τελευταία χρόνια αφορούσαν την Αγκόλα και την Νιγηρία λόγω των φτωχών επενδύσεων ενώ τους τελευταίους μήνες, προστέθηκε και η Ρωσία, η οποία υπόκειται στις αυστηρές κυρώσεις της Δύσης, και άντλησε 9,9 εκατομμύρια βαρέλια έναντι του στόχου της για 11εκατ
Σύμφωνα με τη συμφωνία της Τετάρτης, η Ρωσία υποτίθεται ότι θα μειώσει την παραγωγή της στα 10,5 εκατ. βαρέλια- ουσιαστικά 600.000 πάνω από την τρέχουσα παραγωγή της.
«Η Ρωσία δεν θα χρειαστεί να κάνει καμία μείωση. Είναι θετικά νέα για τις ρωσικές εταιρείες πετρελαίου, οι οποίες θα επωφεληθούν από τις υψηλότερες τιμές, διατηρώντας παράλληλα σταθερή την παραγωγή», σχολίασε η χρηματιστηριακή BCS Express με έδρα στην Ρωσία.
Ποιους αφορά η απόφαση και τι σημαίνει για τον πληθωρισμό
Αντίθετα, η ηγέτιδα του ΟΠΕΚ Σαουδική Αραβία, η οποία αντλούσε πετρέλαιο βάσει του στόχου που είχε τεθεί θα πρέπει να πάει σε μείωση κατά περίπου περίπου 500.000 βαρέλια την ημέρα, αξίας 46 εκατ. δολαρίων ημερησίως ή 1,4 δισ. το μήνα.
Ο ανώτερος αντιπρόεδρος της Rystad Energy, εκτιμά από την πλευρά του ότι 1,2εκατ. βαρέλια από την συνολική μείωση παραγωγής αφορούν την Σαουδική Αραβία (-520.000 ), το Ιράκ (-220.000), τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (-150.000 ) και το Κουβέιτ (-13). ).
«Οι υψηλότερες τιμές του πετρελαίου οδηγήσουν σε νέο πονοκέφαλο για την πορεία του πληθωρισμού που προσπαθούν να συγκρατήσουν οι παγκόσμιες κεντρικές τράπεζες καθώς οι υψηλότερες τιμές του πετρελαίου θα επηρεάσουν τον υπολογισμό για περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων προκειμένου να ”χαλαρώσει” η οικονομία».
Οι αναλυτές της Morgan Stanley δήλωσαν επίσης ότι οι μείωση θα δυσκολέψει τις αγορές πετρελαίου, ειδικά μόλις τεθεί σε ισχύ το εμπάργκο της ΕΕ στο ρωσικό πετρέλαιο και τα διυλισμένα προϊόντα αυτό και τον επόμενο χρόνο.
«Βλέπουμε τώρα την αγορά πετρελαίου σχεδόν υποτροφοδοτούμενη κατά 1εκατ. βαρέλια για άλλη μια φορά το 2023», δήλωσε ο αναλυτής Μάρτιν Ρατς.
Η Ρωσία πιθανότατα θα δει περαιτέρω απώλεια στην παραγωγή, ενώ θα πρέπει να δεχτεί μια μεγαλύτερη έκπτωση στις πωλήσεις πετρελαίου στην Ασία.
Ο δε Χάνσεν είπε πως αναμένει μια νέα παρέμβαση τα επιτόκια από την αμερικανική FED με αποτέλεσμα ένα ισχυρότερο δολάριο, υψηλότερες αποδόσεις ομολόγων και παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση που μπορεί να χρειαστεί περισσότερο χρόνο για να αντιστραφεί.
Ο Νόμπερτ Ρόυκε από την Julius Baer τονίζει ότι οι εντάσεις μεταξύ των καταναλωτών και των παραγωγών πετρελαίου πρόκειται να αυξηθούν. «Η Δύση έχει περισσότερα κίνητρα για να χαλαρώσει τις κυρώσεις σε κράτη-παρίες όπως η Βενεζουέλα ή το Ιράν. Η Κίνα ως καταναλωτής πετρελαίου φαίνεται διχασμένη».