Εντυπωσιακά πλάνα από drone αποκάλυψαν λεπτομέρειες του κρατήρα Μπαταγκάικα, μιας σχισμής μήκους ενός χιλιομέτρου στην Άπω Ανατολή της Ρωσίας, που αποτελεί τον μεγαλύτερο κρατήρα μόνιμης παγοκάλυψης στον κόσμο.
Στο βίντεο δύο εξερευνητές σκαρφαλώνουν σε ανώμαλο έδαφος στη βάση του βυθίσματος, το οποίο χαρακτηρίζεται από ακανόνιστες επιφάνειες και μικρά υψώματα, τα οποία άρχισαν να σχηματίζονται μετά την αποψίλωση του γύρω δάσους τη δεκαετία του 1960 και το λιώσιμο του υπόγειου μόνιμου πάγου, που είχε ως αποτέλεσμα να βυθιστεί η γη.
«Εμείς οι ντόπιοι τον αποκαλούμε ”η κατάρρευση”», δήλωσε στο Reuters ο κάτοικος της περιοχής και εξερευνητής του κρατήρα Ερελ Στρουτσκόφ καθώς στεκόταν στο χείλος του κρατήρα. ”Αναπτύχθηκε τη δεκαετία του 1970, αρχικά ως χαράδρα. Στη συνέχεια, με την απόψυξη από τη ζέστη των ηλιόλουστων ημερών, άρχισε να επεκτείνεται».
Οι επιστήμονες λένε ότι η Ρωσία θερμαίνεται τουλάχιστον 2,5 φορές ταχύτερα από τον υπόλοιπο κόσμο, με συνέπεια να λιώνει η επί μακρόν παγωμένη τούνδρα που καλύπτει περίπου το 65% της χερσαίας έκτασης της χώρας και την απελευθέρωση αερίων του θερμοκηπίου που είναι αποθηκευμένα στο αποψυγμένο έδαφος.
Η ”πύλη προς τον κάτω κοσμο”, όπως την αποκαλούν επίσης ορισμένοι ντόπιοι στη Δημοκρατία Σαχά της Ρωσίας, έχει και επιστημονική ονομασία: μεγα-καθίζηση.
Μολονότι προσελκύει αρκετούς τουρίστες, η επέκταση της κατάρρευσης είναι ”σημάδι κινδύνου”, δήλωσε ο Νικίτα Τανανάγιεφ, επικεφαλής ερευνητής στο Ινστιτούτο Μελνίκοφ Πέρμαφροστ στην πόλη Γιακούτσκ.
″Στο μέλλον, με την αύξηση των θερμοκρασιών και με την υψηλότερη ανθρωπογενή πίεση, θα βλέπουμε όλο και περισσότερες από αυτές τις μέγα-καθιζήσεις να σχηματίζονται, μέχρι να εξαφανιστεί όλος ο μόνιμος πάγος”, δήλωσε ο Τανανάγιεφ στο Reuters.
Η απόψυξη του μόνιμου πάγου έχει ήδη απειλήσει πόλεις και κωμοπόλεις σε όλη τη βόρεια και βορειοανατολική Ρωσία, προκαλώντας ζημιές σε δρόμους, διαλύοντας σπίτια και διακόπτοντας αγωγούς. Τεράστιες πυρκαγιές, οι οποίες έχουν γίνει πιο έντονες τις τελευταίες εποχές, επιδεινώνουν το πρόβλημα.
Οι ντόπιοι στην Σαχά έχουν λάβει υπόψη τους την ταχεία ανάπτυξη του κρατήρα.
″(Πριν από δύο χρόνια η άκρη) ήταν περίπου 20-30 μέτρα μακριά από αυτό το μονοπάτι. Και τώρα, προφανώς, είναι πολύ πιο κοντά”, δήλωσε ο Στρουτσκόφ.
Οι επιστήμονες δεν είναι σίγουροι για τον ακριβή ρυθμό με τον οποίο επεκτείνεται ο κρατήρας Μπαταγκάικα. Όμως ο Tανανάγιεφ λέει ότι το έδαφος κάτω από την κατάρρευση, το οποίο έχει βάθος περίπου 100 μέτρων σε ορισμένες περιοχές, περιέχει μια ”τεράστια ποσότητα” οργανικού άνθρακα που θα απελευθερωθεί στην ατμόσφαιρα καθώς το μόνιμο στρώμα πάγου ξεπαγώνει, τροφοδοτώντας περαιτέρω την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη.
″Με την αύξηση της θερμοκρασίας του αέρα μπορούμε να περιμένουμε ότι (ο κρατήρας) θα επεκτείνεται με μεγαλύτερο ρυθμό”, δήλωσε. ”Αυτό θα οδηγήσει σε όλο και μεγαλύτερη αύξηση της θερμοκρασίας του κλίματος τα επόμενα χρόνια”.