Με μείωση της παραγωγής πετρελαίου κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα τον Μάρτιο «απαντά» η Μόχα στην απόφαση της ΕΕ να επιβάλει πλαφόν και στα ρωσικά πετρελαϊκά προϊόντα από τις 5 Φεβρουαρίου.
Σύμφωνα με το Bloomberg, η Ρωσία θα μειώσει κατά 5% την παραγωγ της, όπως ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Αλεξάντρ Νόβακ γεγονός που θα δημιουργήσει μεγαλύτερα προβλήματα στην αγορά δεδομένου οτι και ο ΟΠΕΚ+ έχει μειώσει την περασμένη χρονιά την παραγωγή του κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.
«Αυτή τη στιγμή πωλούμε πλήρως όλο τον όγκο του παραγόμενου πετρελαίου, ωστόσο, όπως έχουμε δηλώσει νωρίτερα, δεν θα πωλούμε πετρέλαιο σ′ αυτούς που άμεσα ή έμμεσα προσυπογράφουν τις αρχές της ‘οροφής τιμών’», αναφέρει σε δήλωσή του ο Νόβακ.
«Σχετικά μ′ αυτό, η Ρωσία θα μειώσει εθελοντικά την παραγωγή τον Μάρτιο κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα. Αυτό θα συμβάλει στην αποκατάσταση των αγοραίων σχέσεων», πρόσθεσε.
Αυξήθηκαν οι τιμές πετρελαίου
Όπως ήταν αναμενόμενο, μετά την είδηση για περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου από τη Ρωσία, η οποία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγός πετρελαίου στην κόσμο μετά τη Σαουδική Αραβία, το Brent αυξήθηκε πάνω από 2% σε μια μέρα φθάνοντας τα 86,36 δολάρια το βαρέλι.
«Η Ρωσία πιστεύει πως ο μηχανισμός της ‘οροφής τιμών’ στις πωλήσεις ρωσικού πετρελαίου και πετρελαϊκών προϊόντων αποτελεί παρέμβαση στις αγοραίες σχέσεις και συνέχιση της καταστροφικής ενεργειακής πολιτικής των χωρών της συλλογικής Δύσης», δήλωσε ο Νόβακ.
Η ρωσική πετρελαϊκή παραγωγή αψήφησε τις πολυάριθμες προβλέψεις ότι θα μειωθεί μετά τις δυτικές κυρώσεις λόγω της Ουκρανίας και σημείωσε πέρυσι αύξηση κατά 2% φθάνοντας στους 535 εκατ. τόνους (10,7 εκατ. βαρέλια την ημέρα) χάρη σ′ ένα άλμα των πωλησεων στην Ασία, ιδιαίτερα στην Ινδία και την Κίνα.
Εντούτοις, μετά τις νέες κυρώσεις από τη Δύση, η Ρωσία βρίσκεται αντιμέτωπη με περισσότερες προκλήσεις για να διατηρήσει την πετρελαϊκή παραγωγή της, η οποία αποτελεί σημαντική πηγή εσόδων για τον κρατικό προϋπολογισμό.
Μετά την επιβολή πλαφόν από την ΕΕ στο ρωσικό πετρέλαιο και τα παράγωγα του «οι περισσότεροι αναλυτές περίμεναν οτι θα υπήρχε μείωση της παραγωγής. Το πιθανότερο είναι οτι η Μόσχα προσπαθεί να παρουσιάσει αυτή την υποχρεωτική μείωση ως μια στρατηγική επιλογή απέναντι στη Δύση», δήλωσε ο Bob McNally, πρόεδρος της Rapidan Energy Group.
«Αμφιβάλλω ότι οι εταίροι της Ρωσίας στον ΟΠΕΚ+ αιφνιδιάστηκαν και δεν αναμένουν ότι η μείωση της προσφοράς θα αλλάξει και την πολιτικής τους» υποστηρίζει.
Πλήγμα στα έσοδα από το πετρέλαιο αλλά αντέχει
Τα έσοδα από το πετρέλαιο της Μόσχας έχουν δεχθεί πλήγμα τους τελευταίους μήνες. Η πτώση περίπου 40 δολαρίων το βαρέλι του αργού πετρελαίου Brent από τον Ιούνιο ήταν ο μεγαλύτερος παράγοντας.
Η έκπτωση στην οποία το αργό Urals - η κύρια κατηγορία εξαγωγών της Ρωσίας - διακινείται στο διεθνές σημείο αναφοράς έχει επίσης διευρυνθεί καθώς η απαγόρευση των εισαγωγών από την ΕΕ και το ανώτατο όριο τιμών του G-7 ανάγκασαν τη χώρα να αναζητήσει νέες αγορές και εναλλακτικές μεθόδους αποστολής.
Ωστόσο, ακόμα κι έτσι, η ρωσική παραγωγή είναι εντυπωσιακά ανθεκτική. Από τότε που έφτασε στο χαμηλό επίπεδο της μετά την εισβολή, όπου πουλούσε 10,05 εκατ. βαρέλια την ημέρα τον Απρίλιο, η ρωσική παραγωγή πετρελαίου ανέκαμψε σε περίπου 10,9 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως στα τέλη του 2022.
Παρέμεινε κοντά σε αυτό το επίπεδο τον Ιανουάριο, παρά το πλαφόν της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις θαλάσσιες εισαγωγές αργού πετρελαίου στις 5 Δεκεμβρίου.
Πηγές: Bloomberg, ΑΠΕ ΜΠΕ