Ρωσία και Κίνα επεκτείνουν τους δεσμούς τους σε ασφάλεια και άμυνα

Κορυφαίος Ρώσος αξιωματούχος επισκέφθηκε την Κίνα.
via Associated Press

Κορυφαίος αξιωματούχος του χώρου της ασφαλείας δήλωσε τη Δευτέρα σε επίσκεψή του στην Κίνα πως το Κρεμλίνο εξετάζει το ενδεχόμενο ενίσχυσης των δεσμών με το Πεκίνο ως κορυφαίο στόχο της πολιτικής του.

Ο Νικολάι Πατρούσεφ, γραμματέας του εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, στο οποίο προεδρεύει ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν, περιέγραψε την «ενίσχυση της εκτενούς σχέσης και στρατηγικής συνεργασίας με το Πεκίνο ως άνευ όρων προτεραιότητα της ρωσικής εξωτερικής πολιτικής».

Ο Πατρούσεφ είναι ένας από τους στενότερους συνεργάτες του Πούτιν. Μιλώντας σε συνάντηση με τον Γκούο Σενγκούν, κορυφαίο αξιωματούχο του κινεζικού κομμουνιστικού κόμματος, είπε πως «υπό τις παρούσες συνθήκες, οι χώρες μας πρέπει να δείχνουν ακόμα μεγαλύτερη ετοιμότητα για αμοιβαία στήριξη και ανάπτυξη συνεργασίας».

Το γραφείο του Πατρούσεφ ανακοίνωσε πως μετά τις συνομιλίες στη Νανπίνγκ οι δύο πλευρές συμφώνησαν να «επεκτείνουν τις ανταλλαγές πληροφοριών ως προς την αντιμετώπιση εξτρεμισμού και ξένες απόπειρες υπονόμευσης της συνταγματικής τάξης και των δύο χωρών». Οι Κινέζοι και Ρώσοι αξιωματούχοι έδωσαν επίσης έμφαση στην ανάγκη για επέκταση συνεργασίας στην κυβερνοασφάλεια.

Ο Πούτιν συναντήθηκε με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ την προηγούμενη εβδομάδα στο Ουζμπεκιστάν, στην πρώτη τους συνάντηση από τότε που ο Ρώσος πρόεδρος έστειλε στρατεύματα να εισβάλουν στην Ουκρανία στα τέλη του Φεβρουαρίου.

Ανακοίνωση της κινεζικής κυβέρνησης που δόθηκε μετά στη δημοσιότητα δεν αναφερόταν συγκεκριμένα στην Ουκρανία, μα σημείωνε πως ο Σι υποσχέθηκε «ισχυρή στήριξη» στα «κεντρικά συμφέροντα» της Ρωσίας. Δεν δόθηκαν διευκρινίσεις, μα το Πεκίνο χρησιμοποιεί τον όρο «κεντρικά συμφέροντα» για να περιγράψει ζητήματα όπως η εθνική κυριαρχία και οι αξιώσεις του κυβερνώντος κομμουνιστικού κόμματος στην Ταϊβάν, για τις οποίες εμφανίζεται πρόθυμο να πάει σε πόλεμο.

Από την εισβολή στην Ουκρανία και μετά, ο Πούτιν στρέφεται όλο και περισσότερο προς την Κίνα, καθώς οι δυτικές κυρώσεις έχουν «τορπιλίσει» τις σχέσεις με τις ΗΠΑ και τους Ευρωπαίους συμμάχους τους.

Πριν την εισβολή ο Πούτιν και ο Σι είχαν κηρύξει συνεργασία «χωρίς όρια» αν και στο Ουζμπεκιστάν ο Πούτιν είπε πως καταλαβαίνει ότι ο Κινέζος πρόεδρος έχει προβληματισμούς και ερωτήματα για τον πόλεμο.

Με πληροφορίες από Reuters, Associated Press

Δημοφιλή