Ο ιδρυτής της λεγόμενης ιδιωτικής ρωσικής στρατιωτικής εταιρείας Wagner Γιεβγκένι Πριγκόζιν, ανταποκρίθηκε θετικά στην πρόταση που έκανε ο βουλευτής της νομοθετικής συνέλευσης της περιοχής του Σβερντλόφσκ, Βιτσισλάβ Βένγκερ, ο οποίος ζήτησε από τον Πριγκόζιν να στρατολογήσει γυναίκες κρατούμενες από την περιοχή.
«Αυτή τη στιγμή απευθύνθηκε σε μένα μια ομάδα γυναικών, που εκτίουν ποινές φυλάκισης στις φυλακές ΙΚ-6 του Νίζνιι Ταγκίλ της περιοχής Σβερντλόφσκ. Είναι έτοιμες να σταλούν στη ζώνη που διεξάγεται η ειδική στρατιωτική επιχείρηση, ως συνδέσμοι, γιατροί, νοσοκόμες, για να βοηθήσουν τους στρατιωτικούς μας», έγραψε ο βουλευτής Βένγκερ (η ανάρτηση του εμφανίσθηκε σε ένα από τα κανάλια που διαθέτει στην εφαρμογή Telegram μια από τις δομές του Πριγκόζιν).
«Συμφωνώ μαζί σας απολύτως. Όχι μόνο σαν νοσοκόμες και σύνδεσμοι, αλλά και να ενταχθούν στις ομάδες δολιοφθοράς και στα ζεύγη ελεύθερων σκοπευτών. Όλοι γνωρίζουν ότι όλα αυτά γινόντουσαν ευρέως. Εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση. Υπάρχουν αντιδράσεις, αλλά πιστεύω ότι θα περιμένουμε», απάντησε ο Πριγκόζιν .
Ο επιχειρηματίας Γιεβγκένι Πριγκόζιν, πρόσφατα παραδέχθηκε δημοσίως ότι ίδρυσε την ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία Wagner, η οποία συμμετέχει στον πόλεμο στην Ουκρανία από το 2014.
Του τελευταίους μήνες ο Πριγκόζιν δραστηριοποιείται ενεργά στην στρατολόγηση Ρώσων κρατουμένων, οι οποίοι στέλνονται από τις ρωσικές φυλακές στον πόλεμο στην Ουκρανία.
Στο μεταξύ ο Ρώσος πολιτικός της αντιπολίτευσης, Αλεξέι Ναβάλνι, που εκτίει ποινή φυλάκισης στην αποικία κρατουμένων ΙΚ-6 στην περιοχή Βλαντίμιρ, μετέδωσε ότι στην αποικία έφθασε αεροπορικώς ο Πριγκόζιν. Οι σχετικές αναρτήσεις με την είδηση δημοσιεύθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του Ρώσου πολιτικού.
Το ότι ο Πριγκόζιν έφθασε αεροπορικώς στην αποικία κρατουμένων, το είπε στον Ναβάλνι, ο οποίος βρίσκεται σε κελί απομόνωσης, ένας «αυτόπτης μάρτυρας». Σύμφωνα με τον ίδιο, συγκέντρωσαν τους κρατούμενους στο γήπεδο των φυλακών, όπου ο ιδρυτής της Wagner τους είπε ότι ο ίδιος είχε μπει φυλακή και τους ζήτησε να γίνουν οι στρατιώτες στα δικά του τάγματα εφόδου, υποσχέθηκε σε όσους συμφώνησαν να τους δοθεί χάρη μετά από έξι μήνες και τους έδωσε πέντε λεπτά για να το σκεφτούν.
Ο Ναβάλνι ισχυρίζεται ότι ο Πριγκόζιν στρατολόγησε 80 έως 90 άτομα. Μετά υπήρξε κι άλλο κύμα στρατολογιών. Ωστόσο ο Ρώσος πολιτικός δεν διευκρινίζει πόσοι συγκεκριμένα κρατούμενοι έφυγαν από την αποικία κρατουμένων ΙΚ-6 για να πολεμήσουν στην Ουκρανία.
Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Svoboda.org, BBC (ρωσική υπηρεσία)