Ρωσία και Κίνα επιδεικνύουν τις στενές τους σχέσεις εν μέσω «ελιγμών» για την Ουκρανία

Παρατηρητές αναζητούν ενδείξεις για πιθανή ενίσχυση της κινεζικής στήριξης.
Sputnik Photo Agency via Reuters

Η Ρωσία και η Κίνα επέδειξαν τους ολοένα και πιο στενούς δεσμούς τους την Τετάρτη, σε μια σειρά από συναντήσεις που παρατηρούνται στενά για ενδείξεις πως το Πεκίνο θα μπορούσε να δώσει στο Κρεμλίνο ισχυρότερη στήριξη για τον πόλεμό του στην Ουκρανία.

Η επίσκεψη του Γουάνγκ Γι, του πιο υψηλόβαθμου αξιωματούχου εξωτερικής πολιτικής του κινεζικού κομμουνιστικού κόμματος, στη Μόσχα, λαμβάνει χώρα καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζει να διαταράσσει το παγκόσμιο διπλωματικό τοπίο.

Μιλώντας κατά την έναρξη των συνομιλιών με τον Γουάνγκ, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν χαιρέτισε τους δεσμούς ανάμεσα στις δύο χώρες και πρόσθεσε πως το Κρεμλίνο περιμένει ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ να επισκεφθεί τη Ρωσία. Ο Ρώσος πρόεδρος αναφέρθηκε στην κλιμάκωση των διεθνών εντάσεων, προσθέτοντας πως «σε αυτό το πλαίσιο η συνεργασία μεταξύ της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας και της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην παγκόσμια αρένα είναι ιδιαίτερα σημαντική για τη σταθεροποίηση της διεθνούς κατάστασης».

Ο Γουάνγκ είπε πως «οι σινορωσικές σχέσεις δεν στρέφονται κατά τρίτων χωρών και σίγουρα δεν μπορούν να υπόκεινται σε πιέσεις από τρίτες χώρες». Επίσης, τόνισε πως η Μόσχα και το Πεκίνο υποστηρίζουν την «πολυπολικότητα και τον εκδημοκρατισμό των διεθνών σχέσεων». Νωρίτερα είχε συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος ανέφερε πως «οι δεσμοί μας έχουν συνεχίσει να αναπτύσσονται δυναμικά, και παρά την υψηλή αναταραχή στην παγκόσμια αρένα, έχουμε δείξει την ετοιμότητά μας να μιλήσουμε ο ένας προς υπεράσπιση των συμφερόντων του άλλου». Ο Γουάνγκ από πλευράς του είπε πως το Πεκίνο εστιάζει στο να γίνουν πιο στενοί οι δεσμοί με τη Ρωσία, μια σχέση για την οποία είπε ότι «δεν έχει όρια».

Η Κίνα έχει αρνηθεί να αποδοκιμάσει την εισβολή στην Ουκρανία, ενώ συμμερίζεται τον ισχυρισμό της Μόσχας πως ήταν οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ που προκάλεσαν το Κρεμλίνο. Το Πεκίνο επίσης έχει αποδοκιμάσει τις κυρώσεις στη Ρωσία, η οποία με τη σειρά της υποστηρίζει την Κίνα στο θέμα των εντάσεων για την Ταϊβάν. Οι δύο χώρες έχουν κάνει μια σειρά στρατιωτικών ασκήσεων που επιδεικνύουν τους όλο και πιο στενούς στρατιωτικούς δεσμούς τους. Η Κίνα, η Ρωσία και η Νότια Αφρική κάνουν ναυτικές ασκήσεις στον Ινδικό Ωκεανό αυτή την εβδομάδα.

Με πληροφορίες από Associated Press

Δημοφιλή