Ο ΟΠΕΚ (Οργανισμός Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών) και οι σύμμαχοί του, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, ενέκριναν μείωση δύο εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα στην παραγωγή πετρελαίου την Τετάρτη - στην πρώτη μεγάλη μείωση της παραγωγής μετά τις πρώτες ημέρες της πανδημίας.
Η συνεδρίαση του ομίλου, γνωστή ως ΟΠΕΚ+, ήταν η πρώτη που πραγματοποιήθηκε δια ζώσης από τις αρχές του 2020. Η απόφαση των αξιωματούχων του πετρελαίου να συγκεντρωθούν στη Βιέννη συνδέεται με την πρόθεσή τους να κάνουν μια ισχυρή δήλωση στις αγορές ενέργειας σχετικά με τη συνοχή του ομίλου και την προθυμία του να ενεργήσει γρήγορα για την υπεράσπιση των τιμών, εκτιμούν αναλυτές που επικαλούνται οι New York Times.
Μεταξύ εκείνων που συμμετείχαν στη συνάντηση ήταν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ρωσίας, Αλεξάντερ Νόβακ, ο οποίος έχει διαδραματίσει βασικό ρόλο στην προώθηση της συνεργασίας με άλλες μεγάλες πετρελαιοπαραγωγές χώρες.
Η παρουσία του Νόβακ, ο οποίος υπόκειται σε κυρώσεις από τις ΗΠΑ αλλά όχι από την Ε.Ε., ήταν πηγή αμηχανίας για τους αξιωματούχους στην Ευρώπη, όπου οι πολίτες βρίσκονται αντιμέτωποι με έναν σκληρό χειμώνα λόγω των υψηλότερων τιμών ενέργειας που συνδέονται με τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Η περικοπή αυτή θα μπορούσε να δώσει ώθηση στην άνοδο των τιμών του πετρελαίου, που έχουν πέσει σε περίπου 90 δολάρια από 120 δολάρια πριν από τρεις μήνες, λόγω των φόβων για παγκόσμια οικονομική ύφεση, της αύξησης των αμερικανικών επιτοκίων και του ισχυρότερου δολάριου.
Ο Λευκός Οίκος κατηγορεί τον ΟΠΕΚ+ ότι «ευθυγραμμίζεται» με τη Ρωσία
Η απόφαση του ΟΠΕΚ+ να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως καθιστά ξεκάθαρο ότι ο οργανισμός «ευθυγραμμίζεται» με τη Ρωσία, υποστήριξε σήμερα η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν-Πιερ, χαρακτηρίζοντάς την «εσφαλμένη».
Νωρίτερα, ο Λευκός Οίκος είχε γνωστοποιήσει πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ήταν «απογοητευμένος» με την «κοντόφθαλμη» απόφαση του ΟΠΕΚ+.
Παραμένει ασαφές εάν οι περικοπές θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν πρόσθετες εθελοντικές μειώσεις από μέλη όπως η Σαουδική Αραβία.
«Οι υψηλότερες τιμές του πετρελαίου, εάν οδηγηθούν από σημαντικές περικοπές στην παραγωγή, πιθανότατα θα εκνευρίσουν την κυβέρνηση Μπάιντεν ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών στις ΗΠΑ», ανέφεραν σε σημείωμα αναλυτές της Citi.
Η JPMorgan είπε επίσης ότι αναμένει η Ουάσιγκτον να λάβει αντίμετρα με την απελευθέρωση περισσότερων αποθεμάτων πετρελαίου.
Ανεβαίνουν οι τιμές του πετρελαίου
Η Σαουδική Αραβία και άλλα μέλη του ΟΠΕΚ+ έχουν δηλώσει ότι επιδιώκουν να αποτρέψουν την αστάθεια παρά να στοχεύσουν σε μια συγκεκριμένη τιμή πετρελαίου.
Το πετρέλαιο αναφοράς Brent αυξήθηκε στα 93 δολάρια το βαρέλι την Τετάρτη, μετά την άνοδο που ξεκίνησε την Τρίτη.
Η Δύση έχει κατηγορήσει τη Ρωσία ότι «χρησιμοποιεί ως όπλο» την ενέργεια, δημιουργώντας μια κρίση στην Ευρώπη που θα μπορούσε να προκαλέσει τον περιορισμό του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας αυτόν τον χειμώνα.
Η Μόσχα κατηγορεί τη Δύση, με τη σειρά της, ότι «εργαλειοποιεί» το δολάριο και τα χρηματοπιστωτικά συστήματα, όπως το SWIFT, ως αντίποινα για πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Ενώ η Σαουδική Αραβία δεν έχει καταδικάσει τις ενέργειες της Μόσχας στην Ουκρανία, Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν ότι ένας από τους λόγους που η Ουάσιγκτον επιθυμεί χαμηλότερες τιμές πετρελαίου είναι για να στερήσει από τη Μόσχα τα έσοδα από το πετρέλαιο.
Οι σχέσεις μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και της κυβέρνησης του Μπάιντεν είναι τεταμένες, ειδικά από τη στιγμή που ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος ταξίδεψε στο Ριάντ φέτος, δεν κατάφερε να εξασφαλίσει καμία σταθερή δέσμευση συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας.
«Η απόφαση είναι τεχνική, όχι πολιτική», είπε ο υπουργός Ενέργειας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Σουχάιλ αλ-Μαζρούι στους δημοσιογράφους πριν από τη συνάντηση.
(με πληροφορίες από Reuters, New York Times)