Το μυθιστόρημα του Τζορτζ Όργουελ «1984», που διαδραματίζεται σε μία δυστοπική κοινωνία, όπου απολυταρχικοί ηγέτες στερούν από τους πολίτες τους κάθε μορφή αυτενέργειας και τους παρακολοθούν διαρκώς προκειμένου να διατηρήσουν την υποστήριξη για παράλογους πολέμους, βρίσκεται στην κορυφή των λιστών ηλεκτρονικών μπεστ σέλερ στη Ρωσία.
Ηταν το πιο δημοφιλές μυθιστόρημα για το 2022 στην πλατφόρμα του ρωσικού διαδικτυακού βιβλιοπωλείου LitRes και το δεύτερο πιο δημοφιλές βιβλίο σε οποιαδήποτε κατηγορία στη χώρα, ανέφερε την Τρίτη το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Tass.
Το μυθιστόρημα του Άγγλου συγγραφέα δημοσιεύτηκε το 1949, όταν ο ναζισμός είχε ηττηθεί και ο Ψυχρός Πόλεμος μεταξύ της Δύσης και του πρώην συμμάχου της Ιωσήφ Στάλιν, ηγέτη του σοβιετικού κομμουνιστικού μπλοκ, μόλις ξεκινούσε. Το βιβλίο απαγορεύτηκε στη Σοβιετική Ένωση μέχρι το 1988.
Ο ίδιος ο Όργουελ είχε πει ότι είχε χρησιμοποιήσει τη δικτατορία του Στάλιν ως πρότυπο για τη λατρεία της προσωπικότητα του Μεγάλου Αδελφού ο οποίος βλέπει τα πάντα και του οποίου η «αστυνομία της σκέψης» εξανάγκαζε τους πολίτες σε «διπλές σκέψεις» προκειμένου να δεχτούν ότι «ο πόλεμος είναι ειρήνη, η ελευθερία είναι σκλαβιά».
Ασφαλώς, αρκετοί διακρίνουν παραλληλισμούς με την σύγχρονη διακυβέρνηση του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος έχει ουσιαστικά εξαλείψει την πολιτική αντιπολίτευση και τα επικριτικά ΜΜΕ από τη δημόσια σφαίρα στις δύο δεκαετίες της εξουσίας του.
Εξάλλου, η εισβολή του στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο έφερε νέους νόμους στη Ρωσία που καθιστούν ως έγκλημα τη δημοσίευση οποιασδήποτε πληροφορίας σχετικά με τον πόλεμο που είναι αντίθετη με τις επίσημες ανακοινώσεις. Το Κρεμλίνο αποφεύγει τη λέξη «πόλεμος», και όταν αναφέρεται στην εισβολή κάνει λόγογια μια «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».
Αξιωματούχοι στη Μόσχα συνεχίζουν να ισχυρίζονται ότι η Ρωσία δεν κρατά καμμία κακία προς την Ουκρανία, δεν επιτέθηκε στη γείτονά της και ότι δεν κατέχει ουκρανικά εδάφη.
Την περασμένη εβδομάδα, ο Ρώσος πολιτικός της αντιπολίτευσης Iλια Γιασίν καταδικάστηκε σε οκτώμισι χρόνια φυλάκιση με την κατηγορία της διάδοσης ”ψευδών πληροφοριών” σχετικά με τον στρατό - επειδή ανέφερε στοιχεία που αποκάλυψαν δυτικοί δημοσιογράφοι για τις ρωσικές θηριωδίες στην Μπούτσα, κοντά στο Κίεβο. Η Ρωσία θεωρεί ότι τα στοιχεία είναι ψευδή.
Και τον περασμένο μήνα, εκπρόσωπος του Κρεμλίνου αρνήθηκε ότι υπήρξαν επιθέσεις σε αμάχους, παρά το κύμα βομβαρδισμών των ουκρανικών εγκαταστάσεων ηλεκτρικής ενέργειας που έχουν αφήσει εκατομμύρια κατοίκους χωρίς ζέστη ή φως στην καρδιά του χειμώνα.
Ωστόσο, η Ρωσίδα μεταφράστρια μιας ολοκαίνουργιας έκδοσης του «1984» διακρίνει εντελώς διαφορετικούς παραλληλισμούς με το μυθιστόρημα του Όργουελ.
«Ο Όργουελ δεν θα μπορούσε ούτε στους χειρότερους εφιάλτες του να ονειρευτεί ότι θα ερχόταν η εποχή του ”φιλελεύθερου ολοκληρωτισμού” ή του ”ολοκληρωτικού φιλελευθερισμού” στη Δύση και ότι ο κόσμος διαχωρισμένος, ή μάλλον πιο σωστά απομονωμένα άτομα, θα συμπεριφερόταν σαν ένα μαινόμενο κοπάδι», είπε η Ντάρια Τσελοβάλνικοβα από εκδοτικό οίκο AST τον Μάιο.